It-direktør bruger falsk navn og lægger telefon i lydtæt kasse - vil ikke overvåges

Brian Bjerring-Jensen mener, at mange affinder sig med at blive overvåget, fordi de ikke konfronteres med det, der faktisk sker.

- Overvågning er overalt.

For få år siden ville en udtalelse som denne måske have placeret Brian Bjerring-Jensen i kategorien 'små-paranoid', men det er han ligeglad med. For han er sikker på, at han har ret.

Til daglig arbejder han som datacenter-arkitekt og it-direktør, så han ved, hvad en moderne mobiltelefon er i stand til.

Derfor har Brian Bjerring-Jensen brugt de seneste 10 år på at sikre sig, at ingen kan lytte med, fortæller han i 'Go' aften LIVE'.

- Jeg kan ikke leve med en overvågning, der tangerer Stasis i Østtyskland i starten af 1970'erne, siger han.

Brian Bjerring-Jensens telefon, en Samsung-mobiltelefon, er barberet for apps, han bruger falske navne og lokationer på sociale medier, og telefonen kommer ikke med, når han skal holde vigtige møder.

Det er kun nogle af de ting, han gør for at beskytte sit privatliv, og han mener, at flere burde overveje at gøre det samme.

Onsdag afdækkede Politiken, hvordan ansatte i firmaer hyret af techgiganterne Apple og Google har aflyttet og transskriberet lydfiler fra danskeres telefoner og højttalere, uden at brugerne var klar over det.

Vil ikke bytte sit privatliv

Google og Apples optagelser er blevet gemt for at videreudvikle og forbedre telefonernes digitale taleassistenter, lyder forklaringen.

Brian Bjerring-Jensen synes dog ikke, at aflytningen er det værd.

Han vil ikke bytte sit privatliv for en teknologi og målrettede reklamer, lyder det.

Til gengæld tror Brian Bjerring-Jensen, at mange danskere accepterer overvågningen, fordi den ikke er synlig.

- Det er, fordi I ikke konfronteres med det. Hvis I havde fire agenter på nakken døgnet rundt, der stod og skrev alt, hvad I lavede, ned og fulgte med, uanset hvor I gik, så ville det være meget mere nærværende, siger han.

Det er sådan, Brian Bjerring-Jensen ser techgiganternes dataindsamling, og det er derfor, han går langt for at holde dem fra døren.

Go' aften LIVE satte sig for at undersøge, hvordan folk ville reagere, hvis de blev overvåget af et andet menneske, der lyttede med, som deres telefoner gør. Video: Thomas Jørgen Seerup

Lægger telefonen i en lydtæt kasse

Der er ingen tvivl om, at Brian Bjerring-Jensen går langt for at sikre sit privatliv.

Han bruger en særlig browser, når han søger på internettet, og alle computere i firmaet, han er ansat i, og derhjemme er omgivet af firmaets egen firewall.

Telefonen, Brian Bjerring-Jensen bruger, er en Android-telefon, fordi han ikke vil dele sine oplysninger med Apple i en sky. Han bruger aldrig telefonen til at surfe på internettet, og alle de apps, der kan spore hans færden, er slettet. Han bruger også to forskellige simkort til henholdsvis privat- og arbejdsbrug.

- De to ting mikses ikke, så den kommunikation, jeg har med kunder, er adskilt fra mit liv på de sociale medier, og den internetbrowser, jeg bruger, er privat, siger han.

Derudover ligger alle de ansatte i virksomheden deres telefoner i en specialindrettet lydtæt kasse uden for døren, hver gang de holder møder.

Afsløringen af Apple og Google har kun bevist, at det er nødvendigt, lyder det.

Facebook tror, at han bor i Nepal

Brian Bjerring-Jensen har en profil på både Facebook og Instagram, men han bruger ikke medierne på den måde, som Facebook kræver, at man skal.

Navnet, han bruger, er falsk, og adressen er sat til at være en lille bjerglandsby i Nepal.

- Den targeting, der foregår, gider de ikke gøre mod en lille bjerglandsby, forklarer Brian Bjerring-Jensen.

Det betyder, at han slipper for at få målrettede reklamer, men for Brian Bjerring-Jensen er tiltagene også en principiel stillingtagen til techgiganternes dataindsamling.

Han erkender, at det i dag ikke er et reelt problem for nogen, at firmaer som Apple, Google og Facebook indsamler data, men han mener, at det principielt er forkert.

- Logningen og opbevaringen af data er et grundlæggende retsligt problem for borgerne i Danmark. Vi skal over i et scenarie, hvor vi aktivt skal vælge det til i stedet for aktivt at vælge det fra.

Det kan du gøre for at undgå aflytning

 1. Slå dine apparater fra

  Hvis der ikke er strøm til din elektronik, som lytter og reagerer med kunstig intelligens, så kan den af gode grunde ikke lytte med. 

  - Når man ved, at elektronikken lytter, så kommer man også til at tænke på, hvad man egentlig har lyst til at give den, siger David Guldager, der foreslår, at man slår den fra en gang imellem. 

  Dog fremhæver han også, at en stor del af meningen ved at eje den intelligente teknologi forsvinder, hvis dette er ens løsning, fordi man dermed skal slå det manuelt til igen.

  - Hvis du gerne vil have fordelene ved det, så bliver du nødt til at acceptere, at aflytning er en del af det, siger han. 

 2. Slå Siri eller Google Assistant fra på din smartphone

  De assistenter, der lytter med på din smartphone, kan faktisk slås fra i indstillingerne på din telefon. 

  Du slukker Apple-telefoners assistent Siri ved at følge instruktioner her:

  1) Åben Indstillinger på din telefon og vælg Siri og søgning.

  2) Slå Tryk på Hjem for Siri fra.

  3) Vælg Slå Siri fra.

  4) Gå tilbage til Indstillinger og vælg Generelt.

  5) Vælg Tastatur

  6) Sluk for Slå diktering til.

  7) Vælg Slå Diktering fra.

   

  Og du slår Google Assistant fra på telefoner med Android-styresystemet sådan her:

  Sådan slukker du for Google Assistent:

  1) Hold knappen Hjem nede eller sig Ok Google.

  2) Tryk på Udforsk-knappen, der ligner et kompas, nederst til højre.

  3) Øverst til højre skal du trykke på dit profilbillede eller dine initialer og vælge punktet Indstillinger.

  4) Vælg punktet Assistent.

  5) Vælg din telefon eller tablet under Assistent-enheder.

  6) Sluk for Google Assistent.

 3. Læs det med småt

  Dette kan måske ikke eliminere aflytningen, men det kan gøre dig bevidst om, hvad der kan ske med det, som smart-elektronikken registrerer.

  Dermed kan du tage et mere bevidst valg om, hvorvidt du har lyst til at lade teknologien lytte med.

  Flere danske politikere har efter Politikens artikel været ude og sige, at de kræver mere gennemsigtighed omkring, hvordan virksomhederne kan bruge vores data.  

David Guldager, Tech-redaktør på Nordisk Film TV