Her er den nye fastfood-dille - og den er sund

New Yorkerne kan sætte tænderne i et grønt, cremet og sundt alternativ til de fedtede burgere og friturestegte pomfritter.

En fastfood-restaurant der kun serverer mad og drikkevarer med avocado.

Det er seneste skud på stammen for "mad på farten" i travle New York, hvor avocadobaren Avocaderia for nyligt slog dørene op. 

En af fordelene ved at lave fastfood med avocado er, ifølge folkene bag baren, at avocado giver en cremet konsistens til maden uden også at tilføre store mængder fedt og sukker, som man ofte kender det fra gængs fastfood.

Og det er da også en frugt, der er værd at bide mærke i, forklarer næstformand i Foreningen af Kliniske Diætister Trine Klindt.

- Jeg synes, avocado skal fremhæves, fordi den er en god måde at få de sunde fedtstoffer på, og kan derfor være en del af en hjertevenlig kost.

I New York åbnede der for nylig en fastfood-restaurant, der kun laver mad med avocado. Her kan du se en af deres signaturretter. Video: Christian Sejer Rasmussen

- Fedt har betydning for alle vores kropsceller, og der er avocado bare en god måde at få det på, siger Trine Klindt.

Kroppen har brug for fedt, som den blandt andet omdanner til energi, og avocado er en god fedtkilde, da den består af umættet fedt. Danskerne spiser gennemsnitligt for meget mættet fedt, og det kan avocadoen hjælpe med at rette op på. 

For dens cremede egenskaber er netop med til at gøre avocadoen til et godt alternativ, for folk der gerne vil tabe sig, men har hang til den fede smag. Her kan den fungere som et alternativ til eksempelvis smør, dressinger og så videre, forklarer Trine Klindt.

Prøver man at tabe sig, skal man dog være opmærksom på, at en avocado indeholder meget fedt, og at der er væsentligt flere kalorier i en avocado end eksempelvis i en gulerod.

I 100 gram avocado er der 180 kalorier, hvorimod der i 100 gram gulerod kun er 35 kalorier.

Vil ændre amerikanernes fastfood-vaner

Ifølge eget udsagn er Avocaderia verdens eneste avocadobar, og ideen til konceptet opstod blandt andet, fordi man ville skabe et alternativ til almindelig fastfood.

Det har længe været kendt, at man i USA, som mange andre steder i den vestlige verden, har store udfordringer med at få vendt udviklingen med, at for mange mennesker er overvægtige og kæmper med følgerne heraf i form af livsstilssygdomme.

Derfor er der brug for sundere og ikke mindst billige alternativer til de mange fastfoodtilbud der er i USA. Her håber Avocaderia, at de kan være med til at redefinere, hvad amerikanere forstår ved et fastfood-måltid, forklarer folkene bag.

Herunder får du fem gyldne tips om avocadoer fra det nye fastfoodkoncept, som du kan bruge derhjemme.

Seks gyldne tips fra Avocaderia

Eksperimenter

Avocadoer kan skæres ud på mange måder, ligesom de kan moses og pureres.
Det er ifølge avocadobaren vigtigt, at man prøver at eksperimentere.
Her er man lige nu ved at udvikle desserter med avocado, og de bruger også avocado i smoothie, der er med til at give den cremede konsistens.
Hav det sjovt med avocado. De er nemme at inkorporere i stort set alt, du spiser, så vær ikke bange for at eksperimentere.

Køb den rigtige avocado

Vær opmærksom, når du køber avocadoer.
Du skal planlægge dit indkøb, så avocadoen er moden, når du skal bruge den.
Hvis du køber en avocado, der allerede er moden, skal den bruges samme dag.
Hullet, hvor stilken har siddet, er god til at indikere, hvordan frugten ser ud indeni. Er hullet lysegrønt er avocadoen fin, men er den mørk eller hvid er avocadoen overmoden.

Vær forsigtig

Når man skærer og udstener en avocado, skal man være forsigtig.
Du skal have et robust tag i frugten, inden du skærer, da det er en meget blød frugt, og knivbladet let kan smutte.

Smart trick til at modne en avocado

Har du brug for at modne en avocado hurtigere, skal du pakke den ind i en avis, og opbevarer den ved siden af en anden frugt som eksempelvis bananer, foreslår eksperterne fra Avocaderia.
Det sætter efter deres erfaring mere fart på modningsprocessen.

Stenene kan bruges til andet end affald

Gem og brug stenene! Nogle af gæsterne på Avoaderia bruger dem eksempelvis til at farve tøj med. 
På nettet kan man finde mange sjove tips til, hvad stenene kan bruges til. Hvis man har grønne fingre, kan man eksempelvis få stenen til at blomstre.

Undgå brune avocadoer

For at undgå brune avocadoer, abefaler folkene bag Avocaderia, at man lader stenen sidde i den halvdel, man ikke bruger med det samme.
Klem lidt citronsaft udover, pak den tæt ind, og opbevar den på køl.
I videoen herunder kan du se forskellige metoder til at undgå brune avocadoer blive testet.
Vi har testet forskellige metoder, der forhindrer avocadoer i at blive brune. Se klippet her og vurder selv, hvilken en af metoderne du synes, der virker bedst.