Forbrug

Hun har købt 300 ting på nettet i Kina - her er de 16 bedste køb

Ulla Nielsen sparer 85 procent, når hun køber ind på handelsplatformen Wish, vurderer hun. Kun et par enkelte køb har skuffet.

Kjoler, blinkende halsbånd til husets fire hunde, et ur til teenagesønnen, slips til manden, strømper og makeup til hende selv.

Moms

 • Du skal betale dansk moms, hvis du køber varer på nettet udenfor EU for mere end 80 kroner før fragt.
 • Momsen beregnes af både varens pris, fragten og tolden.
 • Du skal altid betale moms af spiritus, vin, øl, tobaksvarer, parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber.

Kilde: Skat

Bunken af ting på sofaen er stor, da 47-årige Ulla Nielsen viser frem, hvad hun har købt på den gigantiske webbutik Wish. En handelsplatform, der er blevet det femte mest populære sted for danskerne, når de køber ind på nettet, og hvor det især er kinesiske virksomheder, der sælger deres varer.

De bukser, Ulla Nielsen står i, er også købt på den onlineplatformen.

- Jeg køber cowboybukser til mig selv for 45 kroner. Det kan jeg ikke finde i Danmark. De halsbånd med lys i til hundene koster i hvert fald også mellem 200 og 300 kroner i Danmark, og jeg har givet 7 kroner for dem på Wish, siger hun og peger på økonomien som den væsentligste årsag til, at hun køber stort ind på den handelsplatformen.

Told

 • Du skal betale told, hvis du køber varer på nettet uden for EU for mere end 1.150 kroner før fragt.
 • Tolden beregnes af både varens pris og fragten.
 • Du skal altid betale told af spiritus, vin, øl, tobaksvarer, parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber.

Kilde: Skat

- Jeg har købt cirka 300 pakker på Wish, og jeg må erkende, at jeg godt kan lide priserne. Det er 100 procent derfor, jeg handler der. Det er rart, at jeg kan købe en kjole for under 50 kroner. Hvis jeg skulle købe en tilsvarende i Danmark, ville den koste 400 eller 500 kroner, siger hun.

Undertøj er det bedste køb

Ulla Nielsen gætter på, at hun i gennemsnit har sparet 85 procent på at handle ind på Wish.com, selv når hun indregner portoen. Hun køber primært pakker, der koster under 80 kroner. Kommer du over 80 kroner, skal du nemlig betale moms.

Det bedste køb, som også ligger på sofaen i hjemmet ved Nyborg, er utvivlsomt det skrigrøde sæt skiundertøj, slår hun fast.

- Mit skiundertøj er det, jeg er mest fan af. Det sidder godt, det er billigt, og det har været vasket oceaner af gange. Og så synes jeg faktisk også, det er pænt. Langt det meste af det tøj, jeg har købt har været i god kvalitet, og jeg har vasket det uden, at det ændrer sig, siger hun.

Gebyr til Postnord

 • Når du køber varer på nettet udenfor EU, der overstiger 80 kroner i værdi, opkræver Postnord også 160 kroner (128 kroner + moms).
 • Gebyret dækker Postnords omkostninger til at opkræve moms og indbetale pengene til Skat

Kilde: Postnord

Bleer var alt for små

Et par enkelte køb, der har overrasket negativt har der dog også været blandt de cirka 300 pakker. Blandt andet da hun ville købe stofbleer til sit nyfødte barnebarn. Her blev hun overrasket over størrelsen på de bleer, hun fik tilsendt.

- De var cirka en fjerdedel af størrelsen på dem, man køber i Danmark. Men de var meget søde og på størrelse med en vaskeklud, siger hun og griner.

De to til tre gange, hun har købt en vare, der ikke er nået frem eller som er gået i stykker kort efter, hun har modtaget den, har hun skrevet til hjemmesidens kontaktcenter i Danmark, hvorefter hun har fået pengene retur, fortæller hun.

31.000 fans på Facebook

Begejstringen for tilbuddene hos Wish deler Ulla Nielsen med den store Facebookgruppe ”Wish.com – erfaringer, inspiration, køb og salg”. En gruppe, der har flere end 31.000 medlemmer, og hvor mange lægger billeder ind af de ting, de modtager fra Kina, ligesom de anmelder deres køb.

”Bedste køb til dato, er SÅ glad for den!” skriver en af gruppens brugere, der har lagt et billede op af en standerlampe, hun har fået tilsendt fra Kina, mens en anden spørger de andre brugere til råds:

”Nogen der har erfaring med de her ørepropper? Skal bruge nogle, der kan holde lyden ude, når jeg skal sove”.

”Personligt synes jeg, dem i silikone virker bedst", svarer en anden efterfulgt af en smiley.

Forbrugerråd: Pas på med børnetøj og cremer

Hos Forbrugerrådet Tænk sender de knap så mange smileyer i retning af den store kinesiske handelsplatform. De har nemlig testet en række produkter bestilt i Kina, og de advarer direkte mod at købe en række varer fra billige kinesiske webbutikker.

