Forbrug

9 ting du IKKE skal gøre på en polterabend

Spar penge på frokosten, og start ikke dagen med at køre gokart. Få ni tips til en bedre polterabend her.

Det er højsæson for bryllupper og dermed også for polterabender.

Men hvem skal med, og hvem skal ikke med? Og hvor kan man spare penge?

TV 2 har spurgt fire arrangører af polterabender om deres bedste råd.

Det første tip er allerede i planlægningsfasen.

- Lad være med at være for demokratisk. Det er væsentligt bedre at sætte et lille udvalg fra forskellige vennegrupper på to til fire personer, siger Rasmus Aarhup Christiansen, direktør for Pissup Tours, der arrangerer polterabender og andre herreture til hele Europa.

På den måde undgår man splid, lange diskussioner og halvdårlige kompromisser. 

Læs her ni andre råd fra polterabendspecialisterne:

Sådan skal du aldrig arrangere en polterabend

 1. Start ikke dagen med en soloaktivitet

  Om I får skudt dagen godt i gang afhænger typisk af, hvilke aktiviteter I starter med. Eksempelvis er det en dårlig ide at starte med at køre gokart, fordi man sidder alene i sin racer. Dermed bliver man ikke rystet sammen som gruppe, og man lærer ikke hinanden at kende.

  Derimod er det en god ide at lave en aktivitet, hvor I kæmper sammen som et hold eller mod hinanden, så I får skabt et fællesskab. For pigerne kan det være dans eller twerking, ligesom paintball også er godt til at skabe en fælles oplevelse for både mændene og kvinderne.

  Det gode råd: Start dagen med et arrangement, der giver en oplevelse af, at I bliver taget ud af jeres comfortzone, og at I ikke bare er den, I er, når I går på arbejde.

 2. Indkræv aldrig betaling på selve dagen

  Er det dig, der skal planlægge en polterabend, skal du aldrig lade de øvrige deltagere betale for arrangementet på selve dagen.

  Folk skal betale i det øjeblik, de tilmelder sig. Erfaringen er nemlig, at der meget ofte er nogen, der ikke dukker op. Det betyder, at der meget nemt kan komme til at mangle nogle tusinde kroner i budgettet. Det kan betyde, at man må skrotte et eller flere af de arrangementer, der ellers var planlagt, og det risikerer at give dårlig stemning fra start.

  Husk også at inkludere i beløbet, at gommen eller bruden ikke selv betaler for oplevelserne. 

  Det gode råd: Få folk til at betale i det øjeblik, de tilmelder sig, eller sæt en deadline på et par dage. 

 3. Planlæg ikke for mange arrangementer tæt på hinanden

  Lægger I flere arrangementer i løbet af dagen, så sørg for, at de ikke ligger alt for tæt på hinanden rent tidsmæssigt. Hvis I har en tid fra klokken 13 til klokken 14, så kan I ikke regne med, at I får ekstra tid, hvis I kommer en halv time for sent. Ofte er der nemlig et andet hold, der har booket efter jer, og derfor risikerer I ganske enkelt at miste hele eller store dele af jeres arrangement - også selvom I har betalt for det.

  Det gode råd: Sørg for at I har undersøgt og ved, hvor lang tid det tager at komme fra A til B. Læg dertil ekstra tid ind mellem arrangementerne, så I er på den sikre side.

 4. Arranger ikke kun dagen for bruden eller gommen

  Det kan være ganske morsomt for nogen at klæde bruden eller gommen ud og lade vedkommende gå ned ad gågaden og så stå og grine ad vedkommende imens.

  Det er dog ikke nødvendigvis sjovt hele dagen, og samtidig er det typisk de øvrige deltagere, der har betalt for dagen. Derfor er det en god ide også at arrangere noget, der involverer alle. Det kan være aktiviteter som dans, madlavningskursus eller noget helt tredje.

  Det gode råd: Lav nogle aktiviteter, der involverer alle. Dermed er der større chance for, at flertallet føler, de får noget for deres penge.

