Mad

Hvad er der egentligt i din Nutella?

Ingen kunstige farvestoffer og nul sukker. Når fødevareproducenterne har travlt med at fortælle dig om alt det, der ikke er i produktet, så er det formentligt, fordi de ikke har lyst til at snakke for meget om, hvad der rent faktisk er i.

Det vurderer ernæringsekspert Christian Bitz, der er cand.scient i human ernæring. Han har fundet fem eksempler på dårlige etiketter, der reklamerer med, hvad der ikke er i, og en, der kun fortæller om de ingredienser, der er brugt.

Smoothie-base:

Hovedingredienserne er vand og sukker. Derudover indeholder det en række E-numre i form af stabilisatorer, emulgatorer og aromastoffer. Det er ren kemi i karton, der forplumrer de friske frugter og grøntsager, man ellers kommer i smoothien. Helt unødvendigt. Brug i stedet en banan, hvis du vil have en cremet konsistens.

Nutella:

Hvis man skal tro etiketten, er der hasselnødder, mælk og en blomst i nutellaen. Men i virkeligheden skal du være heldig, hvis du får en nød. For i et helt glas nutella er der, hvad der svarer til 20-25 nødder. I varedeklerationen fremhæves det, at Nutella er "fri for kunstige farvestoffer og konserveringsmidler".

FUN light Sport:

Reklamerer med "NYHED - kun naturlig farve" og "uden sukker", hvilket så medfører, at der er brugt tre kunstige sødemidler. Egner sig bedre til en kemi-time end som saft til børnene.

HUSK DET NU

Ifølge Christian Bitz er tommelfingerreglen, at jo mere et produkt skilter med, hvad der IKKE er i, jo mindre godt er der at sige om det, der faktisk ER i.

Bernaise-pulver fra Knorr: Uforståeligt, at man må kalde de populære pulverbreve for bernaise, for på ingredienslisten findes primært sukker i forskellige forklædninger og en række E-numre. Det har intet med bernaise at gøre. Der reklameres desuden med "uden tilsatte farvestofer" og "uden tilsatte smagsforstærkere". Men hvad skulle disse ingredienser også der i første omgang?

Rødvinssauce: Uden rødvin (!). På forsiden lover producenten en "ny klassisk smag", men der er kun E-numre, rødvinsaroma og ingen rødvin i saucen.

Og så lige en god etikette...

Havrefras:

Her står der tydeligt 4% sukker, 4%fedt og 91% fuldkorn på, pakken - og det er lige nøjagtig de ting, der er i.