I to år har parret været i gang med at renovere børnehaven Regnbuen. De regner med at bruge i hvert fald to år endnu på projektet.
Nyt liv, nyt hjem

Familie totalrenoverer gammel børnehave: - Det er et fuldstændig vanvittigt projekt

Annoncørbetalt indhold: Da lejligheden skulle skiftes ud, ledte parret efter et lille håndværkertilbud. Nu bor de i en 445 m2 gammel børnehave.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Nordea. 

27 rum fordelt på 445 kvadratmeter. Slidte vinylgulve i alle rum. Små børnetoiletter og knagerækker overalt. Sådan så børnehaven Regnbuen i Svendborg ud, da 39-årige Martin Skov og 28-årige Emilie Johansen købte den i november 2016.

De havde i noget tid været på udkig efter et lille håndværkertilbud, de kunne renovere og lave til deres hjem. Nu havde de i stedet underskrevet købsaftalen på en stor børnehave, der slet ikke var indrettet til at være privatbolig.

- Jeg har aldrig været i så stort et hus før. Og min første indskydelse var, at det skal vi ikke. Det var jo alt for vanvittigt at gå i gang med det projekt, siger Emilie Johansen.

Alligevel kunne parret ikke lade være, for det var også en mulighed for at opfylde flere af deres drømme ved at totalrenovere selv.

NYT LIV, NYT HJEM PREMIUM

Denne artikel er en del af serien 'Nyt liv, nyt hjem', der præsenteres i samarbejde med Nordea. 

I denne serie møder vi danskere, der har fundet nye hjem, som passer til deres nye liv: 

- Det var en chance, vi ikke kunne sige nej til. Vi kunne få det, præcis som vi ville have det ved at lave huset selv, og der var simpelthen så mange muligheder i det store hus. Vi blev enige om, at det var for godt til at sige nej, og at vi ikke kunne tabe på det, siger Martin Skov.

Mød familien

Emilie Johansen, 28 år, på barsel, studerer til serviceøkonom

Martin Skov, 39 år, vicevært

Cornelius Skov, 9 måneder

Mens der kommer flere og flere tv-programmer om boligrenovering såsom ’Nybyggerne’, ’Håndværkerne rykker ind’ og ’Mesterlige ombygninger’, så er det blevet mindre attraktivt at købe et håndværkertilbud end for 15 år. Det viser en rundspørge, som Bolius Boligejernes Videncenter har lavet blandt landets ejendomsmæglere.

Faktisk svarer tre ud af fire danskere, at de ønsker en vedligeholdelsesfri bolig. Det viser de seneste tal på området fra en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov og Bolius i 2017.

Men sådan havde Emilie Johansen og Martin Skov det slet ikke. De købte den gamle børnehave, lavede et budget og lagde en plan for totalrenoveringen. De planer skulle vise sig at skride flere gange.

Bød én krone over prisen

Parret boede i en lejlighed i centrum af Svendborg. Støjen fra nattelivet var begyndt at genere dem, og de ville derfor gerne videre.

Én million kroner lød deres budget på, da de i 2015 ledte efter deres nye bolig.

- Vores indkomst var ikke til at købe et spritnyt hus. Samtidig kan jeg ret godt lide at sætte i stand, og vi kan begge to godt lide charmen og sjælen ved ældre huse, siger Martin Skov, der til daglig er vicevært og er vant til at lave praktisk arbejde.

Men det var ikke nemt at finde et almindeligt hus, som skulle renoveres. Når parret havde tilmeldt sig åbent hus på et håndværkertilbud, skete det ofte, at huset blev solgt, inden de nåede afsted.

En dag tippede en af Martin Skovs kammerater ham om, at der i det populære Høje Bøge-kvarter i Svendborg tæt på skov og vand lå en gammel børnehave, som kommunen var ved at sælge. Men da de kontaktede kommunen, var den allerede solgt.

