16x9

Farvel til stor bil og ferie: Sådan fik sammenbragt familie råd til drømmeboligen

Betalt partnerskab med Nordea

Familien måtte vinke farvel til bilen og skrue ned for fornøjelser for at få råd til deres første fælles hjem. Til gengæld fik de meget mere nærvær.

Da Heidi Meyer Vallentin og Peter Sørensen stod i lejlighedens stue og kiggede ud af panoramavinduet med udsigt til Københavns Kanal, var de ikke i tvivl.

Her skulle de bo med deres sammenbragte familie pĂĄ seks.

Heidi Meyer Vallentin og Peter Sørensen bor i en stuelejlighed på Islands Brygge i København. Til sammen har de fire børn.
Heidi Meyer Vallentin og Peter Sørensen bor i en stuelejlighed på Islands Brygge i København. Til sammen har de fire børn. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Det vindue og den udsigt slog benene væk under os. De fleste ville nok være betænkelige ved, at folk på gaden bare kan kigge ind, men vi er meget lidt blufærdige og private.

Hvis folk kigger ind, må de selv tage ansvar for, hvad de ser, fortæller Heidi Meyer Vallentin.

Egentlig var lejligheden pĂĄ Islands Brygge en del mindre, end hvad de ledte efter.

Familien boede i en lejet lejlighed på 140 kvadratmeter i centrum af København og havde brug for mere plads.

NYT LIV, NYT HJEM

Denne artikel er en del af serien 'Nyt liv, nyt hjem', der præsenteres i samarbejde med Nordea. 

I denne serie møder vi danskere, der har fundet nye hjem, som passer til deres nye liv: 

Men lejligheden pĂĄ 110 kvadratmeter havde gjort sĂĄ stort et indtryk, at de ikke kunne glemme den igen.

Hvis man kigger ind i et gennemsnitligt dansk hjem, har hver person 52 kvadratmeter at boltre sig pĂĄ, viser tal fra Danmarks Statistik.

Hos familien Meyer Vallentin/Sørensen har de hver 18 kvadratmeter. I hvert fald når de er fuldtallige.

Deres fælles barn er der selvfølgelig altid, mens Heidi Meyer Vallentins to børn fra tidligere forhold er der 80 procent af tiden, og Peter Sørensens søn fra tidligere forhold er der hver anden uge.

Dine, mine og vores bliver i alt til seks mennesker i lejligheden på Islands Brygge i København.
Dine, mine og vores bliver i alt til seks mennesker i lejligheden på Islands Brygge i København. Foto: Marengdeluxe

For at lejlighedsprojektet kunne blive en realitet, måtte familien gå på kompromis med flere ting. Afstand til skoler, afstand til børnenes andre forældre, adgang til have, antallet af kvadratmeter og ikke mindst økonomien måtte der tages højde for.

Men lejligheden med den lækre udsigt kunne ikke erstattes af andre. For de fleste er 110 kvadratmeter meget lidt plads for seks personer, men selv om pladsmanglen har været en udfordring, så har det givet familien noget, de ikke ville bytte væk for mere plads.

Kasserede husdrømmen

square to 16x9
'Tetris-familien' kalder Heidi Meyer Vallentin dem. Med to voksne og fire sammenbragte børn kræver det ekstra meget planlægning og fælles indsat fra alle at få hverdagen til at hænge sammen. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Børnelivet i en 140 kvadratmeter lejet lejlighed på 3. sal i indre København var begyndt at blive for besværligt for den sammenbragte familie.

- Vi drømte om at have mere udeliv i hverdagen, så ungerne nemt kunne lege udenfor. Men samtidig var vi også glade for at bo i centrum af byen, fordi det var nemt at komme rundt til alt, fortæller Heidi Meyer Vallentin.

Hun er mor til Filippa på 16 år, Rio på 13 år, Nova på 4 år. Sidstnævnte har hun med sin mand Peter. Derudover er hun bonusmor til William på 10 år, som er Peters barn fra tidligere forhold. Lige som mange andre børnefamilier overvejede de at finde et hus uden for byen.

De to ældste børn, Filippa og Rio, er begge i udlandet i øjeblikket. Rio hos sin far i Hong Kong og Filippa på udveksling i USA.
De to ældste børn, Filippa og Rio, er begge i udlandet i øjeblikket. Rio hos sin far i Hong Kong og Filippa på udveksling i USA. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Vores økonomi var mest til, at vi flyttede syd for København. Men vi kunne ikke se en løsning på at bo der og samtidig få logistikken med eks’er og skoler til at gå op, siger Heidi Meyer Vallentin.

Hendes eksmand, som er far til to af hendes børn, er pilot og bor i udlandet. Han ved kun med kort varsel, hvornår han lander i København og kan se børnene. Derfor var det vigtigt for Heidi Meyer Vallentin, at børnene nemt kunne komme ind til centrum. Samtidig går Peters dreng i skole i det nordlige København.

