GO'

Dansk kvinde har forberedt sig på en krise i årevis - og tre ting har hun altid i tasken

Alle har et ansvar for at forberede sig bedst muligt på en krisesituation, for myndighederne kan ikke klare alt, mener Susanne Skov Diemer.

Kontanter, mundbind og en dørstopper.

Det er nogle af de ting, som Susanne Skov Diemer altid har med sig i håndtasken - en såkaldt grab bag. Og hun har den med sig overalt.

Hun er uddannet sikkerhedsspecialist og har via sit arbejde i årevis forberedt sig på krisesituationer af forskellig karakter.

Det fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Om der er tale om strømsvigt, cyberangreb eller en global pandemi, har Susanne Skov Diemer på forhånd tænkt scenariet igennem og købt fornødenheder til at håndtere situationen bedst muligt.

Og det mener hun, at langt flere danskere burde lade sig inspirere af.

- Hvis vi allesammen er forberedt, så går det hele meget nemmere, siger hun.

Den der ler sidst, ler bedst

Da coronapandemien indtraf i Danmark, var sikkerhedsspecialisten Susanne Skov Diemer ikke blandt dem, der skyndte sig ned i supermarkedet for at hamstre toiletpapir og gær.

For hun og familien var godt forberedt, lyder det.

- Jeg sad og tænkte: “Hvor er det synd for dem”. Folk bliver enormt stressede, og når man er stresset, tænker man ikke klart. Vi kunne sidde hjemme i sofaen og tænke: “Vi har det hele i kælderen, så det går nok”, fortæller Susanne Skov Diemer.

Ud over håndtasken er også kælderen rustet til at få hende og familien bedst muligt gennem en krisesituation.

Her er massevis af myggenet, dragter, masker, sprit, flåede tomater og brødblandinger. Derudover ved både hun selv, hendes børn og hendes mand, hvad de skal gøre, hvis strømmen pludselig går i hele byen.

Susanne Skov Diemer er klar over, at hun kan fremstå lettere paranoid og mistroisk, og hun har da også oplevet at få et par knap så venlige ord med på vejen.

De kritiske ord tager hun dog ikke ind.

- Hvis vi alle sammen lever på den måde, som vi nu synes er rigtig, og ikke ser ned på nogen, tror jeg, at vi kommer meget længere, siger hun.

Myndighederne har ikke svaret på alt, og de kan ikke alt. De kan ikke hjælpe os med at få mad på bordet, hvis der er et strømsvigt

Susanne Skov Diemer, sikkerhedsspecialist i Praesidio Group

Har altid en dørstopper med

Susanne skov Diemer har en fortid i det amerikanske udenrigsministeriums afdeling for efterretning og sikkerhed, og i forbindelse med sit arbejde i USA har hun mødt mange såkaldte preppere, der forbereder sig på et helt andet plan.

- De tager det måske lige et skridt videre ved, at de også har bunkere og sølvpapirshatte. Det virker for dem, siger hun.

Selv har Susanne Skov Diemer hverken bunker i baghaven eller en sølvpapirshat klar til brug.

Til gengæld har hun en grøn dørstopper som fast inventar i håndtasken. Og selvom det kan lyde komisk, har den mere end én gang vist sig nyttig.

- Jeg har fundet den enormt handy, når jeg har rejst rundt i verden og har villet undgå, at kriminelle kommer ind på mit værelse. Så kan jeg altid blokere døren indefra, forklarer Susanne Skov Diemer.

Den enkelte har et ansvar

Spørger man sikkerhedsspecialisten, kan vi som borgere ikke regne med, at myndighederne har styr på alt.

Derfor har Susanne Skov Diemer skrevet bogen 'Forbered dig bedst på det værste', der er hendes guide til, hvordan man bedst sikrer sig selv og sin familie under kriser, katastrofer og strømsvigt.

Hun understreger, at hun har fuld tillid til myndighederne, men mener samtidig, at den enkelte har et ansvar for at forberede sig bedst muligt på en krisesituation:

- Myndighederne har ikke svaret på alt, og de kan ikke alt. De kan ikke hjælpe os med at få mad på bordet, hvis der er et strømsvigt. Det er vores eget ansvar. De har styr på deres, vi skal bare have styr på vores.

Se hele indslaget med sikkerhedsspecialist Susanne Skov Diemer på TV 2 PLAY