Sådan vælger du den gode laks

400 ton dansk laks er blevet proppet med kræftfremkaldende nitritsalte for at få den helt rigtige røde farve frem i fisken.
Det afslørede Fødevarekontrollens rejsehold forleden og nu er blandt andre virksomheden Vega Salmon i Esbjerg indstillet til en millionbøde.
Størstedelen af de 400 ton farvede fisk er eksporteret til Australien, men hvordan kan du som dansk forbruger være sikker på, at den laksduspiser, ikke er proppet med ulovlige salte?
Var det noget med en burlaks?
Èn mulighed kunne ifølge kokken Adam Aamann være at gå efter den økologiske version af den røde fisk. Den opdrættes på særligt foder og nul antibiotika - og vokser op under bedre vilkår end de almindelige laks.
- Den økologiske laks er også opdræt, men den får et mere naturligt foder. Det er ligesom med hønseopdræt - forskellen på den økologiske laks og den konventionelle er, at den konventionelle laks står i nogle meget tætte bassiner, hvor jeg har hørt andre beskrive det som, at man nærmeste kan gå på vandet - så tæt står de, siger Adam Aamann.
Han råder laksespisere til at gå efter en frisk udgave af laksen og at lægge pres på sin fiskehandler.
- Jo mere fersk laksen er, jo bedre mulighed har du for at vurdere kvaliteten.....Flere fiskehandlere fører ikke de økologiske laks, men det handler bare om at lægge pres på dem. For de økologiske er bedre og muskelstrukturen er også bedre, fordi de økologiske laks har fået lov til at bevæge sig mere, samtidig med at fedtprocenten er lavere, siger Adam Aamann.