Derfor virker dette smarte trick til at pudse sølv

Se her, hvordan du sparer masser af tid og penge på at pudse sølvtøjet, og få forklaringen på hvorfor det virker.

Nå sølvtøjet skal gøres klar til årets store fester, er der mange der vælger at bruge et sølvpudsemiddel.

Men ifølge Karsten Olsen, der er lektor i fødevarekemi og fødevareprofessor Leif Skibested ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, er der en mere skånsom måde at få sølvet blankt og pænt igen.

Du dækker et fad eller lignende med aluminiumsfolie, hælder salt ved og varmt vand fra hanen og plumper sølvtøjet i badet.

Man kan med det blotte øje se, hvordan de sorte belægninger på sølvet stort set forsvinder med det samme. Du kan se, hvordan det virker, i det korte klip vi har lavet her til artiklen, hvor vi tester metoden.

En ting er tiden du sparer på at pudse og polere, noget helt andet er, at en flaske pudsemiddel koster omkring 40 kroner, og du kan få to ruller sølvpapir og et kilogram salt for omkring 15 kroner, så der er også en del penge at spare.

Derfor kan man pudse sølv så let

Hvis man gerne vil undgå at skylle sit sølvtøj ud i vasken, bør man overveje at pudse sølv på denne måde i stedet for at bruge pudsemidler, forklarer Karsten Olsen.

-  Man skal være klar over, at når man bruger et pudsemiddel, så fjerner man også noget af sølvet. Det er selvfølgelig kun et meget lille lag sølv, der bliver fjernet, men hvis man vil bevare alt sit sølv til kommende generationer, er det her med stanniol en bedre metode, siger han

Grunden til at det virker er helt simpelt fordi, man meget forenklet forklaret får de sorte belægninger til at ’hoppe’ fra sølvet og over på aluminiummet, som sølvpapiret er lavet af. Kemisk set, reduceres sort sølvsulfid og sølvoxid til frit og blankt sølv, mens aluminium oxideres og opløses.

- I den luft vi indånder er der lidt svovl, der går i forbindelse med sølvet, og det giver de her mørke belægninger. Det er også derfor, du ikke skal spise kogte æg med en sølvske, for æg indeholder meget svovl.

- Ved at tilsætte stanniol og salt får man svovlen til at binde sig til aluminiummet, der opløses i vandet, i stedet for at binde sig til sølvet, forklarer Karsten Olsen.

Og dermed opnår man altså at gøre sit sølv blankt og pænt igen uden at fjerne noget af sølvet.

Leif Skibsted understreger imidlertid, at metoden må aldrig bruges til sølvtøj med oxideret mønster, da dette vil blive beskadiget eller helt forsvinde. Oxideret mønster er sort og ofte lagt i fordybninger på sølvtøjet.