Du har 60.000 tanker i døgnet

16x9

_ og langt de flest er negative. Få coachens bedste tips til, hvordan du tager magten over dem og vender de negative og uhensigtmæssige tanker ryggen

60.000 tanker i døgnet - så mange tanker regner forskere med, at vi mennesker har. Overrasket? Så er du ikke den eneste, for det kan være svært at forstå, hvor alle de tanker kommer fra. Endnu mere overraskende er det, at op mod 80 % af disse tanker er negative og uhensigtsmæssige.

Negative og uhensigtsmæssige tanker er tanker, der ikke gør noget godt for os i forhold til, hvad vi gerne vil opnå. Det kunne være "det går nok ikke", "jeg er ikke god nok", "han er sikkert sur på mig", "jeg når det ikke", "jeg lykkes nok ikke" osv.

Og det giver i den grad stof til eftertanke, at vi bruger så meget energi på alt det, der i virkeligheden bremser os. For egentlig er det både fantastisk og skræmmende, hvad tanker kan gøre ved os. Tanker er jo blot elektriske impulser i vores hjerne, der skaber billeder, lyde, ord og sætninger inden i os. Alligevel er det vores tanker, der bestemmer, om vi er glade, kede af det, frustrerede eller lykkelige. De bestemmer også, hvad vi gør.

Formodninger der styrer dit liv
Jesper Bergstrøm er coach med speciale i positiv psykologi. Han giver dig et indblik i de forskellige former for tanker, som styrer dit liv, og så viser han dig, hvordan du slår automatpiloten fra og bliver bevidst om dine tanker - og ikke mindst lærer, hvordan du kan styre dem i en positiv og mere hensigtsmæssig retning.

"Der er mange former for tanker, f.eks. overbevisninger, meninger, holdninger, ønsker, problemer, værdier, bekymringer og formodninger. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i formodninger der i den grad er med til at styre vores liv på alle områder. En formodning er, når du tror noget eller gætter på noget," forklarer Jesper Bergstrøm til tv2.dk.

"Hvor mange gange om dagen gætter du på, hvad andre tænker om dig, eller hvad der kommer til at ske i fremtiden? Det gør vi jo alle mange gange om dagen, men desværre er det sådan, at de fleste mennesker gætter på noget, der ikke arbejder til deres fordel, og det går ud over vores humør og vores adfærd," siger Jesper Bergstøm.

Sådan ændrer du dine tanker
Det, der er vigtigt at skrive sig bag øret, er, at det er dig, der er herre over dine tanker, og du altid kan ændre dem - også selv om du ikke kan ændre på de omstændigheder, du står i.

Men hvordan er det så lige, at man ændrer sine tanker? Jesper Bergstrøm giver dig tre gode råd til at arbejde med dine tanker, så de arbejder for dig:

1. Tænk over hvad du tænker (bliv bevidst om dine tanker)

2. Hvis dine tanker er uhensigtsmæssige så spørg dig selv: "Er det jeg tænker nu fakta eller formodning"

3. Hvad kan jeg tænke i stedet for, så situationen bliver bedre for mig

Held og lykke med dine tanker og husk at det er dig der styrer dem og ikke omvendt.

Har du et problem, som du gerne vil have coach Jesper Bergstrøm til at hjælpe dig med? Så send en mail ved at følge linket i boksen. Jesper Bergstrøm svarer på spørgsmål om personlig udvikling og psykologi. Så hvis du føler, at din mentale sundhed halter bagefter enten på jobbet eller derhjemme så skynd dig til tasterne.