Hun har købt 300 ting på nettet i Kina - her er de 16 bedste køb
Ulla Nielsen sparer 85 procent, når hun køber ind på handelsplatformen Wish, vurderer hun. Kun et par enkelte køb har skuffet.
Kjoler, blinkende halsbånd til husets fire hunde, et ur til teenagesønnen, slips til manden, strømper og makeup til hende selv.
Bunken af ting på sofaen er stor, da 47-årige Ulla Nielsen viser frem, hvad hun har købt på den gigantiske webbutik Wish. En handelsplatform, der er blevet det femte mest populære sted for danskerne, når de køber ind på nettet, og hvor det især er kinesiske virksomheder, der sælger deres varer.
De bukser, Ulla Nielsen står i, er også købt på den onlineplatformen.
- Jeg køber cowboybukser til mig selv for 45 kroner. Det kan jeg ikke finde i Danmark. De halsbånd med lys i til hundene koster i hvert fald også mellem 200 og 300 kroner i Danmark, og jeg har givet 7 kroner for dem på Wish, siger hun og peger på økonomien som den væsentligste årsag til, at hun køber stort ind på den handelsplatformen.
- Jeg har købt cirka 300 pakker på Wish, og jeg må erkende, at jeg godt kan lide priserne. Det er 100 procent derfor, jeg handler der. Det er rart, at jeg kan købe en kjole for under 50 kroner. Hvis jeg skulle købe en tilsvarende i Danmark, ville den koste 400 eller 500 kroner, siger hun.
Undertøj er det bedste køb
Ulla Nielsen gætter på, at hun i gennemsnit har sparet 85 procent på at handle ind på Wish.com, selv når hun indregner portoen. Hun køber primært pakker, der koster under 80 kroner. Kommer du over 80 kroner, skal du nemlig betale moms.
Det bedste køb, som også ligger på sofaen i hjemmet ved Nyborg, er utvivlsomt det skrigrøde sæt skiundertøj, slår hun fast.
- Mit skiundertøj er det, jeg er mest fan af. Det sidder godt, det er billigt, og det har været vasket oceaner af gange. Og så synes jeg faktisk også, det er pænt. Langt det meste af det tøj, jeg har købt har været i god kvalitet, og jeg har vasket det uden, at det ændrer sig, siger hun.
Bleer var alt for små
Et par enkelte køb, der har overrasket negativt har der dog også været blandt de cirka 300 pakker. Blandt andet da hun ville købe stofbleer til sit nyfødte barnebarn. Her blev hun overrasket over størrelsen på de bleer, hun fik tilsendt.
- De var cirka en fjerdedel af størrelsen på dem, man køber i Danmark. Men de var meget søde og på størrelse med en vaskeklud, siger hun og griner.
De to til tre gange, hun har købt en vare, der ikke er nået frem eller som er gået i stykker kort efter, hun har modtaget den, har hun skrevet til hjemmesidens kontaktcenter i Danmark, hvorefter hun har fået pengene retur, fortæller hun.
31.000 fans på Facebook
Begejstringen for tilbuddene hos Wish deler Ulla Nielsen med den store Facebookgruppe ”Wish.com – erfaringer, inspiration, køb og salg”. En gruppe, der har flere end 31.000 medlemmer, og hvor mange lægger billeder ind af de ting, de modtager fra Kina, ligesom de anmelder deres køb.
”Bedste køb til dato, er SÅ glad for den!” skriver en af gruppens brugere, der har lagt et billede op af en standerlampe, hun har fået tilsendt fra Kina, mens en anden spørger de andre brugere til råds:
”Nogen der har erfaring med de her ørepropper? Skal bruge nogle, der kan holde lyden ude, når jeg skal sove”.
”Personligt synes jeg, dem i silikone virker bedst", svarer en anden efterfulgt af en smiley.
Forbrugerråd: Pas på med børnetøj og cremer
Hos Forbrugerrådet Tænk sender de knap så mange smileyer i retning af den store kinesiske handelsplatform. De har nemlig testet en række produkter bestilt i Kina, og de advarer direkte mod at købe en række varer fra billige kinesiske webbutikker.
Blandt andet advarer de mod, at købe ting til børn, fordi der er helt andre sikkerhedsstandarder i Kina end i Europa, hvor forbrugerne er beskyttet af den europæiske lovgivning.
- I noget af det børnetøj, man kan finde hos Wish, er der for eksempel snore i, som der ikke må være, hvis man sælger det i Europa. Snoren udgør en sikkerhedsrisiko. Hvis børnene leger, kan de blive kvalt i den, hvis den for eksempel hænger fast i en rutchebane, siger Helen Amundsen, der er seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.
Kina-ekspert: Kineserne er ekstremt kritiske
Hun fraråder ligeledes at købe ting, der kommer i berøring med huden samt noget, der skal bruges i forbindelse med fødevarer.
- Vi ved ikke, hvad de her produkter indeholder af kemi, men når man kigger på priserne, er det svært at forestille sig, at nogen har forholdt sig til kemi og sikkerhed generelt, siger Helen Amundsen.
Lektor i handel og udvikling i Kina ved Copenhagen Business School, Verner Worm, peger til gengæld på, at vi skal vænne os til, at kineserne leverer kvalitet, der kan måle sig med vestligt producerede varer. Derfor er der heller ikke nogle varer, han på forhånd ville udelukke at købe fra en kinesisk virksomhed.
- Den tid, hvor man havde en ide om, at kinesiske varer er dårlig kvalitet, den er ovre. Kinesiske producenter kan simpelthen ikke sælge tingene, hvis de ikke er gode. Kineserne er ekstremt kritiske forbrugere, og de går helt vanvittigt op i sundhed. De har meget, meget strenge krav i Kina, siger Verner Worm.
Ikke samme garanti for kvalitet og sikkerhed
Mens han er mindre bekymret for varernes kvalitet, medgiver han, at danskerne ikke har samme garanti for kvalitet og sikkerhed, når de køber ind på de kinesiske handelsplatforme, fordi de ikke er tjekket af de europæiske myndigheder.
- Varerne fra Kina kan være lige så gode, men vi har ikke samme sikkerhedsgrad, når vi handler ind i Kina. Derfor er jeg også mere tryg, når jeg har et produkt, der har et EU-mærke, som er tryghedsskabende hos os, siger Verner Worm, der godt kan forstå de mange danskere, der bestiller varer fra Kina.
- Hvis du kan få det samme produkt billigere inklusiv fragten, hvorfor så ikke gøre det, siger han.
Herunder har vi samlet billeder og beskrivelser af de køb, Ulla Nielsen betegner som sine bedste køb på Wish.com.