Psykolog: Du kan godt overvinde din helbredsangst

16x9

Du kan se Go' aften Danmark på TV 2 PLAY. Folk med helbredsangst bekymrer sig i overdreven grad om alvorlige sygdomme.

Du kan se Go' aften Danmark på TV 2 PLAY.

Folk med helbredsangst bekymrer sig i overdreven grad om alvorlige sygdomme. Faktisk kan de få det fysisk dårligt bare ved tanken om, at de fejler noget dødeligt.

For nogle mennesker fylder angsten for at fejle noget alvorligt hele deres hverdag. Go' aften Danmark sætter mandag fokus på helbredsangst.

- Helbredsangst er ikke frygten for influenza og halsbetændelse. Det er angsten for at lide af en dødelig sygdom som for eksempel kræft eller AIDS, fortæller psykolog Pia Callesen.

Han chattede mandag aften med tv2.dks brugere om helbredsangst - se hendes svar på de mange spørgsmål under denne artikel.

Stammer ofte fra en traumatisk oplevelse
De klienter hun har, der lider af helbredsangst, behandler hun blandt andet med kognitiv terapi, der fokuserer på følelser og adfærd. For mange stammer lidelsen nemlig fra en dårlig oplevelse.

- Mine klienter har ofte en forhistorie, hvor nogle pårørende har haft kræft eller en anden alvorlig sygdom. Men hos nogle stammer lidelsen også fra dårlig behandling i sundhedsvæsnet, fortæller Pia Callesen.

Det er forskelligt, hvor meget lidelsen fylder for den enkelte. 

- Hvis det er meget grelt, kan det fylde det hele. Så sidder man hele tiden og googler sine symptomer, forklarer Pia Callesen.