Smid Tøjet

Han var i fængsel så sent som i mandags: - De kaster sig over mig og trykker mig i hånden

Når du afleverer tøj i Røde Kors’ containere, er du med til at give penge til organisationens projekter - eksempelvis Torsten Møller Madsens.

Torsten Møller Madsen har været i fængsel rigtig mange gange i løbet af de seneste to år.

Han er nemlig besøgsven fra Røde Kors for indsatte i Helsingør arrest, Vridsløselille og Horserød statsfængsel.

- Når jeg åbner døren ind til besøgslokalet, så kaster de sig nærmest over mig og trykker mig i hånden. De er så glade for at se én, når man kommer, siger han.

Han er én af de mange frivillige besøgsvenner for indsatte i danske fængsler og arresthuse, som Røde Kors organiserer.

Nogle vil helst tale om deres sag

De penge, der bliver samlet sammen under dette års 'Smid tøjet'-kampagne, er med til at støtte projekter som de frivillige besøgsvenner i fængslerne - samt en hel del andre Røde Kors-projekter både nationalt og i udlandet.

Jeg giver dem to ører og lytter til, hvad de har at sige

Torsten Møller Madsen, frivillig besøgsven

De frivillige besøgsvenner er primært populære blandt de fængslede, der ikke kommer fra udlandet eller er med i bande- eller rockergrupperinger. 

- Jeg giver dem to ører og lytter til, hvad de har at sige. Nogle vil helst ikke tale om, hvorfor de er der, andre vil meget gerne fortælle. Det er sådan set op til dem selv, siger han.

Kan gå 23 timer uden menneskelig kontakt

Nogle af de indsatte er isolerede i op mod 23 timer i døgnet, og de er derfor desperate efter menneskelig kontakt og nyheder udefra, forklarer han.

Så sent som i mandags var Torsten forbi Helsingør arrest, hvor han havde første møde med en ny indsat.

- Så taler vi om, hvad der sker ude i samfundet. Det kan være små ting, som hvordan vejret er, og om træerne er ved at springe ud. Jeg er ikke som præsten, og jeg skal ikke missionere, vi kan bare tale, siger han.

Ved første møde bliver det altid gjort klart, at det øjeblik, den indsatte bliver løsladt eller sendt videre, så stopper relationen mellem dem. Men det gør det ikke mindre betydningsfuldt, siger Torsten:

- Det er en form for midlertidig venskab. Jeg er meget nysgerrig efter andre menneskers liv – også de lidt mere forslåede eksistensers.

Dine gamle klude kan hjælpe frivillige som Torsten

Sidste år samlede Røde Kors 63,1 millioner ind takket være genbrugstøj. Og det betyder rigtig meget, fortæller national chef i Røde Kors Marie-Louise Gotholdt

- Det er med til at støtte, at vi kan gøre en endnu større forskel. Helt konkret betyder det flere penge, men det er også fedt, at se danskernes engagement rundt om i landet, hvor de laver modeshows, udstillinger og indsamlinger på arbejdspladser.

Selvom pengene er det, der rykker i forhold til den konkrete støtte til projekter, så betyder genbrugstanken også meget, fortæller hun.

- Det er også selve idéen om, at vi lader tøjet cirkulere og at vi via salg kan gøre noget ekstra, siger hun.

Udover at støtte sociale projekter i Danmark, så går pengene også til akutte kriser i udlandet og de mere længerevarende kriser som eksempelvis borgerkrigen i Syrien.