Stressklinikker skal redde københavnere fra sygemeldinger

Hver anden dansker har følt sig stresset i løbet af det seneste år, mens otte ud af 10 har haft symptomer på stress.

Hver anden dansker har følt sig stresset i løbet af det seneste år, mens otte ud af 10 har haft symptomer på stress. Det viser en måling, som Megafon lavede for TV 2 i marts.

Hjertebanken, søvnbesvær og svedture er blot nogle af de symptomer, de stressramte kæmper med, og i mange tilfælde ender de med en sygemelding. En sygemeldig, som koster samfundet dyrt. Derfor har Københavns Kommune i kampen mod stress etableret fem klinikker, der skal behandle de stressramte københavnere.

- Intentionen er selvfølgelig, at folk skal få det bedre, for stress er en meget alvorlig lidelse. Men intentionen er også at bringe antallet af sygemeldinger, dødsfald og førtidspensioner, der er forårsaget af stress, ned. Vi håber på en reduktion på 10-20 procent. Men om det lykkes afhænger af rekrutteringen, fortæller stresspsykolog Christian Gaden Jensen, der har udviklet behandlingstilbuddet for Københavns Kommune.

Effekten afhænger af visiteringen
Tilbuddet gælder for alle københavnere over 18 år, der har haft alvorlige symptomer på stress i over en måned. Det er ens egen læge, der skal henvise en videre til stressbehandling. Derefter bliver borgeren visiteret af en psykolog, der afgør om en behandling på en stressklinik er det rette tilbud for vedkommende.

Men det, at borgeren skal have en henvisning, mener Bo Netterstrøm, ejer af den private stressklinik Kalmia, kan gå hen og blive problematisk.

- Hvis man kan henvende sig uden særlig henvisning, tror jeg godt, det kan have en effekt, for mange går rundt og venter for længe. Jo tidligere man kommer i gang, jo flere sygemeldinger undgår man. Og det giver færre udgifter til sygedagpenge, siger Bo Netterstrøm, der hilser det nye tilbud velkommen.

I grafikken nedenfor kan du se de mest udbredte stresssymptomer. Artiklen fortsætter under grafikken.

Skal være landsdækkende
Det er første gang, et sådan projekt betalt af det offentlige etableres.

- Min forhåbning er at få det spredt ud til flere andre kommuner. På længere sig vil vi gerne have, at det bliver en pligt i alle kommuner, at de har de her tilbud. Folk skal have hjælp på lige fod, som hvis de brækker en knogle, siger Christian Gaden Jensen.

De første forløb på de fem stressklinikkerne i København starter op efter sommerferien. Yderligere har Aalborg Kommune også sagt ja til at etablere et lignende program hos dem. 

Sådan foregår forløbet
Forløbet strækker sig over ni uger. På hvert hold er der 12-16 deltagere, der gennemgår et antal kursusgange, der bygger på et princip, som Christian Gaden Jensen kalder for 'Åben og rolig'.

Når vi har stress, tager vi ofte afstand og flygter fra det. Derfor er der fokus på åbenhed, så deltagerne kan blive afslappede. Det foregår blandt andet med samtaler mellem deltagerne.

Den anden del af kurset handler om at at fralægge sig evnen til at være handlingsorienteret. Rigtig mange stressramte kan ikke afholde sig fra hele tiden at handle og skabe forandring, men det er på længere sig skadeligt for kroppen. Så 'rolig'-delen handler om at frakoble handlingstrangen. Det sker blandt andet med vejrtrækningsøvelser.

I klippet øverst i artiklen kan se en meditationsvideo med Christian Gaden Jensen.

Fakta: Hvad er stress?

  • Kortvarig stress er helt almindeligt, når vi står over for større udfordringer på eksempelvis jobbet eller ved sport. Denne tilstand medfører en række fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, som skærper evnen til at yde. Kortvarig stress er ikke farligt.
  • Når kroppen derimod hele tiden er i beredskab, er der tale om langvarig stress - det vil sige uger eller måneder. Langvarig stress er en tilstand af anspændthed og ulyst, som både påvirker vores fysiske- og psykiske helbred.
  • Ved langvarig stress får man for meget fedt og sukker i blodet, og det går ind og belaster systemet, der indbefatter hjertet, kredsløbet og reguleringen af blodsukkeret. Endelig kan langvarig stress give forhøjet blodtryk og svække immunforsvaret.
  • Kilde: Sundhedsstyrelsen