Guide: Det skal du vide om hovedpinepiller

16x9

Danskernes forbrug af let smertestillende medicin er enormt. Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er salget af smertestillende medicin vokset med 12 proc

Danskernes forbrug af let smertestillende medicin er enormt.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er salget af smertestillende medicin vokset med 12 procent de seneste ti år, og hver voksne dansker tager i gennemsnit 166 tabletter årligt.

Derfor kan det være en god ide at vide, hvad det rent faktisk er man fylder sine krop med, når man forsøger at behandle sin smerte.

Farmaceut og Ph.d. studerende ved Institut for Antropologi ved Københavns Universitet Sofie Rosenlund Lau, guider dig her igennem de mest almindelige typer og deres bivirkninger.

- Der findes tre slags aktive stoffer, som bruges i de mest populære mærker af let smertestillende håndkøbsmedicin. Der er paracetamol, acetylsalicylsyre og ibuprofen.

- Rent kemisk set er der tale om forskellige molekylære forbindelser, men effekten er stort den samme. Meget forsimplet virker de alle ved at hæmme produktionen af prostaglandiner, en slags smertestoffer, som påvirker nerveenderne, og derved fortæller os, når noget gør ondt.

Herunder kan du læse om de enkelte aktive stoffer, hvilke mærker der indeholder hvad, hvilke bivirkninger der er, og hvad der anbefales til børn.

Paracetamol
Sundhedsstyrelsen anbefaler smertestillende medicin med stoffet paracetamol, da der er færrest bivirkninger forbundet ved at tage piller med dette stof. Det findes i Panodil, Pamol og Pinex, som de mest udbredte.

Bivirkninger: Der kan være alvorlige bivirkninger ved alle typer let smertestillende medicin. Men sammenlignet med de andre smertestillende håndkøbspræparater, så oplever færre bivirkninger ved paracetamol.

Sjældne bivirkninger inkluderer allergiske reaktioner og leverpåvirkning. Generelt skal man ved paracetamol være opmærksom på, at selv en beskeden overdosis kan medføre livsfarlige forgiftningssymptomer.

Acetylsalicylsyre
Dette stof findes blandt andet i Aspirin, Kodimagnyl og Treo.

Bivirkninger: Risikoen for bivirkninger er høj ogsĂĄ ved almindelig dosis. Præparaterne øger risikoen for mavesĂĄr væsentligt, og over ti procent oplever desuden halsbrand, sure opstød og mavesmerter. Andre almindelige bivirkninger er kvalme, opkast, diarre, muskelsammentrækninger i luftrørene, hovedpine og søvnløshed.   

Ibuprofen
Dette stof findes blandt andet i Ipren, Ibuprofen og Ibumetin.

Bivirkninger: Ibuprofen øger ligesom acetylsalicylsyre risikoen for mavesår. Over ti procent oplever desuden træthed, fordøjelsesbesvær, mavesmerter, diarre, og luft fra tarmen.

Andre almindelige bivirkninger er kvalme, opkast, forstoppelse, hovedpine, svimmelhed, hududslæt og susen for øre.

Nyere studier har påvist en sammenhæng mellem brug af ibuprofen og blodpropper i hjertet, især hos hjertepatienter.

Børn og smertestillende
Jo yngre man er, jo mere udsat er ens organer, der ikke er så udviklet endnu, og derfor skal man være forsigtig med doseringen.

Du bør få rådgivning af din læge eller på apoteket om, hvor meget dit barn må få af hovedpinepiller. For paracetamol gælder det, at man må give 50 milligram per kilo barnet vejer, fordelt på tre til fire doser dagligt.

Man anbefaler ikke, at man giver hverken ibuprofen eller acetylsalicylsyre til børn uden lægens samtykke.

Hvis børnene er helt små, er det nemmeste at benytte sig af stikpiller og for de lidt større børn, kan man bruge flydende former såsom Panodil Junior, der kan kommes på lidt yoghurt, og som er nemmere at dosere.

I faktaboksen i artiklen kan du læse mere om, hvilke smerter der kan lindres med de smertestillende midler.

De her smerter virker smertestillende imod

Alle tre former for aktive stoffer virker på svage muskel- og ledsmerter, lette tand- og hovedpiner. Har man ondt i mere end en uge, bør man søge læge.

Hovedpinepillerne kan også virke febernedsættende, men er feberen ikke faldet efter tre dage, bør man søge læge.

Der findes indtil videre ikke nogen videnskabelig beviser for, at man får en bedre virkning ved at blande de forskellige typer af hovedpinepiller.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man forsøger med den maksimale dosis af paracetamol, før man skifter til et andet præparat. Den maksimale dosis for paracetamol hos voksne er 4 g i døgnet fordelt på 3-4 doser, eksempelvis 2 tabletter morgen, middag, eftermiddag og aften.

Der er ikke nogen forskel på, effekten af medicinen, hvad enten man bruger brusetabletter, eller for eksempel pulver som Panodil Hot. På indlægssedlen står der, at både Panodil brus eller almindelig Panodil virker indenfor en halv til en hel time.

Man bør derfor vælge ud fra, hvad man bedst kan lide, og hvor meget man vil betale.