Familien samlet
Nyt liv, nyt hjem

Farvel til stor bil og ferie: Sådan fik sammenbragt familie råd til drømmeboligen

Annoncørbetalt indhold: Familien måtte sige farvel til bilen og dæmpe forbruget for at få råd til deres fælles hjem. Til gengæld fik de mere nærvær.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Nordea. 

Da Heidi Meyer Vallentin og Peter Sørensen stod i lejlighedens stue og kiggede ud af panoramavinduet med udsigt til Københavns Kanal, var de ikke i tvivl.

Her skulle de bo med deres sammenbragte familie på seks.

- Det vindue og den udsigt slog benene væk under os. De fleste ville nok være betænkelige ved, at folk på gaden bare kan kigge ind, men vi er meget lidt blufærdige og private.

Hvis folk kigger ind, må de selv tage ansvar for, hvad de ser, fortæller Heidi Meyer Vallentin.

Egentlig var lejligheden på Islands Brygge en del mindre, end hvad de ledte efter.

Familien boede i en lejet lejlighed på 140 kvadratmeter i centrum af København og havde brug for mere plads.

NYT LIV, NYT HJEM PREMIUM

Denne artikel er en del af serien 'Nyt liv, nyt hjem', der præsenteres i samarbejde med Nordea. 

I denne serie møder vi danskere, der har fundet nye hjem, som passer til deres nye liv: 

Men lejligheden på 110 kvadratmeter havde gjort så stort et indtryk, at de ikke kunne glemme den igen.

Hvis man kigger ind i et gennemsnitligt dansk hjem, har hver person 52 kvadratmeter at boltre sig på, viser tal fra Danmarks Statistik.

Hos familien Meyer Vallentin/Sørensen har de hver 18 kvadratmeter. I hvert fald når de er fuldtallige.

Deres fælles barn er der selvfølgelig altid, mens Heidi Meyer Vallentins to børn fra tidligere forhold er der 80 procent af tiden, og Peter Sørensens søn fra tidligere forhold er der hver anden uge.

For at lejlighedsprojektet kunne blive en realitet, måtte familien gå på kompromis med flere ting. Afstand til skoler, afstand til børnenes andre forældre, adgang til have, antallet af kvadratmeter og ikke mindst økonomien måtte der tages højde for.

Men lejligheden med den lækre udsigt kunne ikke erstattes af andre. For de fleste er 110 kvadratmeter meget lidt plads for seks personer, men selv om pladsmanglen har været en udfordring, så har det givet familien noget, de ikke ville bytte væk for mere plads.

Kasserede husdrømmen

Børnelivet i en 140 kvadratmeter lejet lejlighed på 3. sal i indre København var begyndt at blive for besværligt for den sammenbragte familie.

- Vi drømte om at have mere udeliv i hverdagen, så ungerne nemt kunne lege udenfor. Men samtidig var vi også glade for at bo i centrum af byen, fordi det var nemt at komme rundt til alt, fortæller Heidi Meyer Vallentin.

Hun er mor til Filippa på 16 år, Rio på 13 år, Nova på 4 år. Sidstnævnte har hun med sin mand Peter. Derudover er hun bonusmor til William på 10 år, som er Peters barn fra tidligere forhold. Lige som mange andre børnefamilier overvejede de at finde et hus uden for byen.

- Vores økonomi var mest til, at vi flyttede syd for København. Men vi kunne ikke se en løsning på at bo der og samtidig få logistikken med eks’er og skoler til at gå op, siger Heidi Meyer Vallentin.

Hendes eksmand, som er far til to af hendes børn, er pilot og bor i udlandet. Han ved kun med kort varsel, hvornår han lander i København og kan se børnene. Derfor var det vigtigt for Heidi Meyer Vallentin, at børnene nemt kunne komme ind til centrum. Samtidig går Peters dreng i skole i det nordlige København.

På den måde blev idéen om hus og have uden for byen lukket ned, og familien rettede fokus mod lejlighedsmarkedet i København, hvor økonomien spiller en stor rolle.

Ny lejlighed og mindre bil

Egentlig ledte familien efter noget større, end den 140 kvadratmeter lejlighed, de lejede i indre København.

De havde ikke forventet, at en 110 kvadratmeter lejlighed på Islands Brygge skulle blive drømmeboligen for dem, men hvad den manglede i kvadratmeter, havde den i udtryk og beliggenhed.

