Spis fisk og red dit liv

Røget laks, fiskefrikadeller, makrel i tomat, tun på dåse, sushi, kogt torsk, sildemadder... mulighederne er uendelige, men alligevel kan det knibe med at få fisk nok. Hele 77 procent af danskerne spiser ikke nok fisk. Men der er god grund til at gøre det, for fisk er sundt for både hjerte, hjerne og kredsløb.

Ifølge de officielle anbefalinger skal vi have mindst 200 gram fisk om ugen og gerne 300 gram, og det er der en god grund til. Fisk er nemlig sundt. Det styrker både kredsløbet og knoglerne og skærper hjernen. Det er de sunde omega-3 fedtsyrer i fisken, der giver den gode effekt.

Forskning har vist, at risikoen for blodprop i hjertet kan reduceres med helt op til 50 procent, hvis man spiser fisk eller fiskeolie hver dag. Dermed kan du i yderste konsekvens redde dit liv, hvis du jævnligt spiser fisk.

Erstatter du for eksempel noget af kostens mættede fedt fra kød og mejeriprodukter med omega-3 fedtsyrer fra fisk, kan du mindske risikoen for hjertekarsygdomme markant.

Omega-3 begrænser også inflammation, det vil sige kroniske betændelsestilstande i kroppen. Inflammation har de seneste år været genstand for megen forskning, der menes at være en medvirkende årsag til diabetes, hjertekarsygdomme og leddegigt. For at det ikke skal være løgn, forbedrer omega-3 også hjernens funktioner.

Derudover er fisk også en god kilde til D-vitamin, jod og selen, som er stoffer, vi ikke får så meget af i andre madvarer. Selen beskytter blandt andet hjertet og kredsløbet og kan også være med til at beskytte mod visse former for kræft.

Rigtig fisk eller fiskeolie?

Hvis du ikke er den store fiskeelsker og ikke får de anbefalede 200-300 gram fisk om ugen, kan du tage et tilskud af fiskeolie, enten som kapsler eller flydende olie. Når du køber fiskeolie, er det vigtigste at kigge efter indholdet af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Det skal være så højt som muligt.

Til gengæld er det ikke nødvendigt, at olien indeholder omega-6 og omega-9, for disse to fedtsyrer får vi gennem kosten. Ifølge Christian Bitz er der ingen sammenhæng mellem prisen på fiskeolien og kvaliteten af den, så længe der er et højt indhold af EPA og DHA.

Forurenede fisk

Forurenede fisk

Der har været mange historier om forurening med blandt andet med dioxin og kviksølv. Og det er især rovfisk og fede fisk, hvor ophobningen af giftstoffer er et problem. Selvom der er fangstforbud, hvor forureningen er størst, så bør du alligevel begrænse indtaget fisk fra Østersøen, for at være på den sikre side. Men spiser du fisk i de anbefalede mængder, vil fordelene ved at spise flere og forskellige slags fisk værre større end konsekvenserne af evt. forurening.

.

Fede fisk indeholder flest sunde ting, magre fisk slanker

Der er fede fisk (fedtindhold på mere end 8 g/100g) og der er magre, og alle har deres karakteristika. Fede fisk indeholder flere kalorier end de magre, men også flere af de sunde fedtsyrer og D-vitamin. Enkelte forsøg har faktisk vist at omega-3 fedtsyrer kan det gøre lettere at smide fedtet på lår og baller, hvis du vel og mærke spiser færre kalorier, end du forbrænder.

De magre fisk er ren slankekost, for med lavt fedt- og kalorieindhold, men et højt proteinindhold, får du optimal mæthed pr. kalorie. Derfor er indholdet af de sunde sager forskelligt og det allerbedste du kan gøre, er at variere dit fiskeindtag mest muligt.

I videoklippet øverst viser Christian Bitz vej gennem fiskeoliejunglen. Du kan desuden hente hans oversigt over de forskellige fiskeolietilskud her.

.