Forbrug

Behold dine julegaver - og få penge tilbage efter jul

Her er byttereglerne, du skal kende efter jul.

En del julegaver bliver sat ned i pris lige efter jul. Det kan mange udnytte til at få penge tilbage for julegaven, selvom de beholder den. 

I et eksempel, hvor du har fået en gave, der har kostet 300 kroner, og som efter jul bliver sat ned til 200 kroner, kan du gå ned og få 100 kroner tilbage, selvom du ender med den samme gave.

Årsagen er, at butikkerne ofte giver returret på julegaver.

- Teknisk set går man ned og bytter gaven til pengene, og så køber man den igen. I praksis har du fået 100 kroner tilbage, selvom du har byttet varen og købt den igen, siger jurist i Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup.

Kun ved returret eller køb på nettet

Du kan primært lave dette ’trick’, hvis der er returret på gaven, eller hvis du har købt den på nettet.

- Har du købt den på nettet, har du altid fortrydelsesret i 14 dage. Udnytter du fortrydelsesretten, kan du derfor få penge tilbage og købe den igen til den lavere pris efter jul, siger Jakob Steenstrup.

Afstemning

Ville du bytte en julegave og købe den igen for at tjene penge på det?

Han peger på, at en del netbutikker nok bare vil udbetale differencen, hvis du fortæller dem, at det er den, du er ude efter.

Ifølge reglerne skal du dog sende varen tilbage til netbutikken for at få pengene retur, og her er det dig, der skal betale for returfragten, mens netbutikken skal betale for at have sendt varen til dig. Derfor skal du lige vurdere, om det stadig kan betale sig, når du har trukket prisen for fragten retur til netbutikken.

Bytteret stiller dig dårligere

Er der derimod ”blot” en bytteret på din julegave, er dine muligheder formelt lidt anderledes. Her har du nemlig ikke ret til at få pengene tilbage.

- Derfor kan du ikke nødvendigvis kræve differencen retur, siger Jakob Steenstrup og understreger, at butikkerne ikke behøver at give hverken bytte- eller returret til danskerne, men at det er en service, de typisk giver.

Herunder får du gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du bytter julegaver.

Byttereglerne

 1. Bytteregler i fysiske butikker

  De fysiske butikker har ikke pligt til at bytte dine gaver, men det er en ekstra service, som de fleste tilbyder. Man skal dog skelne mellem, om butikken giver returret eller en bytteret.

  • Bytteretten betyder, at man har ret til at bytte varen til andre varer i butikken. Har man for eksempel fået en gave til 200 kroner, kan man med en bytteret få lov til at købe andre varer for samme beløb.
  • Returret betyder, at man kan gå ind i butikken og få alle pengene retur. 
 2. Kvitteringen er vigtig

  Selvom butikken tilbyder fuld returret, kræver det i de fleste tilfælde en kvittering. På den måde kan sælger se, hvordan varen er betalt - om der for eksempel er benyttet et gavekort, så pengene skal udbetales på et nyt gavekort eller kan gives kontant.

  Derudover er kvitteringen altid vigtig at gemme, så man kan benytte sig af sine to års reklamationsret, hvis varen skulle risikere at have fejl eller mangler.

 3. Behold din gave og få penge tilbage

  Hvis der er returret på din gave, og butikken efterfølgende sætter prisen ned, kan man bytte gaven og købe den igen til en lavere pris. Har man for eksempel fået en gave, der koster 300 kroner og efterfølgende sættes ned til 200 kroner, så kan man altså få 100 kroner tilbage.

 4. Gaven skal kunne sælges igen

  Når man returnerer gaven til butikken, skal den være så god som ny. Det vil sige, at den leveres tilbage i sin originale emballage og kan sælges til fuld pris igen.

  Varen må med andre ord kun 'prøves', som man kan gøre det i en butik, og mærker må ikke være klippet af. 

  Hvis man vil have det fulde beløb retur, gælder de samme ting, når man handler på nettet. Men her kan man også returnere en brugt vare. I sådan et tilfælde skal man dog selv betale for en eventuel værdiforringelse.

  Som kunde har man selv ansvaret for pakken, indtil den igen er i sælgers varetægt. Det vil sige, at det er ens eget ansvar, hvis den for eksempel bliver væk eller går i stykker under fragten.

 5. Køb på nettet kan også fortrydes

  Har man fået en julegave, der er købt på nettet, kan man altid fortryde indtil 14 dage efter, køberen har modtaget den med posten. Indenfor de to uger er det blot nødvendigt, at man har givet tydeligt udtryk for - gerne på skrift - at man ønsker at returnere. Derfra har man så 14 dage til at få sendt varen afsted.

  Det er vigtigt at gemme kvitteringen for afsendelse, så det er muligt at bevise over for butikken, at den er sendt afsted inden for tidsrammen. Ofte har netbutikker længere byttefrist i forbindelse med julen, men det skal man tjekke hos den enkelte butik.

  Vær opmærksom på, at pengene går tilbage på gavegiverens betalingskort.

Kilde til de gode råd er Konkurrence- og forbrugerstyrelsen samt Forbrug.dk.