It-direktør bruger falsk navn og lægger telefon i lydtæt kasse - vil ikke overvåges
Brian Bjerring-Jensen mener, at mange affinder sig med at blive overvåget, fordi de ikke konfronteres med det, der faktisk sker.
- Overvågning er overalt.
For få år siden ville en udtalelse som denne måske have placeret Brian Bjerring-Jensen i kategorien 'små-paranoid', men det er han ligeglad med. For han er sikker på, at han har ret.
Til daglig arbejder han som datacenter-arkitekt og it-direktør, så han ved, hvad en moderne mobiltelefon er i stand til.
Derfor har Brian Bjerring-Jensen brugt de seneste 10 år på at sikre sig, at ingen kan lytte med, fortæller han i 'Go' aften LIVE'.
- Jeg kan ikke leve med en overvågning, der tangerer Stasis i Østtyskland i starten af 1970'erne, siger han.
Brian Bjerring-Jensens telefon, en Samsung-mobiltelefon, er barberet for apps, han bruger falske navne og lokationer på sociale medier, og telefonen kommer ikke med, når han skal holde vigtige møder.
Det er kun nogle af de ting, han gør for at beskytte sit privatliv, og han mener, at flere burde overveje at gøre det samme.
Onsdag afdækkede Politiken, hvordan ansatte i firmaer hyret af techgiganterne Apple og Google har aflyttet og transskriberet lydfiler fra danskeres telefoner og højttalere, uden at brugerne var klar over det.
Vil ikke bytte sit privatliv
Google og Apples optagelser er blevet gemt for at videreudvikle og forbedre telefonernes digitale taleassistenter, lyder forklaringen.
Brian Bjerring-Jensen synes dog ikke, at aflytningen er det værd.
Han vil ikke bytte sit privatliv for en teknologi og målrettede reklamer, lyder det.
Til gengæld tror Brian Bjerring-Jensen, at mange danskere accepterer overvågningen, fordi den ikke er synlig.
- Det er, fordi I ikke konfronteres med det. Hvis I havde fire agenter på nakken døgnet rundt, der stod og skrev alt, hvad I lavede, ned og fulgte med, uanset hvor I gik, så ville det være meget mere nærværende, siger han.
Det er sådan, Brian Bjerring-Jensen ser techgiganternes dataindsamling, og det er derfor, han går langt for at holde dem fra døren.
Lægger telefonen i en lydtæt kasse
Der er ingen tvivl om, at Brian Bjerring-Jensen går langt for at sikre sit privatliv.
Han bruger en særlig browser, når han søger på internettet, og alle computere i firmaet, han er ansat i, og derhjemme er omgivet af firmaets egen firewall.
Telefonen, Brian Bjerring-Jensen bruger, er en Android-telefon, fordi han ikke vil dele sine oplysninger med Apple i en sky. Han bruger aldrig telefonen til at surfe på internettet, og alle de apps, der kan spore hans færden, er slettet. Han bruger også to forskellige simkort til henholdsvis privat- og arbejdsbrug.
- De to ting mikses ikke, så den kommunikation, jeg har med kunder, er adskilt fra mit liv på de sociale medier, og den internetbrowser, jeg bruger, er privat, siger han.
Derudover ligger alle de ansatte i virksomheden deres telefoner i en specialindrettet lydtæt kasse uden for døren, hver gang de holder møder.
Afsløringen af Apple og Google har kun bevist, at det er nødvendigt, lyder det.
Facebook tror, at han bor i Nepal
Brian Bjerring-Jensen har en profil på både Facebook og Instagram, men han bruger ikke medierne på den måde, som Facebook kræver, at man skal.
Navnet, han bruger, er falsk, og adressen er sat til at være en lille bjerglandsby i Nepal.
- Den targeting, der foregår, gider de ikke gøre mod en lille bjerglandsby, forklarer Brian Bjerring-Jensen.
Det betyder, at han slipper for at få målrettede reklamer, men for Brian Bjerring-Jensen er tiltagene også en principiel stillingtagen til techgiganternes dataindsamling.
Han erkender, at det i dag ikke er et reelt problem for nogen, at firmaer som Apple, Google og Facebook indsamler data, men han mener, at det principielt er forkert.
- Logningen og opbevaringen af data er et grundlæggende retsligt problem for borgerne i Danmark. Vi skal over i et scenarie, hvor vi aktivt skal vælge det til i stedet for aktivt at vælge det fra.