Forbrug

Sådan lever du økologisk - uden at bruge flere penge

Du kan få en tredjedel økologi ved blot at ændre få basisvarer.

I en uge har familien Vedel fra Slagelse skiftet alt i køleskabet og køkkenskabene ud med økologiske alternativer.

- Vi tænkte ikke over det før forsøget. Det var kun, hvis vi stod nede i supermarkedet, og den billigste agurk tilfældigvis var økologisk, så tog vi den, siger Helle Vedel. 

Hun, manden og datteren Alberte blev undersøgt både før og efter forsøget. Her viste det sig, at deres almindelige konventionelle livsstil gav tydelige spor af pesticider i deres urin.

Derfor har de valgt at droppe de konventionelle varer helt, selvom både Helle og Jonas er kontanthjælpsmodtagere og pengene ikke hænger på træerne. 

- Kødet er dyrt, men basisvarer som mel og pasta ligger faktisk på et fornuftigt prisleje, synes jeg. Det var dyrt at komme i gang, da vi skulle have alle basisvarerne at starte på. Men vi skar ned på nogle ting, som måske var lidt flottenheimeri i vores hverdag, og så går det nogenlunde lige op, forklarer Jonas Vedel. 

Faktisk vil langt de fleste af os kunne skifte alle vores varer ud med økologiske varianter - helt uden at bruge flere penge, hvis vi er villige til at lave lidt om på vores indkøbs- og spisevaner.

- Hvis du vil omlægge til økologi uden at ændre måden at købe ind på, så bliver det 30 til 50 procent dyrere, måske endda mere. Men hvis du ændrer i den måde, du spiser og køber ind på, så kan du gøre det for det samme budget, som du lever på konventionelt, siger kok og professionel økoomlægger Jens Kristensen til TV 2.

Afstemning

Køber du økologisk, når du handler ind?

Kom langt ved at skifte basisvarerne

Hvis vi starter med de rigtige varer, så kan vi meget hurtigt nå op på at spise en tredjedel økologisk, forklarer Jens Kristensen. 

- Der er tre varegrupper, der er interessante. Den første er mejeriprodukter. En økologisk mælk koster kun en til to kroner mere per liter. Det er til at have med at gøre. Så er der kornprodukter som mel og havregryn. Den sidste er grove grøntsager som kartofler, løg og gulerødder. Hvis vi vælger økologisk her, så har vi omlagt cirka en tredjedel af vores forbrug til økologi, siger Jens Kristensen.

Han understreger, at mange af de pesticider, som familien fra Slagelse gerne vil undgå, også ryger ud af kosten, når man vælger økologiske grøntsager og kornprodukter. 

Find din egen motivation

Hvis man gerne vil leve mere end en tredjedel økologisk, så har Jens Kristensen også råd til, hvordan budgettet klarer det. 

Men første skridt er at finde lysten til at lave de nødvendige ændringer. 

- Man skal finde sin motivation, for ellers vinder Bilka-tilbuddene. Der er for eksempel mange småbørnsfamilier, der vælger økologi, men når ungerne bliver ældre, køber de mere og mere konventionelt igen. Vi skal finde det niveau, der passer til os. Hvis billigt og masser af kød er vigtigt for dig, så er det grøntsager, man starter med at omlægge, siger Jens Kristensen. 

Han understreger, at al begyndelse er svær, men kommer her med fire grundregler til, hvad du kan ændre i dine indkøbs- og spisevaner, så du kan leve økologisk uden at bruge en krone mere på mad.

Sådan lever du økologisk - uden at bruge flere penge

 1. Køb friske grøntsager i sæson

  - Vi danskere køber rigtig mange agurker og tomater i vintermånederne, for det er vi vant til at spise året rundt. Men om vinteren er de ikke særligt pæne, og de er dyrere end om sommeren, hvor de er i sæson. Køb derfor friske grøntsager, der passer til sæsonen. Det er der også meget mere smag i, siger kok og økoomlægger Jens Kristensen. 

 2. Stræk kødet

  - Vi tænker tit, at et aftensmåltid består af kød, og så er der noget tilbehør til. Vi skal vende den om og tænke på nogle lækre grøntsager først, og hvis vi så kan finde noget godt kød, køber vi det til. 

  Men helt kødfri dage kan gøre vores fødevarebudget væsentligt billigere. Det er ikke et spørgsmål om helt at lade være, man skal stadig have sin røde bøf, men man skal skrue frekvensen ned, siger Jens Kristensen.

  Lyder kødfri dag svært, så kan man også strække kødet i stedet.

  - Man kan for eksempel komme masser af grøntsager og havregryn i frikadellefarsen og så lave dem på en halv portion kød, siger han.

 3. Lav madplaner

  - Hvis man planlægger sin uge og laver en simpel madplan, kan man spare ustyrligt mange penge, som man kan bruge til økologien.

  Planlægningen skal være en naturlig del af hverdagen. Har man lavet kødsovs, så er der typisk rester, og det kan bruges i wraps eller lasagne dagen efter. Når man planlægger, kan man også handle færre gange i ugen, og så køber man ikke så meget, man ikke har brug for, siger Jens Kristensen.  

 4. Undgå madspild

  - God planlægning mindsker også madspildet, og det er en hjørnesten i det at få råd til økologi inden for samme budget. Hver eneste gang vi smider et kilo mad ud, skal vi købe et nyt, så hvis vi kan redde noget, som er egnet til at spise, så sparer vi. 

  Vi smider fantastisk meget mad ud, så her kan vi alle sammen sætte ind og blive bedre, siger Jens Kristensen.