- Vi boede i en mørk lejlighed på 3. sal, og i den her lejlighed var der så fantastisk meget lys. Samtidig fik vi en terrasse med plads til os alle og nem adgang til havnebadet. Det var perfekt for os, fortæller Heidi Meyer Vallentin.

Prisen på den nye lejlighed lød på fem millioner kroner, da de købte den i 2016. Det var egentlig over deres budget, men de var så vilde med lejligheden, at de fik det til at lykkes med hjælp fra Peter Sørensen forældre, deres egen opsparing og lån.

Familiens økonomi var presset i begyndelsen. Det første halvandet år var der ingen udlandsrejser. Den store bil med seks sæder måtte også ryge, og i stedet fik de en lille bil, hvor der ikke var plads til alle. Til gengæld kan de cykle rundt til det meste. Efter de skar ned på nogle af de faste udgifter såsom bilen, sidder de cirka for det samme om måneden, som de gjorde i den lejede lejlighed på 140 kvadratmeter.

Panik blev afløst af lykke

Da Heidi Meyer Vallentin så lejligheden til fremvisning, virkede den rigtig fin til deres familie på seks. Men da de overtog lejligeden og så den tømt for møbler, fik de et chok.

- Vi gik vi lidt i panik. “Shit, vi kan jo ikke være her”, var vores første tanke. Vi var ret chokerede over, hvor lille lejligheden pludselig føltes, siger hun.

Uden møbler var det som om, lejligheden var krympet, og parret havde svært ved at se, hvordan de skulle få plads til fire børn og to voksne.

- Egentlig er det et hjem til fire personer, og nu ville vi prøve at presse seks mennesker derind. Vi overvejede alvorligt, om vi skulle sælge det igen, fortæller Heidi Meyer Vallentin.

Familiens indretningsløsninger

God opbevaring

Masser af skabe

I den brede gang har familien mange skabe til at opbevare tøj, sengetøj, legetøj, sko og så videre 

Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Kasser til småting

Hver sin kasse

Alle i lejligheden har en kasse i gangen, hvor de kan lægge deres solbriller, nøgler og andre småting, som ellers nemt bliver væk. 

Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Mere gulvplads

Køjeseng på børneværelset

I stedet for at bruge sparsom gulvplads på to enkelte senge, har de to papbrødre en køjeseng på deres værelse.

Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Udnyt bordplads

Hjemmekontor

Når pladsen er trang, må man tænke kreativt, når man er selvstændig og arbejder hjemmefra. Således fungerer familiens spisebord som arbejdsstation for Peter Sørensen, når resten af familien er henholdsvis i skole og på arbejde. 

Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Gem rod væk

Alternative skuffer

I soveværelset har familien skoskabe til hver sin ting. Bl.a. én til elektronik og én til single-strømper. 

Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Sortering af affald

Skoskab giver mere plads

I køkkenet har familien fundet på en pladsbeparende måde at affaldsortere på - de bruger skoskabe. 

Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Foto: Carsten Bundgaard Andersen

De gik i stedet i gang med at down size. Legetøj, møbler, bøger, gamle noter – alt blev vurderet og sorteret, så familien kunne få plads til det vigtigste og alternative løsninger blev taget i brug for at få plads til familiens ting.

Samtidig skulle de finde ud af, hvordan de skulle fordele sig i hjemmet, som har tre værelser. Her kom alderen til at spille en afgørende rolle.

- Vi vil gerne have en naturlig familiestruktur, også selv om vi er sammenbragt. Det er VORES børn, der bor her. De ældste har mest brug for lidt privatliv, og derfor er det vores ældste på 16 år, der har eget værelse, forklarer Heidi Meyer Vallentin.

Den dag i dag er de lykkelige over, at de ikke solgte lejligheden igen, hvilket de seriøst overvejede på grund af størrelsen.

På trods af udfordringer og tilvænningen i starten, var det en fra Heidi Meyer Vallentins familie, der gjorde hende opmærksom på, at der altså er en kæmpe fordel ved deres lejlighed.

For når man bor seks mennesker på 110 kvadratmeter, er man meget mere fysisk sammen. Alle forsvinder ikke bare ind på et værelse, for der er ikke særlig mange værelser. I stedet er man sammen med hinanden.

- Dét satte det i perspektiv for mig. Vi har meget mere nærvær nu, fordi vi helt naturligt er tvunget til at være mere sammen med hinanden, siger Heidi Meyer Vallentin.

Snak om økonomien

Ofte giver det sammenbragte familier mere luft i økonomien at flytte sammen, fortæller Brian Stjernholm, som er direktør hos Uvildige.dk, der yder uafhængig økonomisk rådgivning til danskere. I hvert fald hvis de går fra to boliger til én.

