Mad

Sådan smovser du i lækre desserter og gode vine

Skal du have gæster til middag i weekenden? Hvad så med at lave en anderledes dessert i stedet for chokoladekagen eller den hjemmelavede sorbet?

Kokken Claus Holm har kreeret tre desserter, der nok vil overraske de fleste middagsgæster. Hvor tit har du nemlig lige serveret en dessertpizza, marengsburger eller ris a la mande med et tvist - selvom det ikke er jul?

Men hvilken vin skal man så drikke til de anderledes desserter? Vinkyper Malene Smidt Hertz giver her sine bud på tre vine, der passer til Claus Holms tre desserter.

1. Muscat de Rivesaltes, Château de Calce 2007: passer til sød pizza med honning og citron.

Chateau de Calce ligger ved foden af Corbières distriktet. Markerne ligger rundt om Calce by op til 200 m over havoverfladen. Her skinner solen det meste af året og sikrer perfekt modenhed i druerne.

Vinen er fremstillet af 70 procent Muscat Petits Grains og 30 procent Muscat d'Alexandrie. Vinen koldgæres hvilket fremhæver det frugtige og bevarer en frisk syre. Den lagres herefter på ståltanke før den tappes. Aromatisk duft med mynte, eksotiske frugter (papaya og kiwi) samt hvide blomster. På en gang frisk og rig smag, med fedme, orange blomst og lime i noterne, og en lang finish.

Nydes ved 10 grader. Smager både godt med blåskimmel oste samt desserter med frisk frugt.

Muscat de Rivesaltes, Château de Calce 2007. Købes hos www.theis-vine.dk tlf. 62661120. Tilbudspris kr. 79,95. Normalpris kr. 109,95

2. Rivesaltes Grenat 2001, Château La Casenove: passer til marengsburger.

Chateau La Casenove har siden 80'erne været ejet af den franske fotograf Etienne Montès. Til vinfremstillingen får han hjælp af Jean-Luc Comlombo, en af de helt store ønloger fra Rhône.

Vinen er fremstillet af Grenache Noir druen og er lavet i det man fra portvin kender som Vintagestil. Dvs. at vinen ikke har haft kontakt med ilt, før den tappes på flaske og modningsprocessen bremses derved betydeligt således vinen forbliver mørk og mere frisk i karakteren selv efter en del års lagring.

Vinen er meget koncentreret i farven. Aroma af røde frugter især kirsebær. Den har en meget fin koncentration og en særdeles fremtrædende frugt men også højt tørstof (bid fra tanninerne). Den slutter men en lang eftersmag.

Nyd den kølig ved 10-12 grader til chokoladebaserede desserter eller blåskimmeloste og Ris a la Mande

Rivesaltes Grenat 2001, Château La Casenove. Købes hos www.compagniet.dk Pris pr. fl. kr. 125,00.

3. Rivesaltes Ambré 1995, Domaine Cazes: passer til ris a la mande 'on shot'.

Vinen er fremstillet af 100 procent Grenache Blanc, der vokser i jord af ler og kalksten.Domaine Cazes har været en af bannerførende i markedsføringen af højkvalitetsvine fra Rousillon området, der i mange år mest var kendt for bordvin og billige søde vine i Danmark. Det er stadig et familiefirma og i dag i 4 generation. Huset dyrker deres marker økologisk og biodynamisk. Vinene herfra er ædle og blandt de allerbedste fra området. Den er koldfermenteret, hvorefter gæringen stoppes ved at tilsætte druesprit, således vinen ender på 15% i alkohol, og et restsukkerindhold på ca. 110 g/l. Herefter lagres vinen i 7 år i store gamle træfade og udsættes for en naturlig evaporering i kontakten med luften. Først herefter aftappes vinen på flaske og lagres i kølige kældre. Når vinen frigives er den klar til salg. Den har en enorm holdbarhed. Når, først flasken er åbnet er min anbefaling at nyde indenfor 4-5 måneder.

Vinen har en smuk ravgylden farve, meget fyldige aromaer af tørrede frugter (lyse rosiner), kandiseret citron skal. Super intens og meget fin integration, høj sødme med fint modspil af syren.

Nyd den ved 13 grader til deserter baseret på nødder, mandler samt karamel.

Rivesaltes Ambré 1995, Domaine Cazes. Købes hos www.esprit-du-vin.comPris pr. fl. kr. 160,00.

I videoklippene nedenunder kan du se, hvordan du laver de tre desserter.

.

.

.