Kan man spise sig rask?

Kostændring gav helt nyt liv - i mere end en forstand

På 12 uger blev Signe Platz fri for symptomerne fra sine sygdomme. Men det var ikke den eneste overraskelse.

Forestil dig en fornemmelse af brændende glasskår, der glider rundt i dine tarme. At du på de værste dage uafbrudt skal på toilettet med blodig diarré og hver aften er nødt til at tage en stor stikpille for at prøve at lindre pinen.

Kronisk tarmbetændelse

Betændelsestilstand, ofte i den sidste del af tynd- og tyktarmen

Symptomer inkluderer bl.a. blodig diarré, mavesmerter, oppustethed, pludselig afføring og mangelfuldt optag af næringsstoffer

Formodes at være genetisk betinget og behandles bl.a. med binyrebarkhormon eller biologisk medicin

For nogle kan det være nødvendigt at fjerne hele eller syge dele af tarmen

Mere end en million danskere anslås at lide af maveonde i større eller mindre grad. Mange har længe svage symptomer og oplever forværring ved 20-30 års alderen

Kilder: Colitis-Crohn Foreningen, Odense Universitetshospital, Sundhed.dk

Den oplevelse var længe hverdag for snart 28-årige Signe Platz.

En særlig sammensætning af gener og andre faktorer har fra fødslen givet hende en mave, der er sartere end de flestes, og som voksen har hun igennem fire år været diagnosticeret med kronisk tarmbetændelse af typen colitis ulcerosa.

Med lidelsen kan man, som med den nært beslægtede sygdom Morbus Crohn, forestille sig indersiden af tarmen som slemt madforgiftet og beklædt med sår.

For at gøre ondt værre fik Signe Platz besked om, at hun næppe ville kunne blive gravid, ligesom hun sideløbende udviklede rygsøjlegigt.

En lidelse, der ikke bare gik ud over Signe selv, men også hendes mand, der løbende tog fri fra arbejde for at hjælpe sin smerteramte hustru, samt stod op om natten for at hjælpe med at vende hende i sengen.

Værst var det dog, når det gik ud over parrets snart tre-årige datter, Sally:

- Det er ikke sjovt at skulle afvise hende, når hun siger ”op, op, op” og rækker armene frem, lyder det fra Signe Platz i programmet ’Kan man spise sig rask?’.

Rygsøjlegigt

Autoimmun gigtsygdom i ryggen

Almindelige symptomer inkluderer smerter og stivhed i lænd, bækken og brystkasse

I nogle tilfælde også i skuldre, hofter, knæ og hæle samt med udstrålende smerter til ben og lyske

Rygsøjlegigt kan ikke kureres fuldstændigt, men med den rette behandling kan symptomer mindskes eller hæmmes. Herunder ved hjælp af kost og motion

0,1-0,5 procent af befolkningen anslås at lide af rygsøjlegigt. Lidelsen opdages ofte i 20-30 års alderen og hyppigst hos mænd

Kilder: Gigtforeningen, Netdoktor

Forbløffede eksperter

I udsendelsen får otte danskere med kroniske sygdomme hjælp fra læge Pia Norup og ernæringsekspert Umahro Cadogan til at lindre lidelserne gennem ændret kost og motion.

For Signe Platz var målet at mindske sine symptomer og at slippe for nogle af de daglige stikpiller – men resultatet forundrede selv programmets eksperter.

Efter 12 ugers eksperiment med kost og træning til netop Signes behov, var hendes symptomer nemlig fuldstændig forsvundet og forbruget af medicinen halveret.

- I starten kunne hun ikke stå op i mere end et minut, så var hun helt smertepræget. Nu løber hun og træner hårdt fem gange om ugen – på et ret højt niveau. Det må jeg sige, det er langt over, hvad jeg havde forventet, siger læge Pia Norup.

Ernæringsekspert Umahro Cadogan stemmer i:

- Signes resultater er jo fænomenale og fantastiske. Vi ser igen, hvor meget der kan ske, ved at man finder den rette mad for en.

