Forbrug

Vi købte 22 ting på nettet i Kina – det siger eksperterne om dem

Den store handelsplatform Wish.com er blevet den femte mest populære, når danskerne handler på nettet. TV 2 købte 22 ting.

Du kan få det hele, og det har danskerne fundet ud af.

Billige udgaver af alt fra højttalere, vinglas, tøj, ure, børnetøj, fiskeudstyr, makeup, køkkengrej og alt andet køber danskerne på Wish.com. En hjemmeside, der er blevet den femte mest populære, når danskerne køber ind på nettet.

Derfor satte vi os for at købe 22 helt forskellige ting for at teste en række af de varer, private danskere kan købe online på Wish.com.

Den 5. januar satte vi os derfor ved computeren og købte blandt andet et piskeris, en læbestift, mobilcovers, en lampe til børneværelset, en eau de toilette fra Armani, en Kaj Bojesen-abe, en kjole, et par sko og en mobiloplader. Og meget mere.

Herefter satte vi os til at vente.

12 dage senere dumpede de to første pakker ind. En måned efter vi bestilte, havde vi modtaget halvdelen af pakkerne, og så inviterede vi to eksperter fra Forbrugerrådet Tænk ind for at tage et kig på tingene. Var de gode nok? Og ville de anbefale danskerne at bruge dem? Resultatet kan du se i tv-indslaget øverst og i listen herunder.

Den ser sød ud, Panda-lampen, vi har bestilt på Wish.com. Ifølge Forbrugerrådets eksperter kan den dog i værste fald slå ihjel. Video: Rikke Museth Janniche

Panda-lampe, 93 kroner

Panda-lampen, som vi købte på Wish.com, ser super sød ud, og den virker. Der sad tilmed en pære inde i den, så vi kunne begynde at bruge den med det samme. Lampen kostede 93 kroner inklusiv pæren.

Alligevel får lampen en meget hård bedømmelse af eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk.

- Den burde have en adapter på, så du ikke har direkte adgang til 220 volt. Det, der er med de her lamper, er, at vi gerne vil undgå, at børn får direkte adgang til de strømførende dele, siger Tænks ekspert Helen Amundsen.

Lampen er samtidig nem at åbne, hvilket ligeledes er et problem.

- Der skal ikke meget til, før du kan åbne den her lampe, og så kan de små pilfingre få deres fingre herned, og så har de direkte adgang til 220 volt, og det kan du faktisk dø af.

Det ligner et almindeligt piskeris. Forbrugerrådet Tænks eksperter er dog ikke imponerede over detaljerne. Video: Rikke Museth Janniche

Piskeris, 7 kroner

Piskeriset ligner et ganske almindeligt, om end billigt, piskeris.

Eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk er dog ikke imponerede over detaljerne.

Det er lidt skævt, og der er nogle skarpe kanter, siger ekspert i produktsikkerhed hos Forbrugerrådet Tænk, Stine Müller, og uddyber:

- For produkter, der er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer, gælder en særlig regulering i Europa. Det er for at sikre, at der ikke afgives sundhedsskadelige kemikalier til den mad, vi spiser, siger hun.

Når produktet er købt i Kina, ved vi derfor ikke, om produktet lever op til EU-reglerne, slår hun fast.

- Man kan så ikke vide, om der er afgivelse af kemikalier fra produktet til fødevarerne. Derfor er det ikke noget, vi anbefaler, at man køber hos Wish.

Den fungerer, men Forbrugerrådet Tænk advarer mod, at der tidligere er set eksempler på, at powerbanks fra Kina er brudt i brand. Video: Rikke Museth Janniche

To powerbanks, 79 kroner og 68 kroner

De to transportable opladere, vi har købt på Wish.com, virker begge to, så ved første øjekast er der ingen problemer med dem.

Alligevel fraråder eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk generelt at købe elektroniske produkter udenfor EU af sikkerhedsmæssige årsager.

- Vi har en anden lovgivning i Europa, og vi kan ikke være sikre på, at de her produkter opfylder den, siger Helen Amundsen og uddyber:

- Vi kan ikke se ind i den. Hvis vi kunne det, kunne det være, vi kunne se, at der er problemer med, hvordan de elektriske dele er samlet.

Risikoen er, siger hun, at powerbanks, som dem vi har købt og fået tilsendt fra Kina, kan blive overophedet.

- Og så kan man risikere, at det kan starte en brand. Eller du kan risikere, og det er der også eksempler på, at du kan få stød af de her produkter, og det er farligt, siger Helen Amundsen.

Sminken, vi har bestilt i Kina, overholder umiddelbart de krav, der er i EU. Video: Rikke Museth Janniche

Makeup, 87 kroner

Vi købte ligeledes en stor makeup-palette. Ligesom EU-reglerne foreskriver, står det på, hvilke stoffer, der er i. Af listen fremgår det, at der ikke er nogle ulovlige kemikalier i.

Om makeup-paletten siger Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk:

- I dette tilfælde kunne man rent faktisk se, at navngivningen var, som den skal være i EU. Umiddelbart var der et par stoffer i, som vi i Forbrugerrådet Tænk er bekymrede for, fordi de er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men det er faktisk nogle stoffer, som er tilladte i europæiske produkter, siger hun og peger på, at det produkt, vi har købt hos Wish, umiddelbart svarer til et produkt købt i EU.

Forbrugerrådet Tænk har tidligere set eksempler på, at det på produkter tilsendt fra Kina ikke har været oplyst, hvad de indeholder.

Den eau de toilette, vi har købt på nettet i Kina, ligner umiddelbart noget, der kunne stå på en butikshylde i Europa. Video: Rikke Museth Janniche

Eau de toilette, Armani, 158 kroner

For en utrænet næse dufter denne eau de toilette fra Giorgio Armani som om, den er ægte.

Eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk vil ikke gætte på, om den er ægte eller ej. Til gengæld peger de på, at det er oplyst, hvilke stoffer produktet indeholder.

- Inde i den her æske er der en ingrediensliste, som er rigtig vigtig for, at man som forbruger kan se, hvilke indholdsstoffer der er inden i. Og i det hele taget ligner den et produkt, der kunne stå på en hylde i Europa.

Umiddelbart ligner de et par almindelige sko, men Forbrugerrådet Tænk er utrygge ved, om de afgiver sundhedsskadelige stoffer. Video: Rikke Museth Janniche

Caterpiller-sko, 282 kroner

De to eksperter tør ikke gætte på om de Caterpiller-sko, vi har bestilt, er ægte eller ej. 

Til gengæld er de generelt bekymrede for, om skoene indeholder skadelige stoffer, da skoene er produceret udenfor EU.

- Sko er en af de produkttyper, der relativt ofte bliver trukket tilbage på grund af indhold af uønskede kemikalier. Derfor vil jeg umiddelbart være bekymret for, at de her sko, som er lavet af læder, kan indeholde nogle problematiske stoffer, som er knyttet til læderproduktion. Det er nogle stoffer, der bliver reguleret for i EU.

- Man ved jo ikke, om den her sko, der er produceret udenfor EU og som ikke har en europæisk importør, lever op til europæisk lovgivning. Der vil være en sundhedsrisiko ved sådan nogle sko. Og sko er jo noget, man er i meget tæt kontakt med og gennem lang tid, så det er problematisk, hvis der er indhold og afgivelse af uønskede kemikalier.

Et cover til 7 kroner fra Kina passer perfekt i størrelsen til den iPhone 6, det var bestilt til. Video: Rikke Museth Janniche

Cover til iPhone 6, 7 kroner

Det cover, vi købte til en iPhone 6, er i den helt rigtige størrelse og passer perfekt til en iPhone 6. Set fra brugerens synspunkt ligner det derfor et godt køb. Alligevel er eksperterne i forbrugersikkerhed ikke helt trygge.

- Umiddelbart er det et produkt, du har rigtig meget i hænderne, så der kan være nogle bekymringer omkring kemikalier i produkterne, siger Stine Müller.

Kunne man ikke også være bekymret for det, hvis man havde købt det i Europa?

- Det kunne man også være bekymret for i Europa. Der gælder nogle overordnede kemikalieregler i Europa, som ikke nødvendigvis gælder for det her produkt. Lige præcis for sådan et cover, er der ikke nogle specifikke regler (i Europa, red.)

