Mad

Go' mad med Bitz og Holm - uge 45

ALLE RETTER ER TIL FIRE PERSONER DU FÅR MADPLANEN I EN PRINTVENLIG UDGAVE HER:

.

MandagOmelet med parmesan, Chorizo og jordskokker med chili

  • 8 stk. æg
  • ½ dl mælk
  • 10 gram smør
  • salt
  • peber
  • 100 gram revet parmesan
  • 12 stk. jordskokker skrællet og skåret i små tern på ½x½ cm, bages i ovn 160 grader ca 12 min
  • 2 store håndfulde frisk persille, plukket fint og vasket
  • 1 stk. chili, delt og skåret i fine stykker, tilsættes til jordskokkerne
  • 10 tynde skiver chorizopølse eller bacon (bacon skal lige ristes sprødt på en pande)

Kom æggene op i en skål med salt og peber, samt mælken. Pisk i et minut.

Tænd for panden, kom smør på og lad skummet fra smørret falde ned - det tager ca. 2 min.

Så tilsætter du massen, lad den stå ca. 1 minut, herefter er bunden sat, tag en gaffel og løft lidt i kanten af omeletten, imens du tipper panden, så ryger massen ned. Gør det flere steder, til alt er løbet ned under. Alt dette tager ca. 2 min. og så er den færdig når den begynder at ryge fra siderne.

I dette øjeblik har du dit klargjorte garniture klar, dvs. de ovnbagte jordskokke-tern med chili, persille og choriziopølse

Kom det på omeletten i den ene side, og tilsættes parmesan. Luk omeletten, ved at vippe den ene halvdel over den anden.

Serveres straks med f.eks. grøn salat og lidt fuldkornsbrød.

TirsdagTorsk med noritang-sellerisalat og kartofler

  • Ca. 600 gram torskefilet uden skind, skåret i strimler på ca. 4 x 10 cm
  • Saft og skal af 2 lime
  • 1 stk chili, finthakket
  • 1 tsk. wasabipasta (den grønne som også bruges til sushi)
  • 1 pakke noritang

Torskestykkerne lægges i et ildfast fad på bagepapir.

Kom lime skal og saft på hvert fiskestykke, lidt chili, samt en stribe wasabi fra tuben.

Sættes i ovnen på 180 grader i 8-10 min.

Fisken tages ud, og imens den er lun, rulles den i noritang, som en tyk lille rulle.

Rullen skæres i stykker til ca. 3 per rulle.

Sellerisalat

  • ½ knoldselleri (lav det hele og gem den anden halvdel til dagen efter), vasket grundigt
  • 100 groft salt
  • Lidt olie til stegning
  • 1 bdt. bredbladet persille, grofthakket
  • 1 rødløg, pillet og fintsnittet
  • 1 dl. sherryeddike (eller en god balsamicoeddike)
  • ½ dl. olivenolie
  • 100 g rugbrød, skåret i tern
  • Lidt olie og salt

Tænd oven på 180 grader. Skær bunden af sellerien, tag et ovnfast fad kom salt i bunden, læg selleri i. Bages i 1½ time (kan evt. også gøres aftenen før). Skær skorpen af, og del den i 8 store skiver. Steg skiverne på panden til de er flotte gyldne, læg sellerien i et fad. Persille hakkes groft, rødløg snittes fint. Rist løg og persille på en pande. Kog panden af med sherryeddike og olivenolie. Smag til med salt og peber. Det hele fordeles over sellerien og kan evt. varmes 5 min. i ovn før servering.

Imens skæres rugbrød i tern og dryppes med lidt olie og salt. Bages i ovnen ca. 10 min. til de er sprøde. Drysses over sellerisalaten lige inden servering.

Beskidte Ris

  • 250 gram brune ris
  • 1 spsk. salt
  • 1 løg, pillet og skåret i både
  • Lidt krydderurter
  • 2 fed hvidløg, grofthakket
  • 1 spsk hele peberkorn
  • 2 spsk hørfrøolie - eller anden olie fra hylden

Kog risene efter anvisning på pakken, men i vandet kommer du også løg i både, krydderurter, hvidløg og hele peberkorn i. Lad vandet koge væk, og rør godt rundt under vejs. Inden servering kommer du lidt hørfrøolie i og smager til.

OnsdagPariser Bøf med det hele og i flere farver

  • 400 g hakket dansk oksekød, magert og af god kvalitet
  • 4 skiver fuldkorntoast
  • Peberrod, høvlet
  • capers
  • Rødløg, pillet og finthakket

Form 4 bøffer á 100 gram stykket og hak forsigtigt på kryds og tværs med en kniv.

Varm en slip-let pande op og kom bøfferne på. Steg dem 4-5 minutter på hver side, afhængig af hvor røde de skal være. Krydr med salt og peber.