Signes kost

Først og fremmest skulle Signe indtage flere grøntsager, bær og frugter

For at lette fordøjelsen blev fødevarerne dampet, kogt, ovnbagt, pureret, blendet, juicet eller på anden vis forarbejdet

Særligt madvarer med gode evner til at mindske inflammation blev udvalgt. Herunder ingefær, gurkemeje, avocado, gulerødder, kål, broccoli og persille. Samt fisk og andre kilder til omega-3 fedtsyrer

Eksperterne eksperimenterede også med at skære gluten og mælkeprodukter fra Signes kost – tiltag, som også gav pote for hende

Derudover skulle Signe begynde at træne mere – særligt sin ryg- og lændemuskulatur

- Det var ikke fordi, Signe levede usundt i forvejen. Men vi lavede nogle ændringer, som er enormt gode for hende, nu hvor hun også var syg, tilføjer han.

En ekstra overraskelse

For Signe var det særligt grøntsagerne, der var i fokus. Der skulle være langt flere af dem, og de skulle tilberedes, så de blev lettere at håndtere for de hårdtprøvede tarme.

Desuden blev gluten og mælkeprodukter skåret fra undervejs, og kort efter 12 ugers positive resultater ventede der Signe Platz endnu en overraskelse: Hun var gravid.

I november, lidt over ni måneder efter optagelserne til programmet, blev hun således mor til sønnen Hugo.

- Han må siges, at være det bedste, der er kommet ud af tv-programmet. Og meget uventet, da lægerne havde spået mig til ikke at kunne få flere børn, siger Signe Platz til TV 2.

Samspil af symptomer

Efter sin første graviditet havde Signe Platz ellers fået bortopereret en æggeleder, mens både den resterende og æggestokken var fyldt med cyster.

I dag er cysterne imidlertid forsvundet, og selv spekulerer Signe Platz i en sammenhæng mellem sin nye livsstil og de mange forsvundne symptomer.

Ud over masser af grøntsager skar Signe Platz undervejs i forløbet også gluten fra sin kost. Her er en opskrift på glutenfrit brød:

En kost uden gluten var med til at gøre Signe Platz symptomfri. Video: Christian Sejer Rasmussen

Ifølge eksperterne fra TV 2-programmet er det bestemt også muligt, at Signe Platz’ generelt forbedrede sundhed kan have lindret mere end blot hendes tarmbetændelse og rygsøjlegigt.

- Det lyder plausibelt, selv om vi kan ikke bevise med sikkerhed, at det hænger sammen, siger programmets læge Pia Norup og påpeger, at andre ting kan have spillet ind, såsom ændringer i partnerens fertilitet.

Naturens medicin

På samme måde kan positive påvirkninger også få bredere effekter. Dog understreger programmets eksperter, at man med en ændret kost ikke nødvendigvis bliver fuldstændig helbredt.

Men som en slags ’naturens egen medicin’ kan man med den rette mad måske spise sig rask i den forstand, at symptomerne bliver lindret eller måske helt forsvinder, så længe indsatsen står på.

Og i Signe Platz’ tilfælde kan hormonerne fra graviditeten i sig selv også være medvirkende til, at hun i dag – et år senere – stadig er glad og symptomfri.

Fornyet livskvalitet

Alt det er Signe Platz efter sin vejledning fra programmets eksperter klar over. Men oven på succesoplevelsen, er hun klar til fortsat at kæmpe for at bevare sin genvundne livskvalitet.

Signes træning

Fysisk aktivitet har en række fysiologiske fordele. Derfor var det vigtigt, at Signe begyndte at bevæge sig mere trods sin gigtsygdom

Særligt Signes core skulle trænes, altså hendes mave og ryg

Hun begyndte derfor med TRX-træning, som er en forholdsvis mild træningsform

Herfra kunne Signe øge sin træningsmængde og -intensitet samt udvide med konditionstræning i form af f.eks. gåture og senere løb

Signe måtte på intet tidspunkt få smerter af træningen

Derfor er Signe Platz med egne ord i dag ”superbevidst” om, hvad forskellige fødevarer gør ved hendes krop og sygdomme.

- Jeg følger ikke kostprogrammet fuldstændig stringent som under forløbet, men i store træk gør jeg, siger hun, og fremhæver, at det større overskud har gjort hende i stand til at dyrke mere motion – i øjeblikket på særlige hold for gravide og nybagte mødre.

Og selvom hun tidligere i sit sygdomsforløb har mødt stor skepsis fra sundhedsvæsnet ved tanken om at spise sig sundere, mener Signe Platz, at resultaterne ved den nye livsstil taler for sig selv.

Både de forsvundne symptomer og den lille Hugo.