Mad

Danskerne vilde med Amarone

Danskerne er vilde med Amarone-vine, der stammer fra det nordlige Italien. Men hvad er det lige, der er med den vin?

Det ved Thomas Ilkjær. Han er vinskribent og leder af Vinakademiet, der uddanner sommeliers til restaurationsbranchen. Han har netop udsendt bogen "Amarone - og vinene fra Valpolicella".

Han mener, at Amaronen er helt unik, og måden vinen bliver lavet på, er anderledes i forhold til andre vine. Amarone er enpassito-vin, der betyder, at vinen er lavet på delvist tørrede druer. Det er der også andre vine, der bliver, men det er søde vine. Amarone er en tør rødvin, der er lavet på tørrede druer. Det er en fremstillingsmåde, der er lang tradition for i Valpolicella-området omkring Gardasøen i det nordlige Italien.

Pleaser-vin

Men selvom Amarone-vinen er en tusindårig tradition kommer den først rigtig til Danmark i 1990'erne. Grunden til, at den siden er blevet så populær blandt danskerne skyldes ifølge Thomas Ilkjær dens smag og duft.

"Det er en kraftfuld, koncentreret og fedmefuld vin, og det kan vi godt lide heroppe. Og så er der lidt sødme på grund af restsukker og det er populært hos mange. Det gør vinen behagelige og det er ikke en vin 'man skal kæmpe med' - en rigtig 'pleaser'. Her i de kolde, nordiske lande kan vi godt lide at drikke vin uden mad til, og det gør man ikke i samme grad sydpå. Da Amarone nærmest kan være et måltid i sig selv, passer den godt til bare at nyde den for sig selv," siger Thomas Ilkjær.

Thomas Ilkjærs tre Amaroner

1. Allegrini Amarone della Valpolicella 2006, Pris: 379 kr. Forhandles i mange vinhandlere landet over. Forhandlerliste kan ses på adriatvinimport.dk

2. Le Ragose Amarone della Valpolicella 1997. Forhandler: Gobi/Superbest Pris: 249,95 kr.

3. Bussola Amarone della Valpolicella TB 2001. Forhandler: Juuls Vin & Spiritus, Værnedamsvej 15, København eller bestilles over nettet www.juuls.dk Pris 675 kr.

Køb ikke for billigt

Du kan sagtens få Amarone-vine i discount-supermarkedet til under 100 kroner. Men vineksperten mener, at der reelt er en sammenhæng mellem pris og kvalitet, når det handler om Amarone.

"Hvis man rigtig skal smage, hvad en Amarone er, så synes jeg, at man skal over 200 kroner i pris. For det er en dyr vin at lave godt, da produktionen er ret omkostningstung. Du kan dog godt være heldig at finde en god vin på tilbud," siger Thomas Ilkjær.

3 slags Amarone

Thomas Ilkjær deler Amarone-vinene op i tre kategorier med hver deres kendetegn

1. De rene, elegante Amaroner, der er frugtpræget, men ikke så meget rosin og sveske, som ellers er et typisk Amarone-kendetegn. Det kan for eksempel være en Allegrini Amarone della Valpolicella 2006.

2. De nyklassiske Amaroner: Tæt på, hvad Amarone var for 20-30 år siden, men i en moderne udgave, for eksempel Ragose Amarone della Valpolicella 1997

3. Miniportvins-Amaronerne: 16-17 procent alkohol og meget restsukker og masser af saft og kraft. Bussola Amarone della Valpolicella TB 2001 er et godt eksempel.

Fem heldige læsere kan vinde Thomas Ilkjærs bog "Amarone - og vinene fra Valpolicella". Deltag i konkurrencen i boksen til højre.