Sociolog: Mannequindukker i størrelse 44 er et problem

16x9
Den britiske ligestillingsminister Jo Swinson poserer foran Debenhams nye mannequiner Foto: Debenhams

Plastikmodeller i størrelse 44 med kurver og former til både gården og gaden – det er blevet hverdag i den britiske stormagasinkæde Debenhams.

Plastikmodeller i størrelse 44 med kurver og former til både gården og gaden – det er blevet hverdag i den britiske stormagasinkæde Debenhams. Størrelse 44 er nemlig lige præcis den størrelse som gennemsnitskvinden i Storbritannien bruger i tøj, og derfor håber tøjkæden, at det vil få folk i alle størrelser til at føle sig godt tilpas. De kurvede mannequindukker skal stå side om side med mannequindukker i mindre størrelser.

Det er ikke kun i Storbritannien, at kvinderne er store. I Danmark bliver vi også større og større, og derfor er det på ingen måde et urealistisk scenarie, at de store udstillingsdukker også kan blive et hverdagssyn herhjemme.

Er det en revolution for kvindekroppen i alle dens afskygninger, eller er det i stedet at kaste håndklædet i ringen og give op overfor overvægten og droppe idealet om den slanke krop? Det har vi spurgt sociolog Emilia van Hauen om.

- Det er ikke sundt at være en størrelse 44!
Sociologen betragter tiltaget i det britiske stormagasin som en interessant udvikling, som hun dog på nogle måder stiller sig kritisk overfor.

- Hvis hensigten er at støtte kvinderne i at være dem, de er, og på den måde give et mangfoldigt billede af kvindekroppen, så er det et cool tiltag, siger Emilia van Hauen til tv2.dk.

- Men, det er jo normalt ikke sundt at være en størrelse 44. Kigger vi på BMI-tal for Europa, kan vi se, at det er de britiske kvinder, der er de tykkeste med et gennemsnitligt BMI på 26.2. Det regnes normalt for overvægt, og ligger samtidig et godt stykke over det gennemsnitlige BMI for EU's kvinder, som ifølge Europa- Kommissionens Eurobarometer 59 nu ligger på 24,5. Så selvom det spejler virkeligheden, er det jo ikke i udpræget grad et sundt ideal at vise. 

- Derfor rammer mannequindukken også ind i debatten om, hvad der på den ene side objektivt set er sundt (og godt for velfærdssamfundet) og på den anden side, hvad der får den enkelte kvinde til at føle sig godt tilpas. Hvis vi begynder at omdefinere kropsidealerne, bliver vi nødt til at tage den anden debat også, siger Emilia van Hauen til tv2.dk.

På vores Facebook-side skaber det debat netop nu, og denne professor har da også en helt anden mening.

De store mannequindukker kommer måske også til Danmark
Én ting er Storbritannien - noget helt andet er Danmark. Kan man forestille sig, at de danske tøjkæder og -butikker vil tage tendensen med de store udstillingsdukker til sig?

- Jeg kan godt forestille mig, at tendensen vil komme til Danmark. For det første fordi modebranchen har ét klart formål, og det er at sælge tøj. Og de får flere penge i kassen, hvis de kan få kunderne, både de tykke og de tynde, til at føle sig godt tilpas. Den første butik eller kæde, der vil bruger de store udstillingsdukker, vil som minimum kunne skabe noget opmærksomhed, der måske fører til øget salg. Og kan sætte dem på landkortet som nogle, der tager aktivt stilling til kvindelig skønhed, som fx Dove har gjort, siger sociologen til tv2.dk.

- For det andet fordi der er kommet flere kvinder på lederposterne, og når de skal beslutte, hvilke værdier, som firmaet skal være forbundet med, så kan det da sagtens være, at kurver og former er nogle af dem, fordi de jo selv lever med de her idealforventninger hver dag og måske gerne vil give et mere mangfoldigt billede af virkeligheden. I sidste ende er det jo det enkelte firma, der beslutter sig for, hvad de synes er det rigtige at gøre, siger sociologen og fortsætter:

- Jeg synes personligt, at det er en svær problemstilling, fordi sundhedsdebatten uvægerligt vil komme ind over, uanset hvordan vi vender og drejer det, siger Emilia van Hauen til tv2.dk.

Hvad mener du? Er det en god idé at lade mannequindukker i størrelse 44 og derover posere i de danske tøjbutikker? Afgiv din stemme i boksen. Skriv desuden en kommentar på vores Facebookside, hvis du har en holdning til debatten.