Gode rÄd om tatoveringer: De her farver skal du undgÄ

16x9
En tredjedel af alle, der fÄr en tatovering, oplever gener i mindre grad. Foto: Polfoto

600.000 danskere har prydet deres krop med en tatovering, men ifÞlge Tatoveringsklinikken ved Bispebjerg Hospital er der i realiteten ikke styr pÄ ell

600.000 danskere har prydet deres krop med en tatovering, men ifÞlge Tatoveringsklinikken ved Bispebjerg Hospital er der i realiteten ikke styr pÄ eller effektiv kontrol med tatoveringer og tatoveringsblÊk. Cirka en tredjedel af alle tatoverede fÄr milde gener i deres tatovering og oplever klÞe og hÊvelse.

Tatoveringsklinikken kommer her med gode rÄd til, hvordan du mindsker risikoen ved at blive tatoveret.

 • UndgĂ„ konsekvent rĂžde farver og rĂžde farvenuancer som orange, pink, violet, bordeaux og lignende. I nuancerne indgĂ„r ofte rĂždt pigment blandet med andre pigmenter.
   
 • FĂ„ lavet tatoveringen sĂ„ lille som muligt rent arealmĂŠssigt (jo stĂžrre tatovering desto stĂžrre risiko) og altid kun pĂ„ et sted, der kan dĂŠkkes af tĂžj, ALDRIG i ansigt, pĂ„ hals og pĂ„ hĂŠnder, hvor det er ulovligt at tatovere dig. UndgĂ„ gerne underarme og underben – hvis du fortryder, bliver somre med lang beklĂŠdning meget varme! Find i det mindste et kompromis i forhold til, at du gerne vil have din tatovering et sted, hvor den er synlig og vises frem. UndgĂ„ tatovering ud for hĂ„ndled og fodled, hvor gener er hyppigere grundet leddenes funktion med strĂŠkninger af huden.
   
 • UndgĂ„ de dele af huden (”oversider”), som i sĂŠrlig grad udsĂŠttes for sol, da gener udlĂžst af sol er meget hyppige. Sol nedbryder pigment til nye kemiske stoffer, der kan give allergi og problemer. Solen bleger farvede tatoveringer og kan eventuelt Êndre tatoverings farve, for eksempel fra blĂ„ til grumset grĂžn, fra hvid til sort.
   
 • Forlang af tatovĂžren, at han ikke tatoverer hen over brune modermĂŠrker, da disse kan udvikle modermĂŠrkekrĂŠft, som ikke bliver opdaget i tide, fordi tatoveringens pigment dĂŠkker for modermĂŠrket, sĂ„ man ikke kan se, at det bliver ondartet.
   
 • Forlang af tatovĂžren, at han kun tatoverer den nĂždvendige mĂŠngde blĂŠk ind i huden og undgĂ„r at bruge for meget blĂŠk. Intenst farvede tatoveringer giver oftere problemer.
   
 • Pas pĂ„ med impulstatovering herunder ”festtatovering” under gruppepres. StĂ„ af pĂ„ det.
   
 • VĂŠlg din tatovĂžr med omhu, kend hans navn og fĂ„ sikkerhed for, at hygiejnen er i orden, og at der altid bruges ny engangsnĂ„l og handsker. TatovĂžren skal vĂŠre erfaren og ikke amatĂžr – det er et hĂ„ndvĂŠrk, der skal lĂŠres. Bliv aldrig tatoveret af omrejsende tatovĂžrer herunder tatovĂžrer, der arbejder pĂ„ festivalpladser. UndgĂ„ at blive tatoveret i udlandet og i sĂŠrlig grad i lande, hvor hyppigheden af penicillinresistente stafylokokker (MRSA) er stor.
   
 • Konstater ved selvsyn, at blĂŠkflasken, du tatoveres med indholdet fra, er helt ny eller ren og af almindeligt anerkendt fabrikat. Som minimum skal producentens navn fremstĂ„ klart pĂ„ flasken, som skal angive en form for indholdsdeklaration herunder et CI nummer. Bliv ikke tatoveret med lavprisblĂŠk, de sĂ„kaldte ”KinablĂŠk”, eller kopiblĂŠk af kendte mĂŠrker.
   
 • Ved fortynding af blĂŠk og skyggetatovering bĂžr bruges sterilt vand – kĂžb det evt. pĂ„ apoteket og medbring det selv. Destilleret vand er ikke sikkert sterilt. Vand fra vandhane bĂžr ikke anvendes.
   
 • Forlang altid af tatovĂžren, at han udstyrer dig med en seddel med angivelse af navn, type og fabrikat pĂ„ den eller de pĂ„ dig anvendte blĂŠk, om muligt ogsĂ„ CI-nummer. Det er af betydning, hvis du fĂ„r komplikation og skal pĂ„ hospital og udredes. TatovĂžren fĂžrer ikke journal – det mĂ„ du selv klare ved at fĂ„ en seddel. Gem sedlen. Det er ogsĂ„ din vished, hvis en blĂŠk pĂ„ markedet viser sig at have katastrofal virkning, og derfor pludselig mĂ„ fjernes fra markedet af sundhedsmĂŠssig Ă„rsag. BlĂŠk har vĂŠret Ă„rsag til regionale epidemier, og de der har fĂ„et sĂ„danne farlige blĂŠk ind i huden bĂžr eventuelt melde sig og fĂ„ behandling.

Der er mere end én million danskere, der gÄr og overvejer at fÄ en tatovering, men mange ved ikke, at det kan give allergi og andre gener. Det sÊtter Go' aften Danmark i aften fokus pÄ.