- En sammenbragt familie går fra to til én husleje, og det kan betyde, at der kommer mere luft i budgettet. Måske kan man også nøjes med én bil frem for to, og på den måde skærer man i udgifterne, siger Brian Stjernholm.

Forældrene i en sammenbragt familie er ofte kommet lidt længere i livet end et ungt par i 20’erne. Derfor har de ofte også en form for formue med ind i forholdet.

- Her skal man sammen beslutte, om det er fint, at den ene betaler mere for boligen, og om vedkommende så også skal have samme andel ud igen, hvis forholdet går i stykker, siger Brian Stjernholm, der anbefaler, at man får skrevet det ned i en aftale. På den måde skal man ikke tage stilling til det, hvis man går fra hinanden.

Derudover skal man blive enige om, hvordan man håndterer økonomien i forhold til dine, mine og vores børn.

- Hvis den enes barn går til en dyr fritidsaktivitet, og den anden ikke gør, skal man så være fælles om at betale det? Eller betaler man for hver sine børn? Alt det er vigtigt at få afstemt med hinanden, så man undgår konflikter over økonomien, siger Brian Stjernholm.

Hos familien på Islands Brygge betaler de lige meget til husleje, mad, fælles oplevelser og alt til Nova, som er deres fælles barn. Derudover har de hver sin økonomi, og det ser Brian Stjernholm ofte hos sammenbragte familier:

- Kloge af erfaring springer sammenbragte familier ofte ikke ind i én fælles økonomi, men har en eller anden form for opdeling. Intet er rigtigt eller forkert, det handler bare om at blive enige, mener han.

Tilbage hos familien kræver antallet af kvadratmeter, at alle i huset løfter i flok. Ellers forsvinder hyggen.

Ekstra uderum

Pladsen er trang, hvis du spørger Heidi Meyer Vallentin, og det har krævet nogle nye regler i familien at få det til at fungere.

Seks menneskers vasketøj, legetøj, elektronik, papirer og beskidte tallerkner kan hurtigt fylde hele hjemmet, når det er 110 kvadratmeter. Derfor har familien måtte indføre flere regler, end de havde før. Alle børn skal hjælpe til, og alle har pligter, de skal udføre. Ellers drukner de i rod.

- Jeg har et meget stort behov for at her skal være ryddeligt. Stressniveauet er klart højere med seks mennesker på relativt lidt plads, så vi kræver, at alle hjælper til med at rydde op, siger Heidi Meyer Vallentin.

Heldigvis har familien nu også en terrasse og nem adgang til havnebadet.

Sådan håndterer I økonomien i den sammenbragte familie

 1. Tal om jeres livsstil

  Hvis den ene af jer laver ugentlig madplan og lever på budget, mens den anden får take out tre gange om ugen, er der en stor forskel på jeres forbrug.

   

  Tag en snak om, hvordan I gerne vil leve til hverdag. Og hvis I vil fortsætte på hver jeres måde, skal I måske tale om at dele økonomien op, så hver betaler for sit.

 2. Bliv enige om økonomisk fordeling

  Skal I have fællesøkonomi, hver sin lønkonto og en fælles udgiftskonto eller helt separate økonomier?

   

  Alle løsninger kan fungere helt fint i en sammenbragt familie, det vigtigste er bare, at I har talt om det.

 3. Afstem forskel på børnene

  Den ene af jer lægger 2.000 kroner til side om måneden til en stor konfirmationsfest til sit eget barn, mens den anden planlægger en stille og rolig havefest for de nærmeste til sit barn.

   

  Det er ikke nødvendigvis et problem at gøre forskel på børnene i forhold til økonomien, hvis I blot har afstemt det.

 4. Hvis den ene dør

  Tanken er ikke rar, men det kan ske, at én af jer forældre pludselig dør.

   

  Hvis I ikke er gift, er det vedkommendes biologiske børn, der som udgangspunkt arver. Det kan være helt fint, men hvis I gerne vil have, at partneren også skal arve, skal I tage aktivt stilling til det.

   

  Den nemme løsning er at blive gift, og ellers kan I få lavet et samlevertestamente, som sikrer den anden i tilfælde af dødsfald.

Kilde: Brian Stjernholm, direktør hos Uvildige.dk

- Sommerhalvåret er fantastisk. Vi har en sofa på terrassen og bruger den rigtig meget som uderum. Der lever vi det meste af tiden i de varme måneder, slutter Heidi Meyer Vallentin.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.