Advarsler mod kina-produkter

I EU-systemet Rapex advarer EU-landene hinanden om produkter, der ikke lever op til EU-kravene om produktsikkerhed. Det kan for eksempel være på grund af sundhedsfarlige kemikalier.

I de seneste tal fra 2016 var der i alt advarsler mod 2044 produkter. De 1069 af dem var produceret i Kina.

Kilde: Rapex og Forbrugerrådet Tænk

Blandt andet advarer de mod, at købe ting til børn, fordi der er helt andre sikkerhedsstandarder i Kina end i Europa, hvor forbrugerne er beskyttet af den europæiske lovgivning.

- I noget af det børnetøj, man kan finde hos Wish, er der for eksempel snore i, som der ikke må være, hvis man sælger det i Europa. Snoren udgør en sikkerhedsrisiko. Hvis børnene leger, kan de blive kvalt i den, hvis den for eksempel hænger fast i en rutchebane, siger Helen Amundsen, der er seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

Kina-ekspert: Kineserne er ekstremt kritiske

Hun fraråder ligeledes at købe ting, der kommer i berøring med huden samt noget, der skal bruges i forbindelse med fødevarer.

- Vi ved ikke, hvad de her produkter indeholder af kemi, men når man kigger på priserne, er det svært at forestille sig, at nogen har forholdt sig til kemi og sikkerhed generelt, siger Helen Amundsen.

Lektor i handel og udvikling i Kina ved Copenhagen Business School, Verner Worm, peger til gengæld på, at vi skal vænne os til, at kineserne leverer kvalitet, der kan måle sig med vestligt producerede varer. Derfor er der heller ikke nogle varer, han på forhånd ville udelukke at købe fra en kinesisk virksomhed.

- Den tid, hvor man havde en ide om, at kinesiske varer er dårlig kvalitet, den er ovre. Kinesiske producenter kan simpelthen ikke sælge tingene, hvis de ikke er gode. Kineserne er ekstremt kritiske forbrugere, og de går helt vanvittigt op i sundhed. De har meget, meget strenge krav i Kina, siger Verner Worm.

Ikke samme garanti for kvalitet og sikkerhed

Mens han er mindre bekymret for varernes kvalitet, medgiver han, at danskerne ikke har samme garanti for kvalitet og sikkerhed, når de køber ind på de kinesiske handelsplatforme, fordi de ikke er tjekket af de europæiske myndigheder.

- Varerne fra Kina kan være lige så gode, men vi har ikke samme sikkerhedsgrad, når vi handler ind i Kina. Derfor er jeg også mere tryg, når jeg har et produkt, der har et EU-mærke, som er tryghedsskabende hos os, siger Verner Worm, der godt kan forstå de mange danskere, der bestiller varer fra Kina.

- Hvis du kan få det samme produkt billigere inklusiv fragten, hvorfor så ikke gøre det, siger han.

​Herunder har vi samlet billeder og beskrivelser af de køb, Ulla Nielsen betegner som sine bedste køb på Wish.com.

Ulla Nielsens bedste køb i Kina

 1. Hæklet babytøj

  Flere sæt hæklet babytøj. Prisen har varieret fra at være gratis, mens andet har kostet op til 40 kroner. Fragten fra Kina betalte hun mellem 7 og 14 kroner for.

 2. Slips

  Nogle af slipsene har været gratis, mens de dyreste har kostet 7 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 3. Damejeans med høj talje

  Disse damejeans kostede 35 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 4. Skiundertøj

  Ulla Nielsen har købt to sæt skiundertøj. Det ene kostede 25 kroner, mens det andet har kostet 40 kroner.

  Fragten kostede mellem 7 og 14 kroner.

 5. Hue til barn

  Denne hue til barnebarnet var gratis. Ulla Nielsen betalte kun fragten på mellem 7 og 14 kroner.

 6. Hundehalsbånd med lys

  Hundehalsbåndet med lys kostede Ulla Nielsen 7 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 7. Dameur

  Dameuret på billedet var gratis. Ulla Nielsen nøjedes dermed med at betale fragten på mellem 7 og 14 kroner.

 8. Damehandsker

  Damehandskerne kostede 12,50 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 9. Hårbørste

  Den runde hårbørste var gratis. Ulla Nielsen skulle dermed blot betale fragten på mellem 7 og 14 kroner.

 10. Fjerner af hundehår

  25 kroner for to  hundehårfjernere i forskellige størrelser + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 11. Badeforhæng

  Badeforhænget kostede 47 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 12. Sportsur

  Sportsuret købte Ulla Nielsen til sin teenagesøn. Det kostede hende 7 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 13. Hundesnor med lys

  Hundesnoren med lys kostede UIla Nielsen 7 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 14. Poncho

  Denne poncho kostede 75 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 15. Klistermærker til bilen

  Nogle af klistermærkerne til bilen har været gratis. Andre har kostet op til 7 kroner + fragt på mellem 7 og 14 kroner.

 16. Hårcurlere

  Disse hårcurlere var gratis, så Ulla Nielsen blot skulle betale fragten på mellem 7 og 14 kroner.

Afstemning

Har du nogensinde købt noget på nettet fra Kina?