Fogeden kommer

Kviklån sendte dem i milliongæld: Sådan går det par efter 'Fogeden kommer'

Selvom Jan og Henriette Poulsen ved, det er forkert, betaler de stadig ikke de 13 kreditorer, som de skylder penge.

- Vi har det godt, som det går nu.

Sådan siger Henriette Poulsen til TV 2 om hende og manden Jan Poulsens økonomiske situation, der i den grad har været en regulær nedtur de sidste 8-10 år.

Tirsdag aften medvirkede de i tredje afsnit af ’Fogeden kommer’, hvor de blev erklæret insolvente og dermed ikke foreløbig ville blive opkrævet penge fra de 13 kreditorer, som de skylder penge.

Jan og Henriette Poulsen har tilsammen en gæld på cirka to millioner kroner.

Hvad er insolvens?

At være insolvent betyder, at man ikke har mulighed for at betale sine regninger, som ens situation er lige nu.

Det er fogedretten, der afgør, om man er insolvent eller ej. Bedømmelsen hviler på ens betalingsevne, og om man har aktiver, som man kan betale gælden tilbage med.

Hvis fogedretten erklærer en person insolvent, kan kreditorer ikke indkalde personen til fogedretten i de næste 6 måneder. Det kan i mange tilfælde give lidt ro til at komme ovenpå igen, fordi kreditorerne ikke får noget ud af at henvende sig.

Kilde: Dingaeld.dk

Skylder stadig penge

TV 2 har talt med Henriette Poulsen om, hvordan det er gået dem, siden optagelserne sluttede i starten af i år. Og desværre er situationen ikke meget ændret. Henriette og Jan fik nemlig ingen gældssanering, og derfor skylder de stadig de 13 kreditorer penge.

- Vi kontakter dem (kreditorerne, red.) og fortæller, at vi beklager, at vi ikke kan betale i øjeblikket. Der går tre til fire måneder, så får vi regninger igen, siger Henriette og fortsætter:

- Jeg ved godt, det er forkert at ignorere kreditorerne, men det er vi nødt til lige nu.

Kviklån sendte dem i gæld

For knap ni år siden gik det op for Jan og Henriette Poulsen, at noget var helt galt. En tagrenovation og et nyt pillefyr tvang dem til at låne penge.

Det gjorde de ikke i banken. I stedet tog de flere kviklån, der hurtigt vokser sig store på grund af høje renter.

- Vi tænkte ikke på det dengang. Men det gik op for os, at vi havde dummet os og været nogle idioter.

Tvangsauktion

Jan og Henriette Poulsen gik i banken for at få hjælp til at få bugt med den voksende gæld. Sammen med en bankrådgiver fik de regnet sig frem til, at hvis Realkredit Danmark ville gå med til at lægge deres lån om, kunne de blive i huset.

De gik til flere møder med Realkredit Danmark, som endte med at beslutte sig for ikke at omlægge lånet.

- Vores eneste mulighed var at stoppe med at betale regninger på alle lånene. Vi fortsatte selvfølgelig med at betale de almindelige udgifter.

Huset røg på tvangsauktion og blev solgt for 420.000 kroner. Jan og Henriette Poulsen skyldte 1,6 millioner kroner i huset, og tvangsauktionen hjalp derfor ikke meget på deres gæld.

I dag bor de til leje i Nyborg på Fyn.

Ingen fuldtidsarbejde

Det er fortsat uvist, hvordan fremtiden tegner sig for Jan og Henriette Poulsen, nu hvor de er erklæret insolvente.

I programmet forklarer en jurist, at de nu kan få ro til at søge gældsanering og dermed slippe af med en stor dele af deres milliongæld, men det er ikke helt så ligetil alligevel.

Det vil først og fremmest kræve, at Henriette Poulsen går fra en deltidsstillling som buschauffør til at køre bus på fuldtid.

- Der er ikke noget fuldtidsjob til mig. Jeg søger stadigvæk, siger hun.

Ikke råd til gældssanering

Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en ordning, hvor du får nedsat en stor og håbløs gæld til et beløb, som du er i stand til at betale.

Skifteretten nedsætter din gæld til en procentdel af den oprindelige gæld, og som udgangspunkt omfatter en gældssanering alle dine kreditorer.

Betalingen sker som en afdragsordning, hvor du skal betale beløbet med månedlige afdrag over en periode på normalt 5 år.

Du skal indsætte det månedlige afdrag på en særlig konto, og én gang om året fordeles beløbet til dine kreditorer i forhold til deres tilgodehavende.

Kilde: www.domstol.dk

Henriette og Jan Poulsen mener heller ikke, at de har råd til at søge gældssanering, for det vil kræve, at de skal afdrage på deres gæld, Og det er der ikke råd til, ifølge parret.

Når Henriette og Jan Poulsen har betalt alle deres faste udgifter, altså husleje, varme, el og så videre, har de 13.300 kroner tilbage. Skifteretten vurderer, ifølge Henriette Poulsen, at parret sagtens kan leve for blot 2300 kroner om måneden og dermed betale 11.000 kroner til de forskellige 13 kreditorer hver måned.

Men alene Jan Poulsens medicin koster 2500 kroner om måneden, så telefonregninger, forsikringer, tandlægebesøg og mad vil der ikke være penge til.

- Så i øjeblikket har vi ikke råd til den løsning, siger Henriette Poulsen.

Foged Hans Engberg forklarer, hvordan det hele hænger sammen i forhold til at få gældssanering. Video: Marie Holm Mathiasen

Lyserøde skyer

Når Henriette husker tilbage på tiden før de mange kviklån, mindes hun bedre tider.

- Vi svævede på lyserøde skyer og havde ingen økonomiske problemer af nogen art.

Efter hendes og Jans økonomiske nedtur har hun rådet sine tre børn til aldrig nogensinde at tage den slags lån.

- Hvis de absolut skal låne penge, er det kun i banken, siger Henriette og fortsætter:

- Hvis de bliver husejere og gerne vil have et nyt køkken, har jeg opfordret dem til at spare pengene sammen og betale kontant. Man må lære at være tålmodig.

Henriette og Jan Poulsen havde ikke selv tid til at være tålmodige, da de stod med et tag, hvor det regnede ind.

- Havde vi ventet meget mere, havde huset taget skade.

Du kan se 'Fogeden kommer' hver tirsdag klokken 21.25. Du kan også se alle afsnittene på TV 2 PLAY.