Villads Andersen kan nøjes med at arbejde seks måneder om året
Forbrug

46-årig kan nøjes med at arbejde et halvt år ad gangen – her er tre af hans simple regler

Annoncørbetalt indhold: Arbejdet fyldte for meget for Villads Andersen. Så blev han selvstændig i 2010 og fik tid til sig selv og sin familie.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Santa Maria.

Det er mandag. 46 årige Villads Andersen og hans hustru har sendt deres yngste barn i vuggestue, og når han skal hentes senere, skal de måske ud og spise frokost og efter det … hvem ved?

Det er ikke noget Villads Andersen har taget særligt fri for at gøre, det er sådan hans mandage også kan være, eller hans tirsdage, onsdage, torsdage og fredage.

Villads Andersen har nemlig siden 2010 indrettet sit liv således, at han i princippet kan nøjes med at arbejde omkring seks måneder om året og så holde resten fri, hvis han vil.

Sæt krydderi på hverdagen:

Denne artikel er en del af artikelserien ‘Sæt krydderi på hverdagen’, der præsenteres i samarbejde med Santa Maria. I serien sætter vi fokus på, hvad der er godt ved at gøre hverdagstingene på en ny og anderledes måde. Vi kommer omkring vaner, parforhold, arbejdsliv og forholdet til vores medmennesker.

Han indrømmer, at det er lettere for ham, fordi han arbejder som IT-konsulent, som er en branche, hvor man betaler høje lønninger for hans specialviden. Men det betyder ikke, at man ikke kan lære af hans principper.

Villads Andersen ville have mere selvbestemmelse, derfor sagde han op og blev selvstændig Video: TV 2 Branded Content

Bogholderi og yoga på samme tid

Også hvis man er en af de mange danskere, der har almindelige 8-16 jobs, så kan man ændre ting i sit arbejdsliv, fortæller Kirstine Baloti, der er faglig konsulent hos HK Privat. I fagforeningen HK repræsenterer man mere end 240.000 medlemmer, og Kirstine Baloti hjælper de af medlemmerne, der gerne vil være selvstændige eller freelancere.

Man skifter en chef ud med en kunde, og for nogen kan det være rigtig rart

Kirstine Baloti, faglig konsulent hos HK Privat

Hun forklarer, at folk kommer til hende af forskellige årsager. Der er dem, der har brug for noget andet fagligt, og så er der nogle, der har brug for mere fleksibilitet på hjemmefronten, forklarer hun.

- Så er der nogen, der for eksempel vil være bogholder mandag til onsdag, og så instruerer de yoga torsdag og fredag. For dem handler det ikke om, at de helst vil være det ene eller det andet. De gør det for at få afveksling og en anden arbejdsglæde.

For andre handler det om, at de psykologisk kan have det svært ved at andre bestemmer over dem, påpeger hun.

- Man skifter en chef ud med en kunde, og for nogen kan det være rigtig rart.

Afstemning

Hvis du frit kunne prioritere din tid anderledes, hvad ville du så bruge mere tid på?

Find lykken udenfor hamsterhjulet

Den klassiske opfattelse af arbejdslivet kunne godt lægge op til, at man skal arbejde mere for at tjene flere penge, for at få pænere ting, et større hus og en nyere bil.

Jo mere du ejer, jo mere binder du dig

Villads Andersen

Men det har Villads Andersen ikke meget fidus til. Han tjener sine penge, så han kan få råd til at få frihed.

Hans grundprincip er ret enkelt og velkendt. Han sætter tæring efter næring, siger han. Han er ikke typen, der har lyst til et stort forbrug, så det kommer let til ham, forklarer han.

- Jo mere du ejer, jo mere binder du dig. Jeg kan godt lide biler, det må jeg indrømme, men jeg leaser en, mens jeg har brug for den. Jeg har aldrig været typen, der er forbundet til ting. Det er vigtigere for mig at have frihed.

Og det er netop trangen til frihed, der driver ham. Tilbage i 2010 gik det nemlig op for ham, at han efter 12 år som lønmodtager var nødt til at prøve noget andet. På den ene side var det hele konstruktionen med at have en chef, og på den anden side var det et problem for ham, at han følte sig magtesløs i sit eget liv.

Villads Andersen havde ikke lagt en plan, men han sagde alligevel op fra den ene dag til den anden. Video: TV 2 Branded Content

Han kunne ikke tage fri, hvis han ville, han kunne ikke løse en opgave i sit eget tempo, og når han kom hjem fra arbejdet, og han derefter havde taget sig af det huslige, børnene og hverdagsvasketøjet, så var klokken 22, og han var flad. Det liv ville han ikke leve længere. Han ville være friere.

