Mad

Madplan fra Lene Hansson - uge 45

MandagStegt andebryst med appelsinsalat

2 andebryst friskkværnet peber

Appelsinsalat

  • 4 appelsiner
  • 4 røde æbler
  • 4 gulerødder
  • 2 spsk palmeolie

Rids skindet på andebrystet og krydr med peber. Steg brystet med skindsiden nedad på en tør pande over høj varme i ca. 5 minutter på hver side. Tag kødet af og lad det hvile i ca. 10 minutter. Steg det derefter med kødsiden nedad i ca. 15 minutter, til det er gennemstegt, og krydr med salt. Lad kødet hvile i 10 minutter.

Lav appelsinsalaten: Pil appelsinerne og skær dem i skiver, fjern evt. kerner.

Skær æblerne i meget tynde både, fjern kernehus. Skræl gulerødderne og fortsæt derefter med at skrælle brede strimler af gulerødderne med en kartoffelskræller.

Steg appelsinerne over svag varme på en pande i palmeolie sammen med æbleskiverne. Kom nu æble, appelsin og frisk gulerod i en lille skål og miks det sammen.

Læg salaten på et fad sammen med andebrystet.

TirsdagKalkunruller med ratatouille

  • 4 kalkunschnitzler
  • 4 skiver kyllingepølse
  • 4 skiver ost
  • 4 tsk dijonsennep
  • 2 tsk kryddersalt
  • 2 tsk krydderpeber
  • 4 fed hvidløg
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 kop vand
  • 4 tsk hele korianderfrø
  • 4 gulerødder
  • 4 squash
  • 2 løg
  • 600 g tomater

Forvarm ovnen til 225 grader. Bank kødskiverne ud, læg pølse og ost ovenpå, smør med sennep, drys med salt og peber og rul dem sammen.

Placer kalkunrullerne i et ildfast fad med åbningen nedad. Snit hvidløgene og kom dem i fadet sammen med olie, vand og korianderfrø. Skræl gulerødderne, hak alle grøntsagerne groft og læg også dem i fadet med rullerne.

Bag kalkunrullerne i ovnen i 25-30 minutter.

OnsdagReje-og svampesalat

  • 400 g store rejer (frosne)
  • 400 g svampe efter eget valg
  • 1 tsk kryddersalt
  • saft af 2 lime
  • 1 rød chili
  • 2 rødløg
  • 4 stængler forårsløg
  • 6 spsk hakket, frisk koriander
  • 4 spsk hakket, frisk mynte
  • olivenolie eller kokosolie

Kog rejerne eller damp dem, til de er røde og gennemkogte. Skær svampene i små stykker og rist dem på en stegepande i lidt olivenolie eller kokosolie samt kryddersalt, til de tager farve. Sluk for varmen, tilsæt limesaft og rejerne og rør rundt. Lad blandingen ligge lidt på panden.

Fjern kernerne fra chilien og hak den fint. Hak også rødløg, forårsløg, koriander og mynte meget fint og kom alle disse ingredienser på panden, så det hele bliver lidt lunt. Retten er nu klar til at blive serveret.

TorsdagFarverig salat med skaldyr

  • 2 pose frossen skaldyrsmiks
  • 2 fed hvidløg
  • 2 bakker rucola
  • 1 hel agurk
  • 2 grønne peberfrugt
  • 30 semisoltørrede tomater i olie (gem 2 spsk olie til dressingen)
  • 2 spsk friskhøvlet parmesan
  • 2 spsk pinjekerner
  • olie

Dressing

  • 4 spsk olie fra tomaterne eller 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk dijonsennep
  • saft af 1 citron eller 2 lime
  • 2 tsk kryddersalt

Tø skaldyrsmiksen op og hæld den på en stegepande med olie og finthakket hvidløg. Steg ved god varme, indtil skaldyrene begynder at tage farve.

Kom dem så over i en skål sammen med rucolasalat. Riv agurk og peberfrugt groft på et rivejern og bland begge dele i skålen. Skær de semisoltørrede tomater i små stykker og bland også dem i salaten. Rør godt og drys med friskhøvlet parmesan og pinjekerner.

Bland alle ingredienser til dressing og hæld dressingen over skaldyrssalaten eller server den ved siden af.

FredagOksekød med spaghetti og dampede grøntsager

  • 4 stk. oksesteaks
  • 200 g fuldkornsspaghetti (eller almindelig)
  • 1 stor squash (ca. 150 g)
  • 3 gulerødder
  • 6 sukkerærter
  • 25 g spæde spinatblade
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 spsk olivenolie
  • ½-1 fed knust hvidløg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 4 basilikumblade
  • 2 tsk sesamolie
  • 1 spsk sesamfrø

Kog spaghettien i rigeligt vand efter anvisningen på pakken. Lad den dryppe af og hold den varm.

