Mad

Holder bakterierne fest i dit køleskab?

Hvornår skal jeg smide mine rødbeder ud - og kan mælken klare et par dage mere på køl, selv om holdbarhedsdatoen er overskredet?

Det er ikke kun datoen under 'Mindst holdbar til..', der afgør, om du kan spise en fødevare uden at blive syg af den.

Det betyder betegnelserne på varen

- Er der f.eks. tale om mad, der fordærves hurtigt, skal udtrykket 'sidste anvendelsesdato ...' benyttes.

- 'Mindst holdbar til' skal bruges, når der er tale om, at varen kan holde sig til en bestemt dato. Det drejer sig ofte om varer, der har en kortere holdbarhedstid som for eksempel mælk og rugbrød.

- 'Mindst holdbar til og med' kan bruges, hvis varer kan holde sig til en bestemt måned. Så gælder holdbarheden til udgangen af måneden.

Kilde: Christian Bitz, ernæringsekspert.

Det har også betydning, hvor længe du var om at transportere varen hjem fra supermarkedet til dit køleskab - og hvor koldt dit køleskab er.

Den ideelle køleopbevarings-temperatur ligger mellem 0-5°C, men gentagne undersøgelser i detailhandel, private køleskabe og cateringkøleskabe har vist, at temperaturen nemt kommer over 5°C.

I følge Go'morgen Danmarks ernæringseksper Christian Bitz viste en nylig undersøgelse af pensionisters køleskabe en gennemsnitstemperaturer fra 5-11°C i maden.

Hvor længe en fødevare kan spises, beregnes ud fra, at maden bliver opbevaret ved en given temperatur.

Hvis du opbevarer din mad varmere end det, kan du ikke regne med holdbarhedsdatoen.

Bakterier

- Hvis en fødevare opbevares ved mere end 37 grader kan én bakterie blive til 1000 på 3 timer og til 1 million på 6 timer