- Det var alligevel også et alt for stort projekt. Vi havde kigget på den ude fra vejen og kunne jo se, at den var kæmpe stor og ret slidt, siger Martin Skov.

Men så sprang køberen af børnehaven fra, og parret fik tilbuddet om at se den indefra. Det gjorde Martin Skov alene – og så var han solgt.

- Jeg vidste, den nok ville ryge hurtigt, så vi havde ikke meget tid til at beslutte os. Da jeg var inde i huset, tjekkede jeg mest af alt, om der var store skader, og noget, vi ikke selv kunne ordne. Og så sagde jeg mere eller mindre ja til at købe den, siger Martin Skov.

Dog skulle han lige tjekke det af med hende. Og hun var skeptisk over for projektet.

- Der var 27 rum, det var jo helt vildt. Jeg tænkte meget over, om vi kunne magte det? Vi havde jo tænkt, at hvis vi var rigtig heldige, så kunne vi købe et håndværkertilbud på 150 m2, så det her var virkelig en mundfuld, siger Emilie Johansen.

Og det kan netop være en stor mundfuld at skulle i gang med at renovere selv. Derfor er det vigtigt, man starter med at danne sig et overblik, fortæller Peder Walsøe Pedersen, der er arkitekt og bestyrelsesformand i foreningen Danske Byggeøkonomer.

- Når man vil totalrenovere selv, vil jeg altid anbefale, at man i starten får rådgivning til at lægge et budget og gennemgår huset med fagkyndige. På den måde får man et overblik over, hvad der helt sikkert skal laves i huset såsom at skifte vinduer, og man får det med i budgettet fra starten, siger han.

Selvom børnehaven var et kæmpe projekt, bød det også på en masse muligheder. De kunne lave showroom og vise de møbler, som Martin Skov selv lavede i hånden. De kunne udleje værelser, lave restaurant – mulighederne var uendelige.

.
.

- Vi kunne gøre lige præcis, hvad vi ville. Når vi havde revet alle vægge ned, kunne vi lave lige så mange værelser, vi havde lyst til. Hvis vi ville lave et fedt showroom, kunne vi det. Alle de muligheder var med til at overbevise mig, siger Emilie Johansen.

Børnehaven var udbudt til 625.000 kroner. Parret bød 625.001 kroner – og fik den. Deres budget var på i alt én mio. kroner, så de havde 375.000 kroner til at renovere for, hvilket parret godt vidste var i den lave ende. Ud af det beløb havde de afsat 50.000 kroner til uforudsete udgifter, og det skulle vise sig at være alt for lidt.

En 110 tons tung overraskelse

Parret flyttede ind på overetagen i huset og gik så i gang med underetagen.

Alle gulvene skulle graves op. Første lag af gulvet var spånplader med vinyl ovenpå. Nedenunder det var et lag spånplader med tæppe på. Og så kom den ubehagelige overraskelse. 70 centimeter beton.

- Vi havde slet ikke set det komme. Jeg troede, jeg bare skulle brække et gulv op hurtigt og nemt og køre det til småt brændbart. Nu stod vi ovenpå næsten en meter beton. Det var helt vildt frustrerende, siger Martin Skov.

110 tons beton endte de med at banke op og køre væk. I alt endte det massive betongulv med at koste dem 60.000 kroner, de ikke havde regnet med at bruge. Altså 10.000 mere end de havde afsat i alt til uforudsete udgifter.

Netop uforudsete udgifter er noget, man bør tage højde for i sit budget, når man skal renovere, fortæller Peder Walsøe Pedersen.

Det uforudsete kan både være småting, som at der er for koldt og fugtigt i byggeriet, og at man må leje apparater til at varme det op. Men det kan også være store poster såsom et massivt betongulv i parrets tilfælde.

