Mad

Bitz' 10 bud til at få styr på sukkertrangen

Er du vild med søde sager og har du umanerligt svært ved at holde fingrene fra dem?

Her får du ernæringsekspert Christian Bitz' 10 bud på, hvordan du lærer at styre din sukkertrang.

1) Undgå skjult sukker

Vær opmærksom på de mere 'uskyldige' produkter, der ofte indeholder store mængder skjult sukker. Det gælder bl.a. kiks, morgenmadsprodukter, frugtyoghurt, syltetøj og søde brødtyper.

2) Drik mindre kaffe

Forskning har vist, at smagen af noget bittert øger lysten til søde sager. Kaffe er en klassisk bitter smag, hvilket også forklarer, hvorfor mange kommer sukker i. Drikker du mindre kaffe, slår du derfor to fluer med et smæk: mindre sukker og mindre lyst til sukker.

3) Masser af fuldkorn

Kort fortalt skal de grove varianter fortrænge de blege, dvs. mindre hvidt brød, polerede ris og hvid pasta. Du skal til at spise fuldkornsprodukter til alle hovedmåltider. Det er utroligt sundt og fyldt med fibre, der mætter og stabiliserer blodsukkeret. Det kan f.eks. være havregryn til morgenmad, rugbrød til frokost og fuldkornspasta, brune ris, fuldkornsbrød eller lignende som tilbehør til aftensmaden.

4) Mange måltider

Sunde mellemmåltider holder blodsukkeret oppe mellem hovedmåltiderne. 2-3 mellemmåltider er passende til at tage toppen af sukkertrangen. Det kunne f.eks. være en skive rugbrød med en halv banan, gulerødder, et æble med lidt yoghurt naturel eller en håndfuld nødder med et stykke mørk chokolade sidst på eftermiddagen.

5) Spis sukker sammen med fedt

I skolen lærer man, at minus og minus giver plus. Det princip kan du faktisk også udnytte, når blodsukkeret skal holdes stabilt. Når kulhydrater spises sammen med fedt, sænkes optagelseshastigheden og dermed også påvirkningen af blodsukkeret. Det betyder f.eks., at mørk chokolade, der indeholder en del sukker - men også en del fedt, ikke påvirker blodsukkeret så voldsomt som vingummi, men stadig nok til at tilfredsstille den søde tand.

Princippet gælder også for måltider, hvilket vil sige, at hvis du kommer kødsauce på spaghetti eller dypper brød i god olivenolie, så påvirkes blodsukkeret i mindre grad.

6) Sov din sukkertrang væk

For lidt søvn og for meget stress øger dannelsen af kortisol i kroppen. Kortisol er et stresshormon, der sætter kroppen i alarmberedskab. Det betyder bl.a., at du bliver mere sulten, og at lysten til søde sager forstærkes. Ikke just de optimale betingelser for dit blodsukker og sundhedstilstand i øvrigt. Derfor skal du sørge for at få sovet nok og ikke arbejde for meget - hvis det er muligt, bør du stræbe efter otte timer af hver.

7) Sex i stedet for sukker

Sukker udløser en tilfredsheds- og nydelsesfornemmelse, hvilket er en medvirkende årsag til, at sukker er så svært at undvære. Men heldigvis er der andre - ganske interessante - aktiviteter, der har lignende virkning. Sex, motion og succesoplevelser påvirker nogle af de samme signalveje, som sukkeret gør.

8) Undgå forkælelsesspisning

Efter en lang dag på arbejdet efterfulgt af praktiske gøremål, der har drænet en for energi, kan det være fristende at 'belønne' sig selv med is eller slik, men hvis du virkelig vil gøre noget godt for dig selv, så gå efter en længerevarende løsning. Frisk frugt, en kop grøn te med honning eller groft knækbrød med marmelade er guf for krop, sjæl og hjerne - og kan med god samvittighed nydes inden sengetid.

9) Realistiske ændringer

Mange er tilhængere af en såkaldt 'kold tyrker', hvor man forsager alt, der indeholder sukker. Men fanatiske fravalg er for de fleste mennesker næsten umulige at holde, fordi lysten til det forbudte bliver uudholdelig. Derfor er det en god idé at tage små skridt ad gangen. En kvart pose slik er f.eks. bedre end en halv.

10) Når det virkelig brænder på

Nogle gange SKAL man bare have noget sødt, og når tørret frugt og light-sodavand ikke er nok, så vælg en mørk kvalitetschokolade, der tilfredsstiller den søde tandog er fyldt med sundhedsfremmede stoffer. Er chokoladen ikke lige inden for rækkevidde, kan et stykke fuldkornsknækbrød med marmelade også gøre det.