Mad

Guide: Spis sort mad - det er sundere

Der er gået i mode i mad og sundhed - og den seneste trend er sort. Og der ser ikke kun flot ud - det er faktisk også sundere. For de mørke farver dækker over et højt indhold af polyfenoler, som forskerne mener kan være med til at sænke risikoken for cancer og hjertekarsygdomme. Så fang an af de sorte sager - Bitz kommer her med et par bud:

Solbær (blackberry)

Solbær er de nye blåbær, der er hypet uden videnskabeligt grundlag. Solbær er et lidt overset bær, der udover solbærsyltetøj, også er fantastisk i salat, smoothies og til kød.

50 g solbær indeholder dit daglige behov for vitamin C, der kan være med til at styrke dit immunforsvar. Solbær og er også rige på polyfenoler, der formentligt er med til at beskytte kroppen mod sygdomme. Og så smager de bare piv-fantastisk

Sort te

Sort te er blevet skubbet ud af medierne af dens grønne og hvide fætre, der på billig videnskabelig baggrund er gjort sundere. Men der er ikke dokumentation for at sige at grøn te er sundere end sort - og derfor giver det mest mening, at drikke den te, der smager bedst. Og her giver sort te bare flere muligheder. Den er ofte mere smagfuld og meget mere varieret og stadig fuld af polyfenoler. Så drik den te du bedst kan lide.

Sorte hvidløg

Hvidløg er supersunde, da de indeholder stoffer, der bl.a. forhindrer de røde blodlegemer i at klistre sammen og kan sænke kolesteroletallet, så du totalt set kan reducere risikoen fro hjertekarsygdomme.

Sorte hvidløg får deres farve som resultat af en slags fermentering (dvs. at sukkerstoffer omdannes til bi-produkter, der er mørke). Det betyder, ud over at højere indhold af de så omtalte polyfenoler, har de også en sødere smag. Men magien stopper ikke her, for sorte hvidløg giver ikke dårlig ånde!!

Sorte ris

Det er fuldkornsris fyldt med mættende og sunde kostfibre (flere end brune og mange flere end de blege) - og så er de rige på antioxidanter, samt B-vitaminer og mineraler. Er højaktuelle pga. en sort sushi-menu, men vi kender også de sorte ris fra det italienske køkken.

Soja

Kender vi alle, men prøv at bruge soja som fuldstændig erstatning for salt, som vi danskere spiser alt for meget af. Et højt indtag af salt, dvs. natrium, øger som bekendt risikoen for bl.a. hjetekarsygdomme. Soja indeholder 50% mindre natrium og flere aromastoffer, så du kan bruge mindre mængder og få en bedre smag

Nigellafrø

Særdeles rige på vitaminer og mineraler. Minder lidt om birkes, men smager mere af karse og med en sødlige eftersmag. Gode i brød og til grøntsager. Kan måske være med til at give en bedre fordøjelse.

Sort eddike (Chinkiang)