- Når du skal lægge et budget, skal du afsætte cirka 20 procent af det samlede budget til det uforudsete. Og når du selvbygger, vil jeg endda anbefale at gå højere op. Det er relativt meget, men der dukker altid noget op, du ikke havde regnet med, når du totalrenoverer, siger Peder Walsøe Pedersen.

.
.

Derudover havde parret ikke regnet med at skifte vinduer, men det fandt de hurtigt ud af, at de var nødt til.

- Vinduerne kunne kun åbnes fra toppen, fordi børnene i børnehaven selvfølgelig ikke måtte kunne åbne dem. Men det betød også, at Emilie havde svært ved at nå dem. Det kostede os cirka 50.000 kroner, som vi ikke havde regnet med at bruge, siger Martin Skov.

Alene betongulvet og vinduerne kostede i alt 110.000 kroner. Og det var ikke de eneste uforudsete udfordringer i børnehaven.

En brønd under gulvet

Under gulvet stødte de uventet på en vandbrønd. Et vandrør sprang og lavede vandskade gennem huset. Og kloakkerne skulle omlægges, så parret kunne flytte underetagens køkken fra midten af huset ud i en af enderne.

Netop derfor er det en god idé løbende at sætte sig ned og kigge på budgettet, siger Peder Walsøe Pedersen.

- Især til de projekter, hvor du bruger håndværkere, er det rigtig godt givet ud at holde et statusmøde hver eller hver anden uge. Her snakker man om, hvad der er sket siden sidst, om der er planlagt ændringer, og hvor meget budget, der er tilbage. På den måde har man hele tiden et klart billede af, hvor mange penge man har tilbage, og om man skal begynde at spare, siger han.

Og så skal man være helt skarp på, hvad det har af konsekvenser, når man laver ændringer undervejs.

- Måske viser det sig, at det vil passe godt til konstruktionen i huset at flytte en dør 10 centimeter. Det kan gøres relativt let. Men så skal man undersøge, om elektrikeren skal lægge ny el, som også koster? Man skal hele tiden tjekke, hvad ens beslutninger har af konsekvenser, siger Peder Walsøe Pedersen, som anbefaler, at man hyrer en rådgiver, hvis man ikke har erfaring med at renovere.

Parret har da også måtte justere deres budget og låne penge ad to gange. Lige nu har de i alt lånt 1,9 mio. kroner til både køb af huset og renoveringen, og de forventer, at de kan gøre huset færdigt for det beløb.

Oveni renoveringsarbejdet dumpede endnu en udfordring ned hos parret, som dog var i den mere positive ende.

Baby i byggerod

Emilie Johansen blev gravid med deres første barn og havde termin 18. september 2018.

- Terminsdagen var på flere måder en milepæl. Det var den dag, vores baby var færdigbagt, og det var også den dag, vi støbte nyt gulv og endelig kunne begynde at bygge huset rigtig op, siger Martin Skov.

Da lille Cornelius blev født, var huset langt fra færdigt. Derfor skulle parret finde ud af, hvordan man kombinerer en lille baby og et gigantisk renoveringsprojekt.

- Vi lavede en meget skarp opdeling. Martin laver stort set alt renoveringsarbejdet, og jeg står for tøjvask, madlavning, indkøb og alt, der har med husholdningen at gøre. Det fungerer faktisk virkelig godt for os, siger Emilie Johansen.

Samtidig sørger parret for at have helt klare aftaler om, hvornår det er tid til renovering, og hvornår det er tid til familie.

- Martin har jo et almindeligt arbejde og skal renovere i fritiden. Men vi skal også have tid sammen som familie. Derfor aftaler vi helt konkret, hvornår han arbejder i huset, og hvornår vi skal være sammen, siger Emilie Johansen.

Et evighedsprojekt

Renoveringen har nu været i gang i over to år. Og parret regner med, at der går i hvert fald to år, før de synes, de er nogenlunde færdige både indvendigt og udvendigt. Mens nogen ville få åndenød over udsigten til at bo midt i et byggeprojekt i mere end fire år med et lille barn, er parret faktisk rigtig glade for det.

