Forbrug

Raser over svineri efter Roskilde Festival: - Skrækeksempel på vores køb-og-smid-væk-kultur

Rigtig mange har en holdning til, hvorvidt festivalgæsterne selv har et ansvar for at rydde op efter sig selv på Roskilde Festival.

Årets Roskilde Festival er overstået. Eller det vil sige, at første etape med fest, druk og musik er slut. Nu venter det kæmpestore oprydningsarbejde, som typisk varer helt ind i oktober måned.

Festivalen har udarbejdet en nøje plan for, hvordan Dyrskuepladsen i Roskilde igen skal ligne et par grønne marker, og det kræver i den grad et par frivillige hænder at komme i mål. Men er det okay, at festivalgæster roder og regerer på campingområderne i en uge og så bare forlader det hele?

TV 2 viste søndag levende billeder fra de efterladte campingområder, og billederne viste tydeligt, at der i den grad er blevet efterladt en masse telte, madrasser, ødelagte campingstole og skrald.

Roskilde Festivals camping-område i starten af ugen.
Roskilde Festivals camping-område efter festivalen.

Noget af det efterladte kan genbruges, men store dele af de efterladte ting skal på forbrændingen. Og det forarger rigtig mange på Facebook, der har kommenteret på TV 2s artikel om oprydningen på Facebook.

Michelle Anett Andersen mener, at det er et skrækeksempel på en køb-og-smid-væk-kultur, og hendes kommentar har fået over 500 likes.

Randi Hornemann Hansen mener, at man i det mindste kunne samle sine ting sammen, så det var lettere at rydde op for de frivillige:

Roskilde Festival har stort fokus på økologi og bæredygtighed, og derfor undrer det flere, at der ikke er større fokus på, hvor meget der bliver smidt ud på campingområdet. Danny Bømfeldt Andersen er blot en af dem:

"Okay at svine"

Men det er altså ikke alle på Facebook, der mener, at det er et problem, at der lægger flere ugers oprydningsarbejde foran en række frivillige. Nanna Føhn Bergmann kan ikke se nogen grund til forargelse:

"Tag jeres ting med hjem"

Roskilde Festivals frivillige forsøger løbende at gå rundt på campingområderne og uddele sorte affaldssække i lejrene i håb om, at der bliver ryddet en smule op undervejs.

Derudover rykkede 310 frivillige oprydningsfolk ind på pladsen søndag morgen, hvor de efter "bring it home"-konceptet bad festivalgæsterne om at tage deres ting med hjem, så de kan genbruge telte, madrasser og andet campinggrej næste år.

- Vi har ikke tal på affaldsmængderne fra i år endnu, men vi kan jo godt se, at der ligger meget tilbage. Vi har en udfordring med affald, som vi deler med resten af samfundet, andre campingfestivaler i hele Europa og ikke mindst grønne områder om sommeren efter weekenden, siger festivalens bæredygtighedskoordinator, Mikkel Sander og fortsætter:

- Vi har aldrig nogensinde gjort os forhåbninger om eller troet, at Bring it home-kampagnen ville virke med det samme. Det kræver tid, og vi fortsætter selvfølgelig indsatsen.

Nogle campingområder på Roskilde Festival har regler for, at man skal rydde op efter sig selv løbende, og her kan Mikkel Sander se en forskel på, hvor meget affald der ligger tilbage. Men det er klart, at Roskilde Festival gerne ser, at der er mindre affald efter festival-ugen:

- Vi kunne godt tænke os, at festivalgæsterne var bedre til at tage deres ting med.

Ifølge Mikkel Sander bruger Roskilde Festival hvert år omkring otte millioner kroner på at rydde op efter festivalen. Og de penge kunne de godt tænke sig at bruge på noget andet:

- Vi ville da gerne bruge pengene på noget mere fed musik, mere velgørenhed og måske invitere alle gæsterne på én stor fællesspisning, siger han.

Men billederne viser tydeligt, at der ikke er mange, der orker at rydde op og pakke telte sammen.

Journalist Lennart Sten har taget en tur rundt i det efterladte teltlandskab på Roskilde Festival 2017. Video: Maria Thuesen Bleeg

Roskilde Festival er Nordens største musikfestival, og de forventer et overskud på omkring 17 millioner kroner til velgørende formål.

Festivalen er en non-profit organisation, og overskuddet går blandt andet til velgørende formål som børn og unge og humanitært arbejde.

Afstemning

Er det okay at efterlade telt, madras og skrald på Roskilde Festival?

Sådan rydder de op

Screening af camping: Søndag bliver hele campingområdet gennemgået, og farligt affald eller affald, der kan genanvendes, vil blive frasorteret. Det drejer sig om bilbatterier, små batterier, glasflasker og luftmadrasser.

Telte tjekkes: Når deltagerne har forladt campingområderne søndag klokken 16, tjekker festivalens sikkerhedsvagter alle telte igennem for, om der skulle ligge nogen og sove. Derefter hiver de stænger og pløkker ud af teltet og lægger det ned.

Til bunke: Når alle telte er tjekket, sendes de store maskiner ind. Først skubbes alt det store affald sammen i store bunker. Herefter bruges en ’strandrenser’, som samler det mindre affald i nogle lange rækker, som derefter kan samles i store bunker.

Neddeling af affald: Herefter puttes affaldet igennem en meget stor maskine - en slags stor persillehakker, som neddeler affaldet.

Forbrænding: Til sidst samles affaldet op i containere og køres til forbrændingsanlægget Kara/Novoren i Roskilde. Dette arbejde er overstået inden for de første to uger. Og så er de klar til finoprydning - hvilket er det, som tager lang tid.

Måneders håndpilning: Når det grove arbejde er overstået, starter pillearbejdet. Alt skal samles op. Det typiske restaffald er cigaretskodder, glasskår, metaldimser fra dåser, konfetti og kapsler. Efter det store affald er fjernet prioriterer festivalen, hvilke områder der er vigtigst at få finkæmmet først. Hvis der skal holdes et arrangement efterfølgende på nogle af områderne, så starter vi selvfølgelig dér først.

Samtidigt med oprydning tjekkes området også for eventuelle gravede huller, som opfyldes igen.

Det tager som regel indtil midt i oktober, alt efter vejret under og efter festivalen. Hvis det har regnet meget, er græsset vokset, og så tager det længere tid at få samlet alting ind.

Herunder kan du opleve Roskilde Festival 2017 på 39 sekunder.

Mudder, overgreb, terror og curlingforældre har været i fokus denne gang. Video: Anders Masannek Jørgensen