- Det var rigtig rart at blive selvstændig. Jeg befandt mig ikke godt i hamsterhjulet, og nu hvor det er mig, der styrer løbet, oplever jeg en ro. Jeg er landet på en mere rigtig hylde end tidligere.

Udover en stærkere fornemmelse af at være herre over sit liv, har Villads Andersen haft stor glæde af at bruge sin genvundne tid med sine børn.

Sammen med sin hustru har de i alt seks børn, hvor nogle også er fra tidligere ægteskaber. Da hans ældste børn var yngre, var det en enorm fornøjelse for ham, at de havde tid sammen, forklarer han.

Og det er også den slags, det handler om for ham. Det handler nemlig ikke om sofatid eller sandstrande for ham.

Kirstine Balotis råd til at gå ned i tid

 1. Gør det let for din chef at sige ja

  Man behøver ikke at sige sit job op for at få mere selvbestemmelse over sin arbejdstid. Man kan også tale med sin chef om at gå ned i tid eller få lov til at arbejde med noget andet et nyt sted. Uanset hvad man drømmer om, så er Kirstine Balotis første råd, at man skal gøre det let for sin chef at sige ja til forslaget.

   

  Sørg for at have en løsning klar. Hvis du har flere typer opgaver på din arbejdsplads, men du bedst kan lide en af dem, så foreslå muligheder til hvordan de andre opgaver kan løses af for eksempel andre kolleger.

 2. Gør din nuværende arbejdsplads til din kunde

  Hvis du får held med første råd kan du også blive freelancer og gøre din nuværende arbejdsplads til din første kunde, hvor du fortsætter med din favoritopgave. På den måde er du godt på vej til at få en holdbar forretning.

 3. Når det ikke kan lade sig gøre

  Når det ikke kan lade sig gøre at overbevise chefen, så handler det ifølge Kirstine Baloti oftest om, at chefen ikke vil have, at man sælger sin specialviden til en konkurrent. Så er det bedre at foreslå, at man vil gå ned i tid for at lave noget helt andet ved siden af.

Man kan godt vende om

Hvis du går fra at være fastansat og bliver selvstændig eller freelancer, skal du naturligvis forberede dig på nogle ændringer.

For det første kan du risikere, at der kommer udsving i din indtægt. Der kan være perioder, hvor der er meget at lave, og der kan være perioder, hvor der ikke er noget at lave.

Villads Andersen har gjort sådan, at han hver måned udbetaler en fast løn til sig selv. Det hjælper til at normalisere hans forbrug, og det gør det også lettere at have penge i de stille måneder, hvis pengene ikke er brugt i de perioder, hvor han har tjent dem.

Men det er ikke det eneste, der kan være en udfordring ved at være sin egen chef, fortæller han. I løbet af de otte år, han har været selvstændig, har han nemlig tænkt over, at han godt kan savne at have faste kollegaer. Både for det sociale, men også for det faglige, forklarer han.

Derfor fandt han hurtigt ud af, at han kunne indhente noget af det mistede kollegiale samvær ved at arrangere frokostaftaler med sine tidligere kolleger.

Men psykologisk kan andre emner også spille ind, som der ikke umiddelbart kan være en snuptagsløsning på.

Det fortæller Kirstine Baloti fra HK Privat.

For eksempel skal man vænne sig til, at ens liv ikke nødvendigvis udvikler sig lineært som selvstændig. Der er ikke en karrierestige at avancere opad, og der kan ske ting i ens liv, der gør, at man ikke vil være selvstændig længere.

Det er nemlig ikke uvant, at selvstændige finder ud af, at de vil tilbage til at være fastansatte igen, fortæller hun.

Det kan for eksempel være fordi, man finder ud af, at man ikke var rustet til at sælge sig selv og sine evner.

- Man skal elske jagten efter det næste job, og man skal elske at forhandle. Ellers går man død. Men derudover er ens arbejdsliv ikke en statisk ting længere. Langt de fleste, jeg møder, svinger mellem at være projektansatte og selvstændige – det er meget almindeligt.

Villads Andersens principper

 1. Skab overblik

  Find ud af hvor mange penge du behøver for at finansiere din livsstil. Måske kan du også begrænse dit forbrug, hvis du bruger penge på ting, du ikke behøver i sidste ende.

 2. Hvad er vigtigt for dig?

  For Villads Andersen er det vigtigeste at have personlig frihed og tid til sin familie. Find ud af hvordan du kan få råd til det vigtige i dit liv.

 3. Hvad giver dig energi?

  Nogle har brug for at rejse eller tage på ferie for at koble af eller have kvalitetstid. Det gør Villads Andersen sjældent, for han og familien kan godt få kvalitetstid uden. Til gengæld kunne han godt lave sine egne regnskaber i forretningen, men det har han besluttet at betale sig fra.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.