Mad

Sådan får du aftensmaden til at smage bedre: lav den selv

Hjemmelavet mad smager bare bedre end hjemembragt. For når du gør en indsats bliver du gladere for resultatet, viser ny forskning.

Følelsen af at du får en fortjent belønning øger fornøjelsen ved at spise maden, viser en ny undersøgelse. Maden smager simpelthen bedre, hvis du føler, at du har arbejdet for det, skriver telegraph.co.uk.

Det simple princip håber forskerne at kunne bruge til at 'træne' folk til at spise sundere mad frem for søde og fede sager. Hvis du skal gøre en større indsats for at få maden, vil du sætte mere pris på den og den vil også smage dig bedre, konkludere forskere fra Johns Hopkins University i Baltimore i USA.

"Vi ved endnu ikke, hvorfor en ekstra indsats booster smagen, men vi ved, at den gør det. Og denne effekt varer 24 timer efter vi har arbejdet for at få maden," siger Alexander Johnson, der er psykolog ved Johns Hopkins University og medforfatter til undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Proceeding of the Royal Society.

Find glæden ved gulerødder gennem hårdt arbejde

Det er alment accepteret, at vi sætter mere pris på ting, hvis vi har gjort en ekstra indsats for at få den ting, og den nye, amerikanske undersøgelse bekræfter, at det også gælder for mad.

Undersøgelsen peger også på, at vi gennem hårdt arbejde kan komme til at lide mad, som vi ellers ikke bryder os om, som eksempelvis fedtfri og kalorielette varianter. I teorien betyder det ifølge forskerne, at hvis man skulle kæmpe sig vej gennem en forhindringsbane for at komme frem til en tallerken med gulerødder, vil man foretrække gulerødderne frem for slik, chips og chokolade.

Undersøgelserne er lavet med mus, men forskerne mener, at resultaterne kan overføres direkte til mennesker.

Undersøgelsen fortæller ikke noget om, om maden også smager bedre, hvis du selv har lavet den - selvom du er en elendig kok. Du kan derfor med fordel lade dig inspirere af GO's eksperter Christian Bitz & Claus Holm og Lene Hansson, der laver madplaner til hele ugen med opskrifter på nemme, sunde og lækre retter til hele familien.