Mad

Nutella skal ikke smage af chokolade og nødder

Politikens forbrugersite Tjek har testet chokolade-smørepålæg, og der er stor forskel på, hvilken der er bedst. Det afhænger af, om det serveres for børn eller voksne.

Chokolade-smørepålæg eller i daglig tale 'nutella' efter den italienske klassiker er ikke bare nutella. En blindtest viser, at der er stor forskel på smagen, afhængigt af indholdet er blandt andet hasselnødder, chokolade og sukker.

Børnene i smagspanelet foretrækker generelt chokolade-smørepålæg, der er fed og sød, mens de voksne godt kan lide, at den smager af chokolade og hasselnødder.

Ti forskellige slags chokolade-smørepålæg blev testet i blindsmagning. Og der var stor forskel på børnenes og de voksnes favoritter. Børnene vil have nutellaen sød og fed, mens de voksne foretrækker en rigtig smag af hasselnødder og chokolade.

Ifølge lektor Per Møller fra Institut for Fødevarevidenskab og Sensorik på Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet er det helt normalt, at der er forskel i smagspræferencer mellem børn og voskne.

"Det er helt efter bogen: Vi bliver født med en præference for den søde og fede smag, som modermælk har, og først, når vi er nogenlunde udvoksede, får vi smag for bitre sager som for eksempel øl, vin, kaffe og mørk chokolade," siger lektor Per Møller til tjek.dk.

Nutella kun andenbedst

Den samlede testvinder var Penotti, der scorede 5 ud af 6 point hos de voksne, mens børnene gav den 4 ud af 6 mulige. Nutella indtog en delt 2. plads og hittede lige meget hos børn og voksne, der begge gav den 4 ud af 6 mulige point.

Rapunzel Samba-smørepålægget tiltaler kun børnene i testen. Mens børn generelt er til en fed og sød smag er det netop disse to ting, som de voksne stejler over. Fed, klistret og sød er ikke de voksnes foretrukne.

Børnene er med deres egne ord ved at brække sig over den hjemmelavede, hvorimod de voksne godt kan lide den lidt bitre smag af mørk chokolade og hasselnødder, og det samme gør sig gældende for Emmerys variant at det smørbare chokoladepålæg.

Du kan se alle testresultaterne ved at følge linket i boksen til højre.