Forbrug

Mormor på festival: - Vi skal ud at score

Mormor mente ikke, at en tur i et festivaltelt skulle være en del af oplevelsen, men inden dagen var omme, havde piben fået en anden lyd.

De fleste unge mennesker, der skulle spendere en sommerdag med sine bedsteforældre, ville nok tage dem med på stranden eller ud i havens skygge med et glas saftevand og nogle søde danske jordbær.

Men ikke 17-årige Isabella Engholm Hansen.

Hun har i stedet hevet sin pensionerede mormor hele vejen fra Haderslev i Sønderjylland til en propfyldt dyrskueplads i Roskilde.

72-årige Elna Uldahl Pedersen manøvrerer uøvet rundt mellem mænd i bar overkrop og kvinder i croptops. Solen står højt på himlen, og varmen sender støvskyer op fra fødderne af de mange tusinde trampende gæster.

Iklædt blomstrede hulakæder, matchende hvide sommertoppe og festlige hatte er de to kvinder klar til at indtage Roskilde Festival.

Begge to for første gang.

Inddrag bedsteforældrene

- Isabella har sådan en evne til at overtale sin mormor til ting og sager, forklarer Elna Uldahl Pedersen, da hun bliver spurgt, hvad hun laver på Roskilde Festival.

Da Isabella Engholm Hansen var lille, var det tit mormor, der planlagde sjove udflugter. Denne gang er det hendes initiativ.

- Jeg synes helt klart, at vi unge skal prøve at få vores bedsteforældre lidt mere med til de her ting. Både vi og de synes, at det er sjovt, siger hun, og hiver sin mormor væk fra den varevogn, der faretruende nærmer sig bagfra.

Og mormor glæder sig til en dag på festival.

- Jeg vil gerne opleve ting i stedet for at sidde derhjemme og kukkelure. Det her er en kæmpe oplevelse, siger Elna Uldahl Pedersen.

Ofte ville en 17-årig tage sine jævnaldrende veninder med på festival. Men ikke Isabella Engholm Hansen, der til dagligt arbejder som Manager på McDonald's.

- Om det er min veninde på 20 eller min mormor på 72, det gør ingen forskel, for der er lige så meget krudt i hende som en på 20, siger barnebarnet og sætter kursen hen for at bevise det.

De har besluttet sig for at prøve en af traditionerne af: Festivaltatoveringer.

Penis eller firkløver

- Det er vel sådan noget, der går væk igen? spørger mormor, mens hun snor sig gennem en ølbowlingbane midt på stien.

I tatoveringsteltet er tavlen fyldt med muligheder. Isabella foreslår en sprøjtende penis og klasker mormor på armen, lige der hvor den skal sidde. Mormor er ikke helt solgt og foreslår en firkløver.

Kompromiset bliver to hjerter med en pil igennem og påskriften ”bad girl”.

Elna Uldahl Pedersen smækker armen på disken foran den engelsktalende tatovør.

- So are you a bad girl? spørger hun.

- Depends, svarer mormor og griner.

Proceduren er hurtigt overstået, og så er det barnebarnets tur. I dag skal de begge være bad girls.

Efter at have fået en tiltrængt fadøl i hånden diskuterer de, hvorvidt mormor skal have den fulde festivaloplevelse komplet med besøg i en sød mands telt.

Sexlegetøj og oral klamydia

Mormor skal i hvert fald ikke selv en tur i teltet, og hun er heller ikke glad for tanken, om at Isabella skulle gøre det. Måske lidt "kissemisse", men så heller ikke mere end dét.

På turen rundt på pladsen kommer de både forbi et telt, hvor der står ”oral klamydia”, og en butik, der sælger sexlegetøj. Det er svært at sige, hvad der forarger mormor mest.

- Skal du ikke have en lille vibrator med hjem? spørger Isabella.

- Nej dét skal jeg ikke. Så moderne er jeg ikke, siger mormor og fniser.

Beredt med øl trasker kvinderne videre. Badet i sol taler de om deres tætte forhold. Hvor glad mormor har været for at være tæt på Isabella under hele hendes opvækst. Og hvor trist hun er over, at Isabella nu er flyttet til København.

- Min mormor er min bedste veninde. Derfor er det også oplagt at have hende med på festival, siger Isabella og inkasserer et smil, som kun bedsteforældre kan mestre.

Mormor svinger stængerne

På vejen hen mod et spil ølbowling kommer kvinderne forbi en højtaler, der spytter de rytmiske blæsertoner fra Pitbulls 'Fireball' ud – en sang, der ofte er forbundet med indtagelse af tequila.

En ung mand spotter mormor og giver hende en lektion i en form for jumpstyle.

