Ung stifter af smart tøjbyttekoncept: 'Det skal være let at tage det bæredygtige valg'

Betalt partnerskab med KIA
Annoncørbetalt indhold: Rebecca Vera Stahnke står bag Veras, hvor du kan bytte dit brugte tøj. Her er hendes råd til bl.a. genbrug og deleøkonomi.
Om partnerskabet
Rebecca Vera Stahnke låser døren op til Veras i Studiestræde i København og træder ned i det hyggelige kælderlokale, der er indrettet med en rød veloursofa og en sand farveeksplosion af silkeskjorter, blomstrede kjoler, sneaks og tasker.
Det ligner enhver anden eksklusiv modebutik i det hippe kvarter i indre by. Her er alt bare genbrug.
– Det vigtigste for mig er, at det skal være lige så let at shoppe genbrug som at købe nyt, og jeg får optur over at hjælpe andre med at se mulighederne i brugt tøj, forklarer 30-årige Rebecca Vera, der i dag selv er iført i en vintage skjorte med de fineste blonder, som hun har fundet i butikken.
I Veras kan du indlevere det tøj, du ikke selv bruger længere, og få point, som du kan bruge til at købe nye genbrugsvarer i butikken. Det er en ny og mere bæredygtig måde at shoppe tøj på, som kan være med til at reducere vores CO2-aftryk.
Grøn køreglæde
Denne artikel er en del af artikelserien ’Grøn køreglæde’, der præsenteres i samarbejde med KIA.
Flere og flere danskere går nye veje for at leve et grønnere og mere bæredygtigt liv.
I denne artikelserie møder vi en række danskere, der på hver sin måde har forsøgt at bidrage til en mere bæredygtig hverdag ved at ændre deres transportvaner. De giver gode råd og inspirerer til, hvordan man skaber en grønnere hverdag.
Tøjindustrien er den næstmest forurenende i verden efter olie, og i Danmark er vi særligt glade for at købe nyt tøj. Vi køber i gennemsnit 16 kilo tøj om året, mens det gennemsnitlige tøjkøb i verden er på fem kilo per person.
Vores årlige tøjforbrug udleder ifølge den grønne tænketank Concito lige så meget CO2 som at køre 2000 kilometer i bil, og det ønsker Rebecca Vera at være med til at ændre.
– Der har indtil nu være meget fokus på CO2 i forhold til at holde kødfri mandag, købe økologisk og droppe flyrejser, men folk har gerne købt tre T-shirts til 79 kroner uden at tænke over, at de er produceret i Bangladesh, forklarer Rebecca Vera.
Føles nyt – uden at være det
Allerede som barn fik Rebecca Vera øjnene op for, at genbrug kan noget, som nye ting ikke kan. Hendes far bor i Israel, og når hun besøgte ham, købte hun ofte genbrug med hjem, som scorede mange point hos veninderne.
– Følelsen af at have noget nyt på handler jo ikke om, at det er nyt fra butikken, men om at det er nyt for én selv. Når du shopper genbrug, kan du få følelsen af nyt tøj uden at belaste hverken din pengepung eller miljøet, forklarer Rebecca Vera.
Inden hun startede Veras, var der i bund og grund tre muligheder på markedet. Du kunne sælge dit tøj på online bruger-til-bruger platforme, forsøge at få en kommisionsbutik til at tage det ind eller stå på loppemarked.
Det er alle tre forholdsvis besværlige og tidskrævende løsninger, hvor du alligevel ikke er sikker på at komme af med dit tøj. Og det fik Rebecca Vera til at starte Veras, som giver værdi for alle ens ting uanset kvaliteten.
På bøjlerne i butikken hænger de mest velholdte og unikke ting, mens det andet bliver solgt billigt på Veras månedlige loppemarked, Veras Market.
Bæredygtig hverdag
Det er ikke kun i sin forretning, Rebecca Vera har fokus på bæredygtighed. Det er også en naturlig del af hendes hverdag, hvor hun går meget op i at bruge de eksisterende ressourcer frem for at købe nyt.
I hendes hjem på Vesterbro er alt for eksempel også genbrug. Det gælder lige fra den fine lysegrå veloursofa til plakaterne på væggene og knivene og gaflerne i køkkenskuffen.
– Grunden til, at jeg køber genbrug, er en kombination af, at jeg gerne vil passe på miljøet, og at jeg synes, det er federe at finde unikke ting. Jeg ser meget mere værdi i en tallerken med en rids, hvor der måske er en smuk fisk på, end i en fejlfri Royal Copenhagen, fortæller hun.
På et tidspunkt ønskede hun sig en tekande i fødselsdagsgave, og hendes bedstemor endte med at give hende sin gamle tekande i stedet for en ny. Den blev hun endnu gladere for, end den hun havde ønsket sig.
– Den minder mig om dengang, jeg var lille, og vi sad i hendes køkken og spiste teboller med tandsmør. Det er alle de her historier, der er forbundet med brugte ting, jeg elsker, fortæller Rebecca Vera med et stort smil.
Hun er også bevidst om, at transport er en af de store klimabelastninger, og kan godt lide den deleøkonomiske tankegang, hvor vi i højere grad deler og lejer ting af hinanden.
– Jeg cykler som udgangspunkt til alt, men hvis jeg skal lidt længere væk eller har meget tøj med mig, snupper jeg en af de hybrid- eller elbiler, der står rundt omkring i byen. Det er virkelig nemt, og du kan altid lige finde en, forklarer hun.
Rebecca Vera sorterer også alt sit affald og kan få det helt dårligt, hvis hun af en eller anden grund er nødt til at putte en æggebakke i en almindelig skraldespand.
– Det ligger bare dybt i mig. Når vi holder vores loppemarkeder, kan folk også finde på at smide pantflasker i skraldespanden. Så står jeg seriøst og fisker flaskerne op bagefter, fortæller Rebecca Vera og griner lidt.
Større fokus på bæredygtighed
Da hun startede Veras for tre år siden var der mange, der ikke forstod konceptet, og det har været hårdt arbejde at få en forretning ud af det. Når folk kommer ind og afleverer en pose med tøj, skal det sorteres, prissættes og gøres klar til salg, så Rebecca Vera bruger enormt meget tid på sin passion.
– Det er virkelig ressourcekrævende, men jeg gør det jo, fordi jeg synes, det er det værd. Det gør mig vildt glad at kunne gøre det lettere for folk at tage et bæredygtigt valg, og hver dag har jeg en følelse af, at jeg gør noget godt og giver noget igen, forklarer Rebecca Vera.
Det seneste års tid har hun tydeligt kunne mærke, at der generelt er kommet et større fokus på bæredygtighed, og det smitter af på efterspørgslen på genbrugstøj.
Derfor har hun åbnet endnu en Veras butik i Odense og driver også en webshop og et genbrugsmagasin online.
– Jeg har også en masse andre nye ideer, men dem kan jeg fortælle om endnu, siger Rebecca Vera med et smil, inden hun skal i gang med at gøre klar til at åbne butikken for i dag.