Se, hvilke is der feder mest

16x9

Hvor meget feder en filur i det hele taget, og hvilken is feder mest af en Magnum og en ’Gammeldags’? Få svarene her

Selvom vi inderst inde godt ved, at de er usunde, så bliver der alligevel langet millioner af is over disken til sukkerglade danskere om året - og især når det er varmt som nu, elsker vi at labbe de kølige nydelser i os.

Men is er praktisk taget tomme kalorier, der sætter sig som fedt på sidebenene, hvis man spiser for mange af dem, så i samarbejde med ernæringsekspert Gitte Gross fra DTU Fødevareinstituttet har tv2.dk testet, hvilke is der feder mest. Vi har medtaget syv klassikere fra Friskos sortiment, som man let finder i frysediskene landet over og de to klassikere fra isbode: softice og gammeldags isvaffel.

(Via øverste link i artiklen kan du i øvrigt se, hvilke læskedrikke, der feder mest).

Det er ingen overraskelse, at de mindre sodavandsis indeholder få kalorier i forhold til den fede mælke- og flødeis. Men til gengæld er der en hård kamp om at være testens kaloriebombe. Uden at afsløre for meget, så står kampen mellem en Magnum og den klassiske 'Gammeldags' isvaffel

Herunder kan du se, hvor mange kalorier, hver enkelt is indeholder.

Filur - LETVÆGTEREN
40 kcal per styk (54 ml)
70 kcal per 100 ml
Sukkerindhold: 9 gram

Filuren er testens mindste is, og det kommer derfor heller ikke som en overraskelse, at den indeholder færrest kalorier. Spiser du en Filur svarer det i gennemsnit til to procent af det samlede energibehov per dag, så der er plads til et par stykker, hvis man ikke kan dy sig.

Kung Fu
70 kcal per styk (75 ml)
90 kcal per 100 ml
Sukkerindhold: 13 gram

Kung Fu er heller ikke en af de største fedebomber. Den hvide limonadeis med den velkendte lakridstop er vældig populær, men den svarer i gennemsnit blot til 3,5 procent af det samlede energibehov per dag.

Champagnebrus
70 kcal per styk (82 ml)
90 kcal per 100 ml
Sukkerindhold: 14 gram

Champagnebrus er stort set på linje med en Kung Fu. Den er en smule større og indeholder en anelse mere sukker, men den svarer også i gennemsnit blot til 3,5 procent af det daglige energibehov. Det tager omtrent 10 minutters løb at forbrænde en sodavandsis af den størrelse.

Københavner Stang
85 kcal per styk (80 ml)
110 kcal per 100 ml
Sukkerindhold: 14 gram

Her sker der et mindre spring op ad kalorietabellen. Københavner Stangen er en blanding af sodavandsis og mælkeis, og det er med til at adskille den fra de fra de rene sodavandsis. Den svarer i gennemsnit til fire procent af det daglige energibehov.

Kæmpe Eskimo - POTENTIEL KALORIEBOMBE
190 kcal per styk (85 ml)
220 kcal per 100 ml
Sukkerindhold: 16 gram

Her er en is, der helst ikke må spises for mange af, hvis man ikke vil tage på. Kombinationen af mælkeis, syltetøj og chokoladeovertræk udgør en lille bombe af kalorier. Isen i sig selv er ikke så stor, men sammenligner man per 100 ml, så er den lige så fuldfed som storebror Magnum. Den svarer i gennemsnit til ti procent af det daglige energibehov.

Magnum Classic - DEN FEDE
264 kcal per styk (120 ml)
220 kcal per 100 ml
Sukkerindhold: 25 gram

Med 264 kalorier per styk er Magnum den pindeis i testen, der feder mest. Fedtet fra mælkeisen og det tykke chokoladeovertræk skaber i fællesskab den populære isbombe, som ikke kun er populær herhjemme, men flere steder i verden. Den svarer i gennemsnit til 13 procent af det daglige energibehov, og det tager omkring en halv times løb at forbrænde den.

Cornetto Enigma
240 kcal per styk (125 ml)
190 kcal per 100 ml
Sukkerindhold: 38 gram

Når man fortærer denne vaffelis får man det, der svarer til 38 gram sukker indenbords. Det lyder af ganske meget i forhold til de øvrige is i testen, men alligevel kan det ikke helt sammenlignes, da en del af det er kulhydrater, der kommer fra stivelsen i vaflen. Cornettoen svarer i gennemsnit til 12 procent af det daglige energibehov.

Softice
180 kcal per 100 ml
Vaffel: ca. 50 kcal
Drys: ca 20-25 kcal
Sukkerindhold: 23,5 gram

En softice har ikke samme varedeklaration som de øvrige købeis med indpakning. Men med 180 kcal per 100 ml er softicen ikke så kalorieholdig som en Magnum. Det meste af den softice, der sælges i isboderne, er ikke lavet af fløde og ægte vanilje, men af mælkepulver og aroma. Oveni kommer så vaflen som indeholder kulhydrater fra især stivelse. En lille vaffel med 50 gram softice og drys ender altså på godt 160 kcal. Vaflen kan spares væk ved at få isen i bæger.

Gammeldags isvaffel (med det hele) - KALORIEBOMBEN
200 kcal per 100 ml flødeis
Vaffel: ca. 50 kcal
Muligt tilbehør: op mod 130 kcal
Sukkerindhold: 23,5 gram

Når du står i isboden og vælger en 'Gammeldags' med tre kugler flødeis, flødeskum, syltetøj og så lige en flødebolle på toppen, så står du over for en kaloriebombe af rang.

I alt udgør den ca. 375 kcal. Men man kan også vælge den nærmest spartanske løsning med tre kugler i et bæger. Så indtager du kun de 200 kcal, som er mindre end en Magnum.