Mormor overrasker ved at kunne følge godt med. Vikingehatten i dannebrogsfarver vipper i takt, og fadøllen forbliver i glasset. En svær øvelse for selv en 17-årig.

Efter adskillige øl har tissetrangen meldt sig. Men mormor er ikke imponeret over den stank af urin, der intensiveres, jo nærmere toiletterne de kommer. Og især ikke over de mænd, der lader vandet i ’pishegnet’, som indhegningen rundt om pladsen bliver kaldt.

- Det er noget gris, siger mormor og rynker på næsten.

Med tømte blærere og genopfyldte glas finder de en camp med unge mennesker, der gladelig inviterer til et spil ølbowling.

Mormor må bunde

Mormor får forklaret reglerne.

- Du skal ramme dåsen nede i den anden ende med bolden. Du må ikke ramme skoen i midten af banen, så skal du bunde din øl, instruerer Isabella.

Mormor sætter sig i campingstolen og smider øllen i kopholderen. Bolden i armene kommer op over hovedet. Hun sigter, kaster, og man skulle tro, at det var løgn, men hun rammer plet.

Desværre bare på skoen i midten af banen. Mormor må bunde.

- Ej øv, udbryder hun og tømmer glasset uden de store protester.

Da det andet hold vælter damernes target, må de igen kigge dybt i dåsen. Men da mormor smager den teltopvarmede Tuborg, er hun ved at kløjes i den, så Isabella tager én for holdet og hælder indholdet indenbords.

Mormor opfordres til at bede dommeren om lov til at gå lidt tættere på. Hun får lov under forudsætning af, at hun laver en lille piruette, før hun skyder.

Efter hvad der må siges at være en kreativt fortolket piruette i slowmotion, placerer hun bolden på jorden og sparker til den.

- Mormor, du skal ikke være fodboldspiller, konstaterer Isabella efter den opvisning.

Mormor og barnebarn er ved at være færdige med at ølbowle. Men inden de skal videre, skal de prøve den famøse ølbong

Øl ned ad halsen

En lang plastikslange med en taphane forneden og en tragt øverst, der kan sende en hel øl hastigt i svælget.

Isabella har lovet at tage den første ølbong, så mormor kan se, hvordan man skal gøre. Før Isabella når dertil, har mormor stukket slangen i munden.

Under tiljubel drikker mormor på livet løs. En kender vil dog vide, at det kan være svært at have så meget øl i munden på én gang, så det fosser ned ad mormors hals.

Isabella prøver at komme hende til undsætning, men mormor verfer hende væk.

Hun har helt styr på det.

Mormor er frisk og tager den første ølbong lige for snuden af sit barnebarn.

Efter sin første ølbong nogensinde slår mormor en begejstret latter op og highfiver den unge mand, der galant hjalp hende i processen.

Isabella følger mormors eksempel.

- Hun var nærmest bedre end mig. Det er pinligt, synes jeg, griner hun imponeret.

Der uddeles håndtryk og highfives, og en ung kvinde fra modstanderholdet fortæller mormor, at hun er ”badass”.

Damernes dag er ved at være slut, men inden de takker helt af hos campen, skal de prøve en tur på Greta Thunbergs lykkehjul.

”Skal vi ud at score?”

Greta Thunberg dikterer, at mormor skal bunde en øl for klimaet. Hun tømmer den sidste flade tår fra den genanvendelige plastikkop.

På vejen videre lovpriser mormor ungdommen.

- Ej de er så søde de unge mennesker, det er så fedt, siger hun og tilføjer, at hun vidst er ved at blive lidt fuld.

Langs de endeløse rækker af festivaltelte evaluerer Isabella Engholm Hansen og Elna Uldahl Pedersen dagen.

- Det har bare været helt vildt fantastisk. Det synes jeg, siger mormor begejstret.

- Er det noget, vi gør igen? spørger Isabella.

- Ja, det kunne vi sagtens, konstaterer mormor.

Vi er nået dertil, hvor TV 2 tager afsked med mormor og barnebarn.

- Skal vi ud at spille noget mere ølbowling? spørger Isabella.

- Vi skal ud at score! afbryder mormor til alles overraskelse og slår en høj latter op.

Mormor vil hellere ud at score end at spille mere ølbowling.

En ung mand i bar overkrop løber ind foran kameraet. Mormor tager chancen.

- Hej, kan vi score dig? spørger hun jokende til Isabellas store forfærdelse.

Den unge mand bed ikke på, men mormor er ikke afskræmt.

- Man ved aldrig. Det er da et forsøg værd, siger Elna Uldahl Pedersen og går mod nye eventyr med armen rundt om sit barnebarn.