Ny dansk 'hat' til hjernen skal gøre dig mere kreativ
Tv-værten Mikkel Kryger afprøvede 'hatten' i weekenden, da han skulle komme på nye idéer til en bog, han arbejder på.
Hvis du gerne vil være mere kreativ eller koncentreret, når du arbejder, er en ny dansk opfindelse måske noget for dig.
Det fortæller hjerneforsker Morten Friis-Olivarius og Balder Onarheim, der er lektor ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i ’Go’ morgen Danmark’.
Sammen har de udviklet en ny ’hat’, som via elektriske impulser kan lokke hjernen i den retning, man ønsker, lyder det.
Efter to år med 3D-printede hjelme, utallige forsøg, studier og prototyper er deres ’hjernehjelm’, der har fået navnet Platowork, for første gang sat til salg. Prisen? 299 dollar svarende til 1900 danske kroner.
Når man tager ’hatten’ på og tænder den, starter man en proces i hjernen, hvor man enten bliver mere kreativ eller koncentreret, lyder det fra de to opfindere.
Virker efter et par minutter
Hatten virker forskelligt fra person til person, men typisk kan man allerede mærke effekten af den i løbet af de første par minutter, fortæller Balder Onarheim, der er projektleder.
- Man kan føle det på huden – en lidt kildrende, prikkende fornemmelse i det område, hvor den aktiverer hjernen på et givent tidspunkt, siger han.
For når hjelmen tændes, sender den elektriske impulser til udvalgte steder i hjernen i 20-30 minutter, og det hjælper hjernen til at gå i en kreativ retning eller til at koncentrere sig, forklarer Balder Onarheim.
Forklaringen på, at man kan påvirke hjerne med elektriske impulser, skal findes i hjernens indretning, lyder det fra de to forskere.
Den skruer op for hjernen
I hjernen findes store netværk, hvor de 'spontane tanker' opstår, men når man koncentrerer sig om en opgave, skruer man normalt ned for de tanker. Og det er det, som ’hatten’, ifølge forskerne, modvirker.
- Hjernescanninger viser, at det, der adskiller kreative personer fra ikke-kreative, er, at de ikke skruer ned for de spontane tanker, selvom de er koncentreret om en opgave. Platowork kan ændre på det. Firkantet sagt kan produktet i nogen grad skrue op og ned for de spontane tanker, forklarer Morten Friis-Olivarius.
På den måde gør ’hatten’ dig ikke i stand til at gøre noget, du ikke allerede er i stand til. Det er bare en genvej til at komme i gang og maksimere dit potentiale.
Påvirker folk forskelligt
Hvor lang tid, effekten varer ved, er forskellig fra person til person.
Nogle oplever, at effekten aftager efter et par minutter, mens andre fortæller, at de stadig kan mærke det dagen efter, lyder det fra Balder Onarheim.
- Vi ved ikke, hvad det skyldes, men mest sandsynligt handler det om, at produktet kan starte en proces, som hjernen så selv snupper bagefter. Hjernen bliver ved med at producere den aktivitet, som er hjulpet i gang, siger han.
En af de personer, der har prøvet den nye opfindelse, er tv-værten Mikkel Kryger.
Tv-vært testede ’hjernehjelmen’
Via en app kunne tv-værten styre, hvordan ’hjelmen’ skulle påvirke hans hjerne, fortæller han.
- Man kan godt mærke, at der kommer strøm ind. Det snurrer i de tre punkter i ’hjelmen’, siger Mikkel Kryger.
Dog kan han ikke helt afgøre, om opfindelsen virkede efter hensigten eller ej.
- Der er en bog, jeg drømmer om at skrive, og der var nogle bestemte elementer, jeg var gået lidt død i, så jeg satte mig ned med ’hjelmen’ på hovedet for at se, om det ville virke, lyder det fra tv-værten.
Efter 20 minutter havde Mikkel Kryger fået masser af nye idéer – nok til en hel A4-side. Dog er han stadig usikker på, om det var hjelmen, der hjalp tankerne på vej, eller om de kom til ham på naturlig vis.
Forsker: Opfindelsen kan bruges til andre ting
Ifølge hjerneforsker Morten Friis-Olivarius kan man heller ikke garantere, at alle får den samme oplevelse og stimuli ved at bruge Platowork.
Dog er effekten af ’hjelmen’ testet efter alle kunstens regler i utallige forsøg, og den er bygget efter mange års forskning fra hele verden, forsikrer hjerneforskeren.
Morten Friis-Olivarius og Balder Onarheim håber, at deres opfindelse vil kunne bruges til mange andre ting, såsom indlæringsforbedring eller behandling af depression, ADHD eller hjerneskade.
For man kan nemt lave produktet om, så det stimulerer andre steder i hjernen med henblik på at påvirke andre ting end lige kreativitet, siger Morten Friis-Olivarius.
- Man vælger via en liste i app'en forskellige former for programmer. Lige nu har vi to programmer, man kan vælge, men vi arbejder også med andre ting internt. Ting, som vi ved, har en funktion, som vi synes er interessant - et godt humør for eksempel, lyder det fra hjerneforskeren.