- Jeg håber, at huset bliver et evighedsprojekt, og at vi vil blive ved med at finde på nye projekter, vi kan lave, siger Emilie Johansen og bliver bakket op af Martin Skov:

- Vi er ikke typerne, der skal sidde i sofaen med en kop kaffe og slappe af hver weekend. Vi elsker at være i den her proces med at skabe vores eget. Og det er man også nødt til, for ellers går man død i det.

Indtil videre har de blandt andet revet alle gulve op og støbt nye, lagt gulvvarme, pillet loftet ned, revet vægge ned, lavet nye indervægge, sat vægge op, isoleret lofter, lavet ventilation, monteret køkken, lavet gæstebadeværelse, og de er netop blevet færdige med soveværelset.

Faktisk er de nået så langt med underetagen, så de flyttede derned for et par dage siden. 27 rum er blevet til 12 – ét af dem er et 100 m2 stort køkken/alrum, som bliver husets samlingspunkt.

I lejligheden ovenpå skal Emilie Johansens mor snart flytte ind, så de kan dele hverdagen og få mere tid sammen. Og så fortsætter arbejdet ellers de næste par år, indtil den gamle børnehave er forvandlet til et ægte familiehjem, hvilket de regner med, de kan gøre færdig inden for budgettet.

- Det er det fedeste at bygge et hus op helt fra bunden. Vi får det, præcis som vi gerne vil have det, og det er bare optur på optur at se, hvordan det bliver mere og mere færdigt, siger Martin Skov og vil ikke afvise, at de kan finde på at gå i gang med et nyt renoveringsprojekt i fremtiden.

- Måske kunne vi godt finde på at købe et sommerhus og renovere det en gang. Det bliver i hvert fald et mindre projekt næste gang, siger han.

6 RÅD TIL JER, DER VIL TOTALRENOVERE SELV

 1. Få styr på budgettet

  Læg et realistisk budget sammen med din bank Det bliver altid dyrere, end du regner med, og du risikerer, at hele projektet dør, hvis du overskrider budgettet og ikke har haft banken med inde over fra starten.

 2. Kig realistisk på dine egne evner

  Hvis du vil totalrenovere selv, skal du have lidt flere kompetencer, end du kan lære af en DIY-video på YouTube. De fleste kan sætte en gipsvæg op og male den, men hvis det er det eneste, du kan, er det en god idé at genoverveje, om det virkelig er en god idé at renovere selv.

 3. Gå efter kvalitet

  Lav grundigt researcharbejde, når du skal vælge materialer. Du kan sagtens vælge det billigste, men så skal det bare laves om efter kort tid – og det er altså vanvittigt at bruge så lang tid på renovering og så ikke lave det ordentligt fra starten.

 4. Lav klare aftaler med hinanden

  Når I er et par, der renoverer, er det enormt vigtigt, I sørger for at forventningsafstemme med hinanden. Sig eksempelvis, at du har tænkt dig at bruge fire timer i aften på at renovere, og i morgen vil du bruge to timer efter arbejde. Det kan forebygge mange konflikter.

 5. Få hjælp af venner og familie

  Invitér dine venner og familie til at hjælpe med renoveringsarbejdet. De fleste kan sagtens hjælpe med at spartle og male, og I slår flere fluer med ét smæk – renoveringen går hurtigere, jeres venner kan følge med I jeres projekt, og I får set jeres venner, som det ellers godt kan knibe med i så stort et projekt.

 6. Husk at holde fri

  Renoveringen kan nemt blive ens andet lille barn, men det er også vigtigt at holde helt fri fra det. Tag væk – i sommerhus, besøg venner eller familie – og aftal så, at I ikke taler om det. Alt snak om materialer og budgetter må vente, til I kommer tilbage.

Kilder: Emilie Johansen og Martin Skov

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.