Sådan vælger du den bedste julegave - ifølge videnskaben
Der er god grund til at kigge indad, når du går på julegaveindkøb - ellers kan du meget vel ende med at give en dårlig gave.
Juleaften bliver månedens forventning og spænding udløst i mange danske familier. Her bliver bånd og knitrende papir løsnet, og det afsløres, hvad pakkerne gemmer på.
Men hvordan finder man den gode gave? Den, som man ved, modtageren bliver glad for?
Det svar gemmer sig faktisk i videnskaben. I flere tilfælde har psykologiske studier undersøgt, hvordan vi både giver og modtager gaver - og nogle af konklusionerne er sandsynligvis øjenåbnere for os velmenende givere:
1. Du behøver ikke tømme konto - prisen er nemlig underordnet
Intentionen er sikkert i orden: Ved at lægge nogle ekstra penge i gavepuljen er det muligt at give den perfekte gave til ens nærmeste.
Sådan hænger det bare ikke sammen, hvis man følger konklusionerne i tre uafhængige studier. De viser, at der ikke er nogen som helst sammenhæng mellem prisen på eller værdien af en gave og modtagerens glæde over den.
Faktisk kan gaver, som giveren anser som dyre, direkte være årsag til konflikter. Studierne viser, at en giver af en dyr gave ofte forventer, at gaven bliver værdsat ekstra meget - og det kan i nogle tilfælde føre til skuffelse.
2. Drop forsøget på at være speciel
"Det skal være noget helt særligt og unikt, jeg kommer med".
Har du selv tænkt sådan i jagten på den perfekte gave? Så er du ikke alene.
Vi har tendens til at lede efter enestående gaver til vores nærmeste, viser et studie, men det betyder, at vi glemmer, hvad de egentlig har brug for eller lyst til at modtage. Måske vil de bare gerne have det stel, som alle har.
Den samme fejl begås, når vi undlader at købe den samme ting til flere familiemedlemmer eller undlader at købe en ting, som vi selv ejer.
3. Bedre at skabe glæde på sigt end glæde lige nu
De fleste af os er vilde med at give gaver, hvor vi med det samme kan se et lys af glæde og overraskelse i modtagerens øjne.
Men den umiddelbare glæde er for de fleste modtagere ikke forudsætningen for en god gave, viser et studie. Tværtimod vurderer langt de fleste, at de bliver mere glade for en gave, som de kan bruge og nyde i lang tid - eksempelvis et tidsbestemt abonnement til en streamingtjeneste.
4. Del en interesse, og kom tættere på hinanden
Til den mere positive side er det faktisk muligt at bruge sig selv i gavejagten. Det er nemlig bevist, at gaver, som spiller på en fælles interesse, kan være en stor succes - hos både modtager og giver.
Er I begge vilde med The Minds of 99? Køb en koncertbillet.
Gaver, som kan opleves sammen, er beviseligt med til at bringe giver og modtager tættere sammen, viser et studie.
5. Hold dig til ønskelisten
Mystikken forsvinder, ja. Men til gengæld er der ingen, der kan sige, at du giver en dårlig gave.
Psykologistudier har nemlig vist, at folk er lige så taknemmelige og glade for den gave, de selv har skrevet på ønskesedlen, som for den originale ting, du har fundet på, fordi du mente, at de "ikke selv vidste, de ønskede sig det".
6. Overtænk det ikke - men vær varsom overfor din partner
Når alt dette er sagt, så er der ingen grund til at lade sig skræmme og blive helt handlingslammet i frygten for at give en dårlig gave.
I langt de fleste tilfælde vil gavemodtagere følge mantraet, de fleste har lært fra barnsben: At det er tanken, der tæller.
Det bakkes også op af et studie.
Hvis vi er i et romantisk forhold, lægges der dog større vægt på vores gaver til hinanden. At give gaver er eksempelvis med til at cementere en tæt relation hos gifte par.
En dårlig gave, der rammer helt ved siden af skiven, kan derimod have konsekvenser for et nyt forhold.
I et studie viste det sig, at mænd med kvindelige partnere blev særligt påvirket, hvis de fik det, de vurderede som en "dårlig gave". Efter at have modtaget gaven vurderede de sig selv og deres partner som mere "forskellige" - og de så det som mindre sandsynligt, at forholdet ville holde.