Vi rydder op og cykler i stedet for at tage på charterrejse

16x9
Flere vil gerne gøre noget godt for naturen og samfundet i ferien, og derfor bliver rensninger af de danske strande mere og mere populære som ferieoplevelse. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Det varme vejr holder mange i Danmark i ferien, og der bliver stadigt flere muligheder for ferieoplevelser herhjemme, siger forskere.

Det rekordvarme vejr fra maj fortsætter, og det får danskerne til at holde igen med at bestille charterferier.

Det kan de også roligt gøre, for mulighederne for at holde ferie i Danmark bliver flere og flere, lyder det.

- Vi kan se, at danskerne er ved at genopdage Danmark som ferieland, og mange bruger Danmark på en anden måde end tidligere, når vi holder ferie herhjemme, siger professor i turisme ved Aalborg Universitet, Carina Ren.

Flere tager for eksempel del i at skabe deres egne ferieoplevelser fremfor blot at købe sig til dem.

- Før stod man i skranken og sagde, at man gerne ville købe et måltid. I dag bliver man i stedet inviteret ud i marken og ind i køkkenet for selv at tage del i madlavningen. Folk bliver inviteret med ind i turismeproduktet og er selv med til at lave det, og det er noget, der giver folk et ferieminde, siger hun.

Tæl fuglene i din sommerferie

Også professor ved Institut for turisme, Anne-Mette Hjalager, peger på, at flere ønsker at tage del i skabelsen af det turistprodukt, de køber.

- De nyeste former for den slags turisme er frivilligt arbejde, hvor folk for eksempel er med til at tælle fugle som såkaldte ”borgerforskere”.

- Det giver noget til samfundet, og det er med til at skabe en viden om fuglene i Danmark. Samtidig er der et stort socialt fællesskab forbundet med det, og det skal man ikke undervurdere, siger hun.

Herunder kan du se, hvilke ferieformer turismeforskerne peger på som nogle af tidens populære og trendsættende ferietendenser, når danskerne bliver i Danmark i sommerferien.

Når danskerne holder sommerferie i Danmark

Du er med til at lave din egen oplevelse

Flere søger ferieoplevelser, hvor de selv er med til at skabe oplevelsen. I stedet for at bestille pølser og pomfritter ved skranken vil vi have de lokale råvarer.
Mange går planken ud og vil selv med ud at plukke grøntsagerne eller stryge rejerne. Tendensen ses overalt for eksempel til Skaldyrsfestival på Mors eller til såkaldt muslingesafari på Rømø, hvor du finder muslingerne og tilbereder dem på stranden.
Mange steder kan du ligeledes komme med ud og plukke spiselige urter i naturen, hvorefter du bliver inviteret ind i køkkenet for at lære at tilberede dem.
Når vi på den måde bliver involveret i produktet, bliver vi typisk overraskede i processen, og så husker vi det bedre. Det er netop den slags, der skaber minder, og minder er essensen af, hvad vi jagter som turister.

Sommerhusene er enormt populære

Nye tendenser eller ej; de 250.000 sommerhuse i Danmark er en helt central del af danskernes sommerferier i Danmark. Mens der er omkring 400.000 ejere af sommerhusene, er der formentlig op mod en million, der har adgang til husene via familie eller venner.
Ferieformen er desuden typisk billig – i mange tilfælde gratis, hvis man kan låne sommerhuset gratis. Selv hvis du skal ud at leje et sommerhus, kan det ofte gøres billigt, fordi man kan være mange i huset samtidigt.

Tur til hovedstaden

København er det sted i landet, hvor der kommer flest nye aktiviteter for turister. Desuden har København over de senere år udviklet sig til lidt af et madmekka med masser af nye restauranter, og mange har fået international anerkendelse.
Samtidig betyder tilflytningen til hovedstaden, at flere har en søn eller datter, der studerer eller arbejder i København. Det gør, at flere danskere, som er bosat i provinsen, tager på ferie i København. I det tilfælde er det ikke nødvendigvis de klassiske turistattraktioner, man går efter, men i stedet byens små åndehuller som Assistens Kirkegaard eller andre parker eller bydele.

Flere holder ferie som "frivillig"

En gren af oplevelsesturismen i Danmark udvikler sig lige nu i retning af, at det, vi foretager os, også skal give noget tilbage til samfundet eller naturen.
Det kan være, at du tager del i en strandrensning, ligesom du kan blive såkaldt ”borgerforsker” ved Vadehavet. Her kan du blandt andet hjælpe med at tælle fugle, og på den måde bidrager du til viden i samfundet.
Der findes utallige varianter af mulighederne for frivilligt arbejde under din ferie, og en af de mange fordele er, at du møder andre med samme interesser som dig selv.

Mange nye, små specialfestivaller

Vi kender musikfestivalerne, hvor det, udover det sociale aspekt, handler om at ”læne ørerne tilbage”.
Sideløbende med de store festivaler kommer der løbende flere, små og specialiserede festivaler henover sommeren, der i langt højere grad inddrager gæsterne. Det gælder blandt andet Æbleblomstfestivalen, Fiskefestivallen, Litteraturfestivallen og Dragefestivallen på Fanø, som kun bliver en succes, når gæsterne selv laver drager og kommer og sætter dem i luften.

Eminente cykelruter trækker danskerne op på cyklen

Som cykelturist i Sydeuropa lever du livet farligt. Til gengæld er det ved at gå op for danskerne, at vi har en eminent god infrastruktur, når det kommer til cykelstier herhjemme.
Blandt andet er der lavet nogle ruter på de gamle jernbaner, hvor du kan cykle mellem Silkeborg og Horsens og fra Aalborg til Hadsund samt andre steder. De gamle jernbaneruter er fantastiske til cykling, fordi de grundet den tidligere brug til jernbanen, ligger i fladt terræn.
Andre populære cykelruter er strækningen fra Als til Falster og Nordsøruten, der kører ned langs Vestkysten eller den nye såkaldte Østersørute, der udspringer fra Sydfyn.