Voldsomme begivenheder skabte verdens mest kendte smørepålæg

Krisetider var med til at skabe den populære Nutella, der findes på mange danske morgenborde. Men der hører den ikke hjemme, mener ernæringsekspert.

Det siges, at fundamentet til Nutella blev lagt, da Napoleonskrigene stadig rasede i Europa.

I Torino, Italien betød det franske overherredømme blandt andet, at kakao fra Sydamerika var ekstremt dyrt, og chokolademagerne måtte være kreative på grund af de sparsomme mængder.

Derfor fandt de på at strække chokoladen ved at blande den med hasselnødder, en udbredt råvare i italienske Piemonte, der stadig i dag er kendt som en af regionens mange specialiteter.

Det blev til en nøddecreme, der kaldes for gianduia eller gianduja, der også er navnet på en kendt personkarakter i den italienske maskekomedie 'Commedia dell’arte', der repræsenterer Torino og Piemonte.

Den kendte karakter Gianduja fra Torino i Piemonte.
Den kendte karakter Gianduja fra Torino i Piemonte. Foto: Scanpix / Scanpix

Verdens første indpakkede chokolade

I 1865 blev cremen videreudviklet og lanceret af den italienske chokoladeproducent Caffarel som chokoladen ved navn Gianduiotto, der stadigvæk forhandles i dag og tilskrives at være den første chokolade i verden, der er indpakket enkeltvis.

Da Europa atter engang var indhyllet i krig under anden verdenskrig, var chokolade én blandt mange varer, der var rationering på.

Derfor tyede en konditor fra Piemonte ved navn Pietro Ferrero atter en gang til hasselnøddens fyldige egenskaber og skabte i første omgang produktet Giandujot.

Det var en slags fast form for Nutella, der kunne skæres skiver af og anrettes på brød. Nogle år senere blev Giandujot-pastaen gjort mere cremet og kaldt for Supercrema, der blev forløberen til Nutella.

Afstemning

Gennembruddet for Nutella

Blot tre år efter at han grundlagde, hvad der skulle blive til et af verdens største chokoladevirksomheder, gik Pietro Ferrero bort.

Men sønnen Michele havde tilsyneladende arvet sin fars kreative evner og købmandskab, og i 1964 var han færdig med opskriften på verdens mest kendte smørepålæg Nutella.

Gennembruddet for Michele Ferreros opskrift og hemmeligheden bag dens popularitet kom, da han tilføjede vegetabilsk olie til Giandujot-pastaen.

Det gav nøddepastaen den meget cremede konsistens, som folk verden rundt kom til at elske Nutella for.

I 2014 kunne Nutella fejre sit 50 års jubilæum.
I 2014 kunne Nutella fejre sit 50 års jubilæum. Foto: GIUSEPPE CACACE / Scanpix Denmark

Nutella er uegnet som morgenmad

Den vegetabilsk olie, der anvendes til fremstillingen af Nutella, er palmeolie, der udvindes af palmefrugter, der efter behandling er lugt- of smagsfri.

Men til trods for at man ofte ser Nutella som en del af et lækkert morgenbord i reklamerne, gør kombinationen af masser af sukker og masser af palmeolie den uegnet som morgenmadsprodukt, mener næstformand i Foreningen af Kliniske Diætister Trine Klindt.

- Palmeolie er mættet fedt, og mættet fedt er overvejende det, der er med til at hæve kolesteroltallet i en forkert retning.

- Nutella kan jo være et godt alternativ til slik og kage, men jeg kan ikke anbefale det som morgenmadsprodukt, siger Trine Klindt.

Palmeolie er et vegetabilsk fedtstof, der udvindes af palmefrugter, som ses her på billedet.
Palmeolie er et vegetabilsk fedtstof, der udvindes af palmefrugter, som ses her på billedet. Foto: Brian Bergmann / Scanpix Denmark

Palmeolie har i flere år fået en del kritik, da man i flere lande har fældet regnskov for at gøre plads til palmeplantager. Det er blandt andet gået meget udover dyre- og plantelivet i de pågældende områder. Derfor har der de senere år været et større fokus på at gøre det mere bæredygtigt.

Nutella i tørre tal

Hvis man ser nærmere på næringsindholdet i Nutella, bliver det hurtigt klart, at det populære smørepålæg vejer tungere på brødet end andre populære sværvægtere, forklarer Trine Klindt.

  • Der er 30 gram fedt i 100 gram Nutella, hvilket er mere end fedtindholdet i ost.
  • 21 gram ud af de 30 gram fedt er mættet fedt. Det anbefales, at mættet fedt kun udgør 10 energi procent af det samlede daglige kalorieindtag. Det svarer til 22,2 gram mættet fedt for en kvinde, der har behov for 2000 kalorier om dagen, og 27,7 gram for mænd der har behov for 2500 kalorier om dagen.
  • Der er 55 gram sukker i 100 gram Nutella, hvilket er mere sukker, end der er i syltetøj.
  • Der er 7 gram protein at hente i 100 gram Nutella, men for at få glæde af proteinerne, skal man samtidig indtage over 500 kalorier. En normalvægtig, sund og rask kvinde har behov for 2000 kalorier om dagen og en normalvægtig, sund og rask mand har behov for 2500 kalorier.