Mad

Sunde mellemmåltider til ungerne

Når børnene kommer hjem fra institution eller skole, så er de som regel sultne. Og mange forældre er usikre på hvad børnene skal have, mens vi hektisk forsøger at lave aftensmad og liiiige tjekke et par mails.

Lad os starte med at slå fast hvad mellemmåltidet har af funktion. Det skal primært mætte, give energi indtil aftensmaden og også meget gerne bidrage med vitaminer og mineraler. Noget af det vigtigste, det skal indeholde, er kostfibre, der findes i grove kornprodukter, brød, frugt, grøntsager og bær. De giver god mæthed samtidig med at de ofte ledsages af energi, der ikke sender blodsukkeret, og dermed humør og energiniveau, på rutjsebanetur. For det er netop problemet med mange af de traditionelle snacks, der alt for ofte, er fyldt med sukker og fedt, samt blottet for vitaminer og mineraler. Hvis vi samtidig kan snige lidt grønt med, så bliver det rigtigt sundt!

Men nu kan vi jo ikke bare sætte en skål fuldkorn på bordet til de kære arvinger - for der er som regel også en sød tand, der skal tilfredsstilles efter en lang og aktiv dag. Men hvordan løser vi det, så vores børn blive sunde og glade - og vi forældre kan have god samvittighed?

Jeg vil gerne væk fra det dogme, at noget er sundt eller usundt - for det findes ikke. Sundhedsværdien er relativ til hvad man erstatter med og kommer også an på hvad barnet ellers spiser. Derfor har jeg taget udgangspunkt i et traditionelt mellemmåltid, der ikke er særlig sundt, og så kommet med forslag til sundere alternativer. Afhængig af hvor længe, der er til aftensmaden, og hvordan barnets appetit er, skal mængderne reguleres.

1. Knap så sundt:

Kanelsnegl

Lidt sundere:

Brød med smør og syltetøj

Sundest:

Fuldkornsrugbrød med mørk chokolade

Kommentar:

Forsøg at brug det søde til at snige fuldkorn i ungerne - det mætter godt og giver et stabilt enerigniveau.

2. Knap så sundt:Vingummi

Sundere:

Rosiner

Sundest:

Frosne vindruer

Kommentar:

Sød, sødere, sødest, der desværre også betyder faldende sundhedsværdi. Prøv frosne STENFRI vindruer - det smager langt bedre end det lyder.

  • 3.
  • Knap så sundt:
  • Børneyoghurt (ala Danone)

Sundere:

God økologisk frugtyoghurt

Sundest:

Yoghurt naturel med banan, nødder og havregryn

Kommentar:

Yoghurt til børn er der ofte alt for meget sukker i - så heller vælge en god almindelig yoghurt eller gå hele vejen og selv tilsætte smag og sødme.

  • 4.
  • Knap så sundt:
  • Ostehaps

Fuldkornsbar med tørret frugt:

30g havregryn

20g speltflager

10g solsikkerkerner

30 g tørret frugt, f.eks. rosiner, abrikos, blåbær eller andet

10 g nødder

20 g smeltet mørk chokolade 60 %

Lidt kanel

Det hele køres i foodprocessor og formes til barer, kugler eller seje figurer!

Sundere

:Fuldkornsknækbrød med figenpålæg

Sundest:

Hjemmelavet müeslibar (se opskrift i boksen til højre)

Kommentar:

"To-go" snacks er ofte de værste sukker- og fedtsyndere. Derfor får du her opskriften på et langt billígere og sundere alternativ, du selv kan lave.

5.Knap så sundt:

Stort stykke kage

Sundere:

Lidt mindre stykke kage

Sundest:

Lille stykke kage (+ et æble)

Kommentar:

Man kan godt drysse lidt grøntsager i kagen og måske spare på sukker og fedt - men sund bliver en kage aldrig. Derfor - drop de smagsfattige "slanke-kager" og spis mindre af en ordentlig kage - gerne suppleret med lidt frisk frugt.

6. Knap så sundt:

1 æble og en gulerod

Sundere:

1 æble og en gulerod i stykker

Sundest:

1 æble og en gulerod i stykker med revet citronskræl og lidt kanel

Kommentar:

Det handler om at gøre det lækkert og let at vælge det sunde. Frugt og grønt i mundrette stykker frister mere og smager også bare bedre.