GO'

Disse fem råd får mobilen til at holde bedre på strømmen

Du ladede telefonen i aftes, men nu er der kun 20 procent tilbage. Lyder det bekendt, så læs med og se, hvad du selv kan gøre for at holde på strømmen

Det sker helt automatisk. Jo flere gange du lader din mobil op, desto dårligere bliver den.

- Når man har ladet den op 400 til 500 gange, så er der røget mellem 10 og 30 procent af batterikapaciteten, alt efter hvordan man har behandlet den, fortæller Torben Vognsen, gadgetekspert på 'Go' morgen Danmark' og redaktør på magasinet iNPUT.

Han kender alt til skuffelsen med, at telefonen ikke holder strøm så længe som lovet.

- Producenterne siger altid to dage, og det er i overkanten. De fleste kan holde til om aftenen, når de er nye. Når den er et år, så når man knap nok frem til klokken fire om eftermiddagen, før man har problemer, siger han. 

Hvor længe skal din mobil holde?

Rent teknisk bliver batteriet dårligere, fordi ionerne inde i batteriet bliver mere og mere sløve med tiden. 

- Det fungerer meget simpelt. I batteriet sidder nogle elektroder, og mellem elektroderne fiser ioner frem og tilbage. Når man har ladet meget, så bliver ionerne i stedet siddende på den ene eller anden elektrode, og så bliver batteriet bare dårlige og dårligere, forklarer Torben Vognsen. 

Heldigvis er der en række tiltag, man selv kan gøre, for at holde telefonens batteri i topform.

- Det er alt sammen et spørgsmål om, hvor længe du vil beholde din telefon. Skal den holde i to eller tre år, så er det en rigtig god ide at prøve at passe på batteriet, så man ikke er vildt irriteret over, at den går død hele tiden efter det første år, siger Torben Vognsen. 

Se hans råd her:

Fem ting du selv kan gøre, for at mobilens batteri holder længere

 1. Lad ikke helt op

  En telefon har ikke særligt godt af, at man sætter den til om aftenen, når man går i seng, og først tager den ud om morgenen. Det er skidt for batteriet at lade helt op til 100 procent eller overlade. Man skal faktisk prøve at holde den omkring 90 procent. Det vil sige, at man skal sætte den til ladning, inden man skal i seng og lade den lade op til 90 procent. Når man skal sove, så trækker man den ud igen, siger Torben Vognsen. 

 2. Hold telefonen kold

  Batterier har det rigtig dårligt med varme. Lad vær med at have telefonen siddende i for eksempel bilruden og blive stegt af solen om sommeren. Basalt set, så aflader den, hvis den bliver for varm, og det går ud over batteriets kapacitet. Men den kan også blive for kold. Generelt har al elektronik det bedst mellem 16 og 22 grader, siger Torben Vognsen.

 3. Oplad ikke trådløst eller med hurtig-lader

  Det virker smart med en trådløs oplader, men sådan en oplader via induktion, og det generer varme. Det er det, man hele tiden skal undgå. Det samme gælder med sådan nogle hurtig-ladere. Man får telefonen ladt til 50 procent på ingen tid, men det går ud over batteriet, fordi det bliver varmt, fortæller Torben Vognsen. 

 4. Løb tør for batteri én gang om måneden

  Når batteriet kommer helt i nul, så genstarter den tæller, der sidder oppe i hjørnet af telefonen og viser, hvor mange procent strøm, man har tilbage. Det er nødvendigt, at den genstarter en gang imellem, for ellers begynder den at vise forkert. Så kan det se ud som om, der er 10 eller 20 procent tilbage, men pludselig går telefonen ud, siger Torben Vognsen.

 5. Gem den ikke med mindre end 40 procent strøm

  Hvis man skal gemme en telefon, så skal man fylde lidt strøm på, inden man lægger den i skuffen. Problemet er, den kan ligge og aflade langsomt, og hvis den kommer helt ned i nul og får lov at ligge der i lang tid, så kan det blive decideret farligt. Den kan simpelthen eksplodere, når man sætter den til igen, hvis man er rigtig uheldig, advarer Torben Vognsen.