På den måde blev idéen om hus og have uden for byen lukket ned, og familien rettede fokus mod lejlighedsmarkedet i København, hvor økonomien spiller en stor rolle.

Ny lejlighed og mindre bil

Egentlig ledte familien efter noget større, end den 140 kvadratmeter lejlighed, de lejede i indre København.

De havde ikke forventet, at en 110 kvadratmeter lejlighed på Islands Brygge skulle blive drømmeboligen for dem, men hvad den manglede i kvadratmeter, havde den i udtryk og beliggenhed.

- Vi boede i en mørk lejlighed på 3. sal, og i den her lejlighed var der så fantastisk meget lys. Samtidig fik vi en terrasse med plads til os alle og nem adgang til havnebadet. Det var perfekt for os, fortæller Heidi Meyer Vallentin.

Da familien flyttede ind, kunne husets mindste, Nova, ikke få sit eget værelse. Mens to af hendes søskende bor i udlandet, har hun dog fået lov at rykke ind i et af værelserne.
Da familien flyttede ind, kunne husets mindste, Nova, ikke få sit eget værelse. Mens to af hendes søskende bor i udlandet, har hun dog fået lov at rykke ind i et af værelserne. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Prisen på den nye lejlighed lød på fem millioner kroner, da de købte den i 2016. Det var egentlig over deres budget, men de var så vilde med lejligheden, at de fik det til at lykkes med hjælp fra Peter Sørensen forældre, deres egen opsparing og lån.

Familiens økonomi var presset i begyndelsen. Det første halvandet år var der ingen udlandsrejser. Den store bil med seks sæder måtte også ryge, og i stedet fik de en lille bil, hvor der ikke var plads til alle. Til gengæld kan de cykle rundt til det meste. Efter de skar ned på nogle af de faste udgifter såsom bilen, sidder de cirka for det samme om måneden, som de gjorde i den lejede lejlighed på 140 kvadratmeter.

Panik blev afløst af lykke

Da Heidi Meyer Vallentin så lejligheden til fremvisning, virkede den rigtig fin til deres familie på seks. Men da de overtog lejligeden og så den tømt for møbler, fik de et chok.

- Vi gik vi lidt i panik. “Shit, vi kan jo ikke være her”, var vores første tanke. Vi var ret chokerede over, hvor lille lejligheden pludselig føltes, siger hun.

Uden møbler var det som om, lejligheden var krympet, og parret havde svært ved at se, hvordan de skulle få plads til fire børn og to voksne.

- Egentlig er det et hjem til fire personer, og nu ville vi prøve at presse seks mennesker derind. Vi overvejede alvorligt, om vi skulle sælge det igen, fortæller Heidi Meyer Vallentin.

Familiens indretningsløsninger

De gik i stedet i gang med at down size. Legetøj, møbler, bøger, gamle noter – alt blev vurderet og sorteret, så familien kunne få plads til det vigtigste og alternative løsninger blev taget i brug for at få plads til familiens ting.

Samtidig skulle de finde ud af, hvordan de skulle fordele sig i hjemmet, som har tre værelser. Her kom alderen til at spille en afgørende rolle.

- Vi vil gerne have en naturlig familiestruktur, også selv om vi er sammenbragt. Det er VORES børn, der bor her. De ældste har mest brug for lidt privatliv, og derfor er det vores ældste på 16 år, der har eget værelse, forklarer Heidi Meyer Vallentin.

Den dag i dag er de lykkelige over, at de ikke solgte lejligheden igen, hvilket de seriøst overvejede på grund af størrelsen.

Seks mennesker på 113 kvadratmeter er lig med en del rod. Derfor prøver familien at finde flere måder, hvor de kan opbevare deres ting på, så det ikke ligger og flyder.
Seks mennesker på 113 kvadratmeter er lig med en del rod. Derfor prøver familien at finde flere måder, hvor de kan opbevare deres ting på, så det ikke ligger og flyder. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

På trods af udfordringer og tilvænningen i starten, var det en fra Heidi Meyer Vallentins familie, der gjorde hende opmærksom på, at der altså er en kæmpe fordel ved deres lejlighed.

For når man bor seks mennesker på 110 kvadratmeter, er man meget mere fysisk sammen. Alle forsvinder ikke bare ind på et værelse, for der er ikke særlig mange værelser. I stedet er man sammen med hinanden.

- Dét satte det i perspektiv for mig. Vi har meget mere nærvær nu, fordi vi helt naturligt er tvunget til at være mere sammen med hinanden, siger Heidi Meyer Vallentin.

Snak om økonomien

Ofte giver det sammenbragte familier mere luft i økonomien at flytte sammen, fortæller Brian Stjernholm, som er direktør hos Uvildige.dk, der yder uafhængig økonomisk rådgivning til danskere. I hvert fald hvis de går fra to boliger til én.

- En sammenbragt familie går fra to til én husleje, og det kan betyde, at der kommer mere luft i budgettet. Måske kan man også nøjes med én bil frem for to, og på den måde skærer man i udgifterne, siger Brian Stjernholm.