Skær squash og skrællede gulerødder i lange tynde strimler. Skyl sukkerærterne og fjern ribberne.

Bland citronsaft, olivenolie, hvidløg og krydderier til en dressing.

Vend grøntsager, dressing, spinat og basilikumblade i spaghettien.

Rist sesamfrøene i en varm wok eller pande. Stænk spaghettien med sesamolie og drys med ristede sesamfrø.

Steg oksesteakene og server retten rygende varm.

LørdagPasta med savojkål og tomatbrød

  • 300 g grov pasta (f.eks. penne eller skruer)
  • 2 savojkål
  • 2 porrer
  • 8 fed hvidløg
  • 2 spsk olie
  • 4 dl persille
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk peber

Tomatbrød:

  • 4 skiver groft brød
  • 4 fed hvidløg
  • 4 spsk olivenolie
  • 8 modne tomater
  • 4 spsk basilikum
  • Salt

Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Snit savojkålen i tynde strimler og skyl den godt. Skær porren i tynde, skrå skiver.

Knus hvidløget og svits hvidløg og porre i olie på en pande i ca. 1 minut.

Tilsæt kålen med det vand, der følger med og damp/svits et par minutter.

Bland det godt med den kogte pasta og finthakket persille. Smag til med salt og peber.

Server med tomatbrød:

Skær brødene midt over og "smør" dem med presset hvidløg.

Dryp med lidt olie og læg tomatskiver på, så de dækker brødet.

Dryp igen med lidt olie, krydr med lidt salt og finthakket basilikum og sæt brødene under grillen i ovnen i 3-4 minutter, til tomaterne er letristede.

SøndagBloody Mary-suppe med kalkun

  • 16 modne tomater (gerne store stilktomater)
  • 4 skalotteløg
  • 8 stængler bladselleri
  • 4 røde chilier (4 hvis suppen skal være ekstra stærk)
  • 8 spsk worcestershiresauce
  • 8 spsk HP-sauce
  • 8 spsk citronsaft
  • 8 spsk økologisk tomatketchup
  • 200 g kalkunbryst
  • ½ tsk salt
  • 2 spsk sojasauce
  • Olie til stegning

Skær tomaterne i grove stykker. Pil skalotteløgene og skær også dem i grove stykker. Fjern chiliernes kerner og skær dem og bladsellerien i mindre stykker.

Kom alle grøntsagerne i en blender sammen med worcestershiresauce,

HP-sauce, citronsaft og ketchup.

Blend i ca. 1 minut, til blandingen har en jævn, fyldig konsistens.

Hæld den over i en gryde og kog den op. Kog suppen i 10-15 minutter.

Skær kalkunkødet i meget små strimler og gennemsteg dem i olie på en grillstegepande med lidt salt og sojasauce i ca. 8-10 minutter.

Anret suppen i to tallerkener. Kom kalkunstrimlerne oven på suppen og server.

Weekendhygge Boller med kerner og rugmel

Giver 10-12 boller

  • 2 dl rugkerner
  • 2 dl vand
  • 25 g smør
  • 3 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 250 g groft rugmel
  • ca. 300 g hvedemel
  • Kog rugkernerne op med vand. Lad dem koge i ca. 2 minutter og tag dem af
  • varmen. Smelt smørret i de varme rugkerner og tilsæt det meste af mælken, så den bliver fingervarm. Rør gæren ud i resten af mælken og salt, sukker og tilsæt kernemælkeblandingen. Bland godt og tilsæt rugmel og det meste af hvedemelet.
  • Ælt dejen og tilsæt evt. mere hvedemel. Dejen skal være en lille smule klistret.
  • Lad dejen hæve tildækket i 1 time.

Form dejen til boller, sæt dem på bagepapir på en bageplade og lad dem efterhæve tildækket i ½ time.

Forvarm ovnen til 180 grader. Bag bollerne i ovnen i 20-25 minutter. Bollerne er færdige, når det lyder hult, når man banker let på dem med en finger.

Muffins med gulerod, tranebær og ananas

Giver 10-12 muffins

  • 100 g ananas
  • 150 g gulerod
  • 250 g rugmel
  • 250 g hvedemel
  • 100 g tranebær
  • 65 g rørsukker
  • ½ tsk ubleget salt
  • 250 ml rismælk eller havremælk
  • 1½ tsk bagepulver

Forvarm ovnen til 180 grader. Skær ananas i små tern og riv guleroden.

Bland dette med resten af ingredienserne og rør godt rundt. Hæld dejen i smurte forme og bag kagerne i ovnen på midterste rille i 20-30 minutter.