Din opvaskemaskine kan være fyldt med farlige svampe

16x9

Gør du nogensinde din opvaskemaskine rent? Eller tænker du, at det da sker helt automatisk hver gang, du sætter den i gang for at klare opvasken?

Gør du nogensinde din opvaskemaskine rent? Eller tænker du, at det da sker helt automatisk hver gang, du sætter den i gang for at klare opvasken? I så fald er det måske ved at være på tide med et nærmere eftersyn af maskinen, da den faktisk er et særdeles yndet hjem for sygdomsfremkaldende svampe – som ikke bare sådan forsvinder uden lidt knofedt.

Ved en stikprøvekontrol af 189 private hjem i 101 byer verden over fandt forskerne bag en ny undersøgelse fra Journal of Fungi Biology patogene svampe i over halvdelen af de testede opvaskemaskiner.

Konklusionen af undersøgelsen er derfor ikke overraskende, at opvaskemaskinen er et sted, hvor svampe kan finde føde og slå sig ned på trods af, at der vaskes ved høje temperaturer, med et højt saltindhold og med basiske rengøringsmidler.

- Forskerne har lavet målinger på gummilisterne på opvaskemaskinerne. Man kan dog kritisere undersøgelsen for ikke også at have klarlagt, hvor varmt der konkret bliver på gummilisterne under en kørsel, samt hvor meget sæbe, der får kontakt med gummilisterne på opvaskemaskinen, siger hygiejneekspert Michael René til tv2.dk om undersøgelsen.

- Men det ændrer ikke ved, at der i 62 procent af målingerne blev fundet sygdomsfremkaldende svampe på opvaskemaskinens gummilister, pointerer Michael René og tilføjer, at undersøgelsen under alle omstændigheder tydeligt viser, at opvaskemaskinen i mange hjem trænger til et eftersyn og en hovedrengøring.

Nedenfor gennemgår Michael René, hvordan du bedst vedligeholder din opvaskemaskine – og hvordan du giver den en ordenligt omgang hovedrengøring nu og da.

Sådan vedligeholder du din opvaskemaskine
1. Din opvask er ikke renere end din opvaskemaskine, så vask den, når den trænger. Hvor ofte, det er, er umuligt at sige, da det naturligt afhænger af, hvor meget du bruger den, hvilken type maskine, der er tale om, hvor meget mad, der er tilbage på tallerkenerne, når de sættes i maskinen, hvor meget kalk, der aflejres i maskinen og hvilken hygiejne, der generelt er i og omkring opvaskemaskinen.

Et godt bud på, hvor ofte opvaskemaskinen bør rengøres er dog: Vask opvaskemaskinen, hvis den lugter, eller der er synligt snavs.  Det kan være alt lige fra én gang pr. halvår til en gang i kvartalet eller en gang om måneden. Kig på maskinen og evaluer selv.

2. Start med at afkalke din opvaskemaskine med citronsyre eller afkalkningstabs.

3. Vask den tomme opvaskemaskine igennem med en teskefuld fast brun krystalsæbe, lad være med at overdosere, så skummer det for meget.

De normale sæber, der anvendes i vaskemaskinen er ikke så basiske som koncentreret krystalsæbe (fast brun sæbe). Når denne metode anvendes er det nødvendigt at køre et supplerende langt skylleprogram efterfølgende

4. Glem ikke den periodiske hovedrengøring, der kan gøres, som følger:

Sådan klar du hoverengøringen af din opvaskemaskine
1. Vask hele maskinen også sæbeskuffer, gummilister mm. Vask gerne med et klorholdigt vaskemiddel som rodalon eller klorin, det eliminerer vækstmuligheder af skimmel- og gærsvampe. Måske opdager du, at din gummiliste på opvaskemaskinen også trænger til en udskiftning, kontakt din lokale forhandler og få skiftet gummilisten.

2. Vask ved den højeste temperatur, gerne 90 grader, med et klorholdigt vaskemiddel som rodalon eller klorin. Enkelte opvasketabeletter, som du bruger til ordinære opvask, indeholder kalkbindende kemikalier som Zeolitter, der kan give en glat/fedtet belægning og/eller en sur lugt i maskinen ved overdosering.  Zeolitter opløses også ved brug af et klorholdigt vaskemiddel.

3. Efter anvendelse af et klorholdigt vaskemiddel som rodalon eller klorin, skal opvaskemaskinen naturligvis køre et langt skylleprogram, specielt hvis du har tænkt dig også at afkalke opvaskemaskinen bagefter. Vi må jo ikke blande klor og syre, da det danner farlige klordampe.