Mad

Morgenmad gør hjertet sundt

Hvis du springer morgenmaden over, øger du risikoen for hjertekarsygdomme, viser ny forskning.

Har du spist morgemad i dag? Du kan stadig nå det. For der er endnu en god grund til at spise lidt om morgenen. Dit hjerte.

Selvom vi har hørt det før, understreger forskere igen, at morgemaden er dagens vigtigste måltid. Den giver dig energi til dagen, den hjælper dig til at holde den slanke linje og forebygger fedme og fedt om livet.

Og ikke overraskende kan manglende morgenmad derfor også have betydning for dit hjertes sundhed. For konsekvenserne af at springe morgemaden over - overvægt, fedt om livet og forhøjet kolesterol - øger igen risikoen for hjertekarsygdomme.

Spis morgemad hele livet

En australsk undersøgelse, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Clinical Nutrition viser, at børn, der ikke spiser morgenmad og heller ikke gør det som voksne har forhøjede niveauer af både insulin og det såkaldte dårlige LDL-kolesterol samt større livvidde end personer, der spiser morgenmad. Også hos personer, der kun sprang morgenmaden over i barndommen havde betydelige forhøjede værdier. Så forskerne pointerer, at det er vigtigt at spise morgenmad fra man er lille.

Forskerne fra University of Tasmania i Australien havde fulgt 2.000 personer gennem 20 år, og selv når der blev taget højde for faktorer som alder, køn og kvalitet af morgenmaden var forskellen påviselig.

Forhøjet kolesterol, overvægt og for meget fedt på maven er nogle af hovedårsagerne til hjertekarsygdomme, der opstår, når årerne stopper til på grund af fedt- og kolesterolaflejringer.