Sådan håndterer du hånd-, fod- og mundsygen

16x9
Hånd-, mund- og fodsyge Foto: Polfoto

Det kan se farligt ud, og navnet kunne tyde på det samme.

Det kan se farligt ud, og navnet kunne tyde på det samme. Men virussen hånd-, fod, - og mundsyge, som her om efteråret trives i vuggestuer og børnehaver, er hverken så slem, som den ser ud eller lyder.

Støder du i disse dage på opslag om sygdommen i dit barns institution, er der derfor ingen grund til panik. For selvom navnet måske lyder som en dyresygdom, må den ikke forveksles med mund- og klovsyge, som den intet har til fælles med.

- Hånd-, fod- og mundsyge er en børnesygdom, som skyldes en virus, der hedder coxsackie. Den ses især hos børn under 6 år og optræder ofte i løbet af sommer- og efterårsmånederne. Det er en mild virusinfektion, som viser sig ved, at barnet får små hvide eller røde blærer på hænder, fødder og i munden – deraf navnet, forklarer sundhedsplejerske, indehaver af netsundhedsplejerske.dk og forfatter til bogen ”Helens bog om børn og sygdom”, Helen Lyng Hansen, til tv2.dk.

Selvom det således kan være let at se, om dit barn har fået hånd-, fod- og mundsyge, er det svært at registrere, om dit barn er blevet smittet og derfor selv kan smitte andre. Coxsackievirussen inficerer nemlig ubemærket. Det vil sige, at når sygdommen bliver synlig, vil infektionen allerede være sket i op til en uge i forvejen.

- Virussen smitter ved fysisk kontakt og via nys og host.  Men fra barnet er smittet, går der tre til seks dage, før sygdommen bryder ud. Derfor er det vanskeligt at forhindre, at sygdommen spreder sig f.eks. i en børnehave, hvorfor man også ofte ser, at flere børn i institution bliver syge af coxsackievirus på samme tid, siger Helen Lyng Hansen.

Det kan du gøre for dit barn
Er dit barn blevet smittet, starter det med, at det bliver forkølet og utilpas, og måske får det lidt feber og hovedpine, mens udslættet ofte starter på hænder og fødder, hvor der kommer 2-4 mm aflange blærer omgivet af en rød ring, som typisk vil sidde tæt omkring hændernes negle og fodens hæl.

I munden opstår der også blærer, som brister efter et par dage og bliver til sår.

- Når blærerne i munden brister kan det svie og gøre ondt. Det kan derfor være en god idé at tilbyde barnet milde, ikke syreholdige produkter – det vil sige, give barnet yoghurt og mælk i stedet for frugt og juice, tilråder Helen Lyng Hansen og tilføjer, at barnet skal afklædes og hjælpes med at få reguleret sin temperatur, hvis det får feber.

Da der er tale om en virus hjælper antibiotika ikke, hvorfor behandlingen således består i at lindre den svie og irritation, som barnet kan have i munden. Sygdommen som sådan skal gå over af sig selv, hvilket den typisk gør efter en uges tid. Her kan barnet atter komme i institution, hvis det ellers er feberfrit og kan deltage i hverdagen uden at behøve speciel pleje, lyder det fra sundhedsplejersken.

Hvis du er i tvivl om, hvad dit barn fejler, og hvis du vil sikre dig, at blærerne ikke skyldes noget andet, opfordrer Helen Lyng Hansen til, at du kontakter en læge.

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".