Mad

Sådan laver du god og sund morgenmad

Vi ved det godt alle sammen: Morgenmaden er dagens vigtigste måltid - det er i hvert fald dét, vi altid har hørt. Men selv med den viden kan det godt være svært at finde ud af, hvad man skal servere, især for de mindste i familien.

Ernæringsekspert Christian Bitz og familievejleder Lola Jensen hjælper dig her godt på vej med nyttige informationer om morgenmåltidet og sunde og lækre opskrifter - som du finder til højre i boksen samt nederst i artiklen i en printvenlig udgave.

Hvorfor spise morgenmad?

Med de måltidsvaner vi har i Norden med et relativt tidligt aftensmåltid er det hensigtsmæssigt for de fleste at få noget næring ind om morgenen, så vi har energi til at klare dagens udfordringer.

Er morgenmad dagens vigtigste måltid?Tjah, godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt. Men alle måltider er vigtige, og det vigtigste er, at man har et fast måltidsmønster, der gør, at kroppen jævnligt tilføres sund næring. Dog har noget forskning vist, at især børn og unge har lettere ved at koncentrere sig, hvis de har spist morgenmad - men det samme er formentligt tilfældet for f.eks. frokost og den efterfølgende koncentrationsevne.

Andre forskningsresultater peger på, at et sundt morgenmåltid giver en bedre appetitregulering resten af dagen, så vi spiser mere hensigtsmæssigt og f.eks. har lettere ved at holde os fra usunde snacks.

Det gode morgenmåltid til dit barn

Børn skal ikke have mange valgmuligheder, når morgenmaden skal serveres - og det er dit ansvar at tilbyde de rigtige ting. Hør her, hvad du kan servere:

Ét valg til mindste børn:

1) Havregrød med kanel og æble 2) Ristet fuldkornsbrød med hhv. marmelade og ost.

Til begge dele er et glas juice og et glas vand glimrende

To valg til de mellemste børn (2 til 6 år)

1) Havregryn med nødder, rosiner og rosiner2)Fuldkornsboller med hhv. lidt friskost og skinke, samt et blødkogt æg

Hertil en smoothie (hjemmelavet eller købt) og et glas vand

Frit valg til dem over 6 år (af ovennævnte klassikere eller en mere vovet)

1) GO' mysli grød (se opskriften nedenfor) og et blødkogt æg 2) Yoghurt naturel med div. muligheder for fyld (nødder, mysli, sirup, etc.)

Hertil te og et stykke frisk frugt

Variation

De fleste er overraskende lidt kreative og varierende når det gælder sammensætningen af morgenmåltidet. Og det er lidt synd, for det er helt klart sundeste at variere sin morgenmad, så indtaget af næringsstoffer også varieres. Derfor får du her lidt inspiration til nye morgenmåltider. Sæt det sammen, så det passer dig!

Du finder opskrifterne på al den lækre morgenmad i boksen til højre - og herunder finder du de samme opskrifter i en printvenlig version:

.