Forældrene i en sammenbragt familie er ofte kommet lidt længere i livet end et ungt par i 20’erne. Derfor har de ofte også en form for formue med ind i forholdet.

Da Nova blev født, voksede familiens behov for at finde noget større end den 140 kvadratmeter lejlighed, de boede i. De endte så i noget mindre, men alligevel bedre.
Da Nova blev født, voksede familiens behov for at finde noget større end den 140 kvadratmeter lejlighed, de boede i. De endte så i noget mindre, men alligevel bedre. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Her skal man sammen beslutte, om det er fint, at den ene betaler mere for boligen, og om vedkommende sĂĄ ogsĂĄ skal have samme andel ud igen, hvis forholdet gĂĄr i stykker, siger Brian Stjernholm, der anbefaler, at man fĂĄr skrevet det ned i en aftale. PĂĄ den mĂĄde skal man ikke tage stilling til det, hvis man gĂĄr fra hinanden.

Derudover skal man blive enige om, hvordan man håndterer økonomien i forhold til dine, mine og vores børn.

- Hvis den enes barn går til en dyr fritidsaktivitet, og den anden ikke gør, skal man så være fælles om at betale det? Eller betaler man for hver sine børn? Alt det er vigtigt at få afstemt med hinanden, så man undgår konflikter over økonomien, siger Brian Stjernholm.

Hos familien på Islands Brygge betaler de lige meget til husleje, mad, fælles oplevelser og alt til Nova, som er deres fælles barn. Derudover har de hver sin økonomi, og det ser Brian Stjernholm ofte hos sammenbragte familier:

- Kloge af erfaring springer sammenbragte familier ofte ikke ind i én fælles økonomi, men har en eller anden form for opdeling. Intet er rigtigt eller forkert, det handler bare om at blive enige, mener han.

Tilbage hos familien kræver antallet af kvadratmeter, at alle i huset løfter i flok. Ellers forsvinder hyggen.

Ekstra uderum

square to 16x9
Terrassen var en af de helt store grunde til, familien faldt for lejligheden. Den er 50 kvadratmeter og fungerer som et ekstra rum i sommerhalvĂĄret Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Pladsen er trang, hvis du spørger Heidi Meyer Vallentin, og det har krævet nogle nye regler i familien at få det til at fungere.

Seks menneskers vasketøj, legetøj, elektronik, papirer og beskidte tallerkner kan hurtigt fylde hele hjemmet, når det er 110 kvadratmeter. Derfor har familien måtte indføre flere regler, end de havde før. Alle børn skal hjælpe til, og alle har pligter, de skal udføre. Ellers drukner de i rod.

- Jeg har et meget stort behov for at her skal være ryddeligt. Stressniveauet er klart højere med seks mennesker på relativt lidt plads, så vi kræver, at alle hjælper til med at rydde op, siger Heidi Meyer Vallentin.

Heldigvis har familien nu ogsĂĄ en terrasse og nem adgang til havnebadet.

Sådan håndterer I økonomien i den sammenbragte familie

Tal om jeres livsstil

Foto: Jumpstory
Hvis den ene af jer laver ugentlig madplan og lever på budget, mens den anden får take out tre gange om ugen, er der en stor forskel på jeres forbrug.
 
Tag en snak om, hvordan I gerne vil leve til hverdag. Og hvis I vil fortsætte på hver jeres måde, skal I måske tale om at dele økonomien op, så hver betaler for sit.

Bliv enige om økonomisk fordeling

Foto: pexels.com
Skal I have fællesøkonomi, hver sin lønkonto og en fælles udgiftskonto eller helt separate økonomier?
 
Alle løsninger kan fungere helt fint i en sammenbragt familie, det vigtigste er bare, at I har talt om det.

Afstem forskel på børnene

Foto: pexels.com
Den ene af jer lægger 2.000 kroner til side om måneden til en stor konfirmationsfest til sit eget barn, mens den anden planlægger en stille og rolig havefest for de nærmeste til sit barn.
 
Det er ikke nødvendigvis et problem at gøre forskel på børnene i forhold til økonomien, hvis I blot har afstemt det.

Hvis den ene dør

Foto: Pixabay
Tanken er ikke rar, men det kan ske, at én af jer forældre pludselig dør.
 
Hvis I ikke er gift, er det vedkommendes biologiske børn, der som udgangspunkt arver. Det kan være helt fint, men hvis I gerne vil have, at partneren også skal arve, skal I tage aktivt stilling til det.
 
Den nemme løsning er at blive gift, og ellers kan I få lavet et samlevertestamente, som sikrer den anden i tilfælde af dødsfald.

- SommerhalvĂĄret er fantastisk. Vi har en sofa pĂĄ terrassen og bruger den rigtig meget som uderum. Der lever vi det meste af tiden i de varme mĂĄneder, slutter Heidi Meyer Vallentin.