Mad

Guide: Spis rigtigt til løbeturen

I en travl hverdag, hvor børnene skal hentes i institutioner, der skal handles og laves mad, børnene skal fodres, bades og puttes og arbejdsmailen lige skal tjekkes en ekstra gang i løbet af aftenen, kan det være svært at planlægge, hvornår man skal ud at løbe en tur. Det må bare blive, når der pludselig opstår en ledig halv time.

Men efter en lang arbejdsdag og det måske er mange timer siden frokosten og sulten er ved at melde sig, hvordan skal man så spise, så det ikke går ud over løbetræningen?

Carsten Hejbøl Jensen er løbecoach og stifter af løbesitet Dinform. Han er ikke uddannet ekspert i ernæring, men til gengæld har han tonsvis af praktisk erfaring med løb og mad.

"Hvis man ikke har skemalagt sin dag med faste løbe- og madtider, kan det være svært at få timet aftensmad og løbetur, så de passer sammen. Hvis du er meget sulten og vil spise det "rigtige" aftensmåltid før løbeturen, er der ikke andet at gøre end at spise, vente, og så løbe. Man skal helst ikke spise tættere på træningen end 1-1 ½ time før. Hvis man spiser for meget, kan kroppen nærmest gå i stå," siger Carsten Hejbøl Jensen.

Det bedste er, at nøjes med et stykke ristet brød med syltetøj og et glas rød frugtsaft til. Du får nogle gode kulhydrater fra brødet, og et glas saft 20 minutter før løbeturen, er fyldt med høj energi. Og glæd dig så i stedet til aftensmaden bagefter.

"Når du så kommer hjem fra løbeturen, skal du spise med det samme, og en almindelig sund og varieret kost er det bedste mad, så længe man ikke træner til maraton. Proteintilskud er slet ikke nødvendigt for motionister," lyder det fra Carsten Hejbøl Jensen.

Morgenløb på tom mave

Hvis du er en af dem, der løber om morgenen, har du måske været i det dilemma, om du skal spise morgenmad eller løbe først. Carsten Hejbøl Jensen mener, at du skal løbe først og så vente med morgenmaden til du kommer hjem.

Gode madvaner til løbeturen

Undgå at spise store måltider 1-1 1/2 time før løbeturen.

Vent med aftensmaden til efter løbeturen, hvis der ikke er tid til at spise først og så vente et par timer inden løbeturen.

Et stykke ristet brød med syltetøj og et glas rød saftevand 20 minutter før giver god energi.

Spis almindelig, sund, varieret kost.

Drik kun et enkelt glas vand inden løbeturen om morgenen, og spis så morgenmad så snart du kommer hjem igen.

"Hvis du løber om morgenen, skal du bruge det første kvarter af løbeturen til at lade kroppen vågne, og forvent ikke at kunne løbe mere end en time," siger han og fortsætter:

"Et lille glas vand er nok til en almindelig kort tur om morgenen. Endelig ikke mere, så det skvulper i den tomme mave," siger Carsten Hejbøl Jensen.

Når du så kommer hjem igen, skal du spise morgenmad som det allerførste. Ikke noget med at gå i bad eller finde tøj frem. Det er vigtigt, at du hurtigt får fyldt depoterne op igen. For hvis der går for lang tid, risikerer du, at det indhenter dig og du vil blive meget træt i løbet af formiddagen. Undersøgelser har vist, at hvis man ikke får noget at spise indenfor en halv time forøges restitutionstiden med en time pr. minut, der går efter den første halve time efter løbeturen.

Carsten Hejbøl Jensens allerbedste mad-råd er enkelt: Spis havregrød.

"I hverdagene kan det være svært at nå at lave grøden, men i weekenderne, er havregrød lavet på vadn supergodt at spise inden løbeturen. Spis grøden til morgenmad, giv dig god tid til at læse søndagsavisen, og løb så en tur. Det er den perfekte blanding, af de ting, du har brug for til at træne."