Rist toastbrød på en pande eller i en brødrister.

Pocherede æg

4 hele æg øko og frilands 2 dl. æbleeddike

Sæt en gryde over med 1 liter vand i tilsæt 2 dl æble eddike, lad det komme op og koge og skru ned. Slå de 4 æg ud i en hver sin kop. Tag et piskeris og pisk rundt i vandet i gryden, til der dannes en hvirvel. Kom så ét æg i ad gangen med ca. 20 sekunders mellemrum. Rør forsigtig rundt i vandet så du holder den hvirvel i gang. Lad æggene pochere i 60 sek. og sluk så og lad dem stå i vandet til du skal bruge dem. Tages forsigtig op med en hulske.

Rødbede

  • 200 g. rå rødbede, skrællet og revet
  • Saft af 1 stk. citron
  • Salt
  • Evt. lidt friskrevet peberrod

Skræl rødbeder og riv dem på et groft rivejern. Vend med citronsaft og salt. Bruges på toppen af brød og bøf evt. sammen med lidt frisk peberrod.

På en tallerken lægger du brød, så bøf. Ovenpå kommes fint hakkede rødløg, capers og så lidt revet rødbede. Evt friskrevet peberrod på toppen.

På toppen af det hele sætter vi vores pocheret æg, der lige prikkes inden servering.

TorsdagFuldkornspasta med æbler, spinat og avocado. Hertil appelsinsalat og kyllingelår

  • 250 g fuldkornspasta, f.eks. spaghetti
  • 3 stk æble, fri for kernehus og skåret i både
  • 2 stk avokadoer, skrælles og befries for sten, skæres i tern på ca. 2 x 2 cm
  • ½ kilo frisk vinter spinat, skyllet og tørret
  • Saft og skal af 1 stk usprøjtet citron
  • 1 spsk. olivenolie

Kog pastaen efter pakkens anvisninger.

Kom den afdryppede pasta i en skål. Skær både af æbler og små tern af avokadoen på 2x 2 cm, dette blandes op i den lune pasta og nu tilsættes den friske spinat. Det hele blandes med saft og skal af citron og til slut oliven olie.

Lad det lige stå i et minut og trække.

Salat af appelsiner

  • 4 stk appelsiner, skrællet og skåret i skiver
  • 1 bdt mynte, skyllet og hakket
  • 1 stk. rdløg, pillet og skåret i tynde skiver
  • 3 spsk. sorte oliven
  • 1 porre, vasket og renset og skåret i tynde strimler

Appelsiner skrælles og skæres i skiver og lægges på et fad. Hak mynte og kom over. Porren og oliven kommes henover sammen med rødløg, gerne lidt sort peber og et drys salt.

Kyllingelår med estragon

  • 8 stk. kyllingelår, bages i et lille fad, 180 grader-17 minutter
  • salt og peber
  • 1 halvt bdt. estragon, skyllet-tørret og hakket.

Gnid salt peber og estragon ind i kyllingelårene og læg dem i et fad. Sæt det ind i ovnen, hvor det bages ved 180 grader i 18-20 minutter.

FredagSkinkeschnitzler, pink tzatziki og kartoffelsalat

  • 4 gode skinkeschnitzler
  • 100 gram sesam
  • 1 spsk. smør eller olie

Vend skinkeschnitzler i sesamfrø og steg dem på en varm pande med lidt smør på. De skal have ca. 5 min på hver side og så stå og trække tildækket.

Salat af kartofler

  • 200-300g kogte kartofler, halverede
  • 1 bdt persille, skyllet og grofthakket
  • Saft af ½ citron
  • 1 spsk grov sennep eller dijonsennep
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber
  • 100 gram mandler, ristede på en tør pande og grofthakkede

Halver kogte kartofler (gerne en rest fra ugen) og kom i en skål. Hak persille groft og kom i. Pres citronsaft over og tilsæt også sennep og olivenolie. Smag til med salt, peber og evt. mere citron.

Rist mandlerne på en tør pande og lad dem køle lidt af. Hak dem groft og kom over salaten.

Pink tzatziki

  • 4 rødbeder, skrællet og groftrevet
  • Saft og skal af 1 citron usprøjtet
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • lidt spidskommen, hvis du har lyst
  • 2 dl ymer, ylette eller yoghurt naturel
  • Salt og peber

Rødbederne skrælles, rives groft og blandes med saft og skal af en citron. Tilsæt finthakket hvidløg og lidt spidskommen. Vend det hele med ymer og smag til med salt, peber og citron.

Ugens Tip

Når vi bager vores eget brød, er det super godt at hæve det natten over på køl, brug mindre gær og koldt vandt. Når du skal bage, så sprøjter du lidt vand ind i ovnen 2-3 gange de første 5 minutter. Det giver en mere markant skorpe.