 5. Tag ikke mor og far med

  En polterabend er traditionelt for vennerne. Som udgangspunkt er det tilrådeligt at lade forældre, tanter og onkler blive hjemme.

  En polterabend er tænkt som den sidste chance for at gå i byen med vennerne. Tager du forældregenerationen med, bliver tonen i mange tilfælde mere høflig, og det lægger en dæmper på, hvor sjovt det bliver.

  Hvis de ældre familiemedlemmer alligevel skal med, kan I overveje at tage dem med i begyndelsen, hvor I eventuelt lægger noget i arrangementet, der ikke er for vildt.

  Det gode råd: Som udgangspunkt er det en god ide at lade forældregenerationen blive hjemme til en polterabend, men familier er forskellige, så tjek med partneren til din ven, om de skal inviteres med eller ej. 

 6. Lad ikke stripperen være det eneste minde

  På mange polterabender bliver der arrangeret ting, hvor deltagerne er fysisk aktive, og i den mere kuriøse afdeling kan det være en stripper, der er bestilt til bruden eller gommen. Er man i udlandet, skal man sørge for at gøre sin research ordentligt, så det ikke er en tilfældig stripklub, hvor man kan risikere at blive snydt for penge. 

  For at stripperen ikke bliver det eneste minde for hovedpersonen, kan det være en god ide at lægge et arrangement ind, hvor man laver noget, bruden eller gommen kan få med hjem.

  Det kan være kurser, hvor deltagerne laver en vase af ler eller et kursus i croquis-tegning, ligesom man nogle steder kan indspille en sang. På den måde får hovedpersonen noget med hjem, som minder vedkommende om dagen.

  Ligeledes kan det være en mulighed, at man får et diplom for sin præstation under de fysiske aktiviteter.

  Det gode råd: Sørg for at bruden eller gommen får et minde fra dagen, eventuelt et diplom på baggrund af en af aktiviteterne, eller en ting som hovedpersonen selv har lavet.

 7. Efterlad ikke gommen et ”mærkeligt” sted

  Når dagen skrider frem, bliver mange ofte fuldere og fuldere, og typisk er gommen godt med, når det kommer til antallet af genstande. Allerede i planlægningen er det derfor en god ide, at I arrangerer, hvordan gommen kommer hjem, når dagen er slut.

  Punktet er lige så vigtigt for kvinderne, men erfaringen fra arrangører af polterabender er, at det især er mændene, der efterlader gommen et ”mærkeligt” sted i en tvivlsom tilstand.

  Det gode råd: Aftal, hvornår aftenen slutter. Sæt eventuelt penge af til at sende bruden eller gommen hjem i en taxa.

 8. Drik ikke hovedpersonen for fuld

  Drik ikke hovedpersonen så fuld, at vedkommende ikke kan huske sin egen polterabend. Det er især mændene, der har tendens til at presse brudgommen til at drikke store mængder alkohol.

  Udover at det er ubehageligt at vågne med alle de tømmermænd dagen efter, så må man heller ikke være beruset til mange af de arrangementer, folk tager del i til en polterabend – det gælder for eksempel gokart, bueskydning og vandski.

  Det gode råd: Hvis bruden eller brudgommen siger nej til at drikke mere, så accepter det. Det er hans og hendes polterabend.

 9. Brug ikke alle pengene på mad

  For at holde budgettet på et rimeligt niveau, kan det være en god ide at prioritere, hvor pengene skal gå hen. Hvis det er arrangementerne i løbet af dagen, I helst vil bruge penge på, er det nemt at spare penge på maden i løbet af dagen.

  Det gode råd: Lav nogle sandwiches og smut i en park og spis til frokost. Om aftenen kan I eventuelt købe nogle engangsgrill og noget grillmad i et supermarked, som I selv tilbereder.

Guiden er lavet efter interview med:

Ninna Holbek, der arrangerede polterabender i 20 år som tidligere ejer af polterabend.dk.

Ejer af polterabend.dk Tobias Grønlund.

Christian Worm, direktør hos Midgaard Event.

Rasmus Aarup Christiansen, direktør i Pissup Tours.

 

Afstemning

Har du været til en polterabend, der gik for vidt?