Selvom ladestikket til en iPhone eller iPad fungerer, er eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk ikke trygge ved stikket. Video: Rikke Museth Janniche

Ladestik til Apple-produkter, 56 kroner

Ledningen, der er beregnet til en iPad eller en iPhone, fungerer upåklageligt. Eksperterne fra Forbrugerrådet er dog igen ikke trygge ved produktet.

- Umiddelbart ser det ganske tilforladeligt ud. Den anden ting er, at vi ikke ved, hvor godt den holder. Lad være med at købe elektriske produkter uden for EU, siger Helen Amundsen.

Hvad kan der ske?

- Hvis den går fra hinanden her, kan du få adgang til strømførende dele, og så kan du få stød, siger Helen Amundsen, mens hun holder fast i ledningens ene ende for at vise, hvor den kan gå i stykker.

Den skinner mere, den er sat sammen af elastikker og hænder og fødder er sat på med stifter. "Kaj Bojesen-aben" er en dårlig kopi. Video: Rikke Museth Janniche

”Kaj Bojesen-abe”, 116 kr

Det er tydeligt, også for et utrænet øje, at det ikke er en ægte Kaj Bojesen-abe, vi har fået hjem. Arme og ben er sat sammen med kroppen via elastikker.

Også eksperterne peger på, at det er en dårlig kopi.

- Jeg synes, det er meget tydeligt, det er en kopi. Den er ikke køn. Der er ikke kælet for nogen som helst detaljer. Man kan rimelig nemt pille fødderne af den. Den skal man ikke lade børnene piller ved. Den ser ikke rigtig ud, siger Helen Amundsen fra Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådets eksperter har ikke noget at udsætte på de billige klistermærker, vi har købt på Wish Video: Rikke Museth Janniche

Wall stickers, klistermærker til ruderne

De ni klistermærker, der forestiller konturen af katte, er der ikke nogen problemer med, mener Forbrugerrådet Tænks eksperter.

- Nej. Det største problem kan måske være at få dem af igen.

Det har vi modtaget efterfølgende:

Efter Forbrugerrådet Tænk testede produkterne præcis en måned, efter vi bestilte dem, har vi modtaget yderligere seks ting. Nedenstående seks ting har Forbrugerrådet Tænk derfor ikke testet.

Vi har blandt andet modtaget 100 patroner til en såkaldt nerf gun (legetøjsgevær, red.). Patronerne kostede os 42 kroner.

Derudover har vi modtaget endnu en lille makeup-palette med fire farver for 29 kroner.

Vi har ligeledes modtaget et multi-USB-kabel, der passer til flere telefoner. Vi har selv testet det til to slags telefoner. Det fungerer til en Samsung-mobil, men ikke til en iPhone.

De Peter Plys-klistermærker, vi bestilte til 34 kroner, er også ankommet. Vi har klistret dem på redaktionens vinduer, og det var der ingen problemer med.

Vi har ligeledes modtaget to covers til iPhones hver til en pris af 7 kroner, og begge passede perfekt til en iPhone 5, som de var bestilt til.

Det har vi endnu ikke modtaget:

Selvom vi bestilte den 5. januar, venter vi stadig på fem af de i alt 22 ting, vi har bestilt på Wish.com i Kina.

Vi har endnu ikke modtaget den mascara, vi bestilte for 6,65 kroner.

En læbestift, vi købte for 7 kroner, er ligeledes ikke dukket op.

Vi venter også stadig på den blå kjole, vi købte for 53 kroner i størrelse L.

Desuden har vi ikke modtaget den nerf gun, vi købte for 6,65 kroner.

For 13,30 kroner købte vi desuden klistermærker med jungledyr som løver, zebraer og giraffer til et børneværelse. De er endnu ikke dukket op.

Vi ville gerne have spurgt Wish.com, hvordan de forholder sig til at være handelsplatform for falske ”Kaj Bojesen-aber”. Ligeledes ville vi gerne have spurgt, hvad de tænker om Forbrugerrådet Tænks kritik af en række af de varer, vi har købt hos Wish. Wish.com har ikke reageret på TV 2s henvendelse.

Afstemning

Har du nogensinde købt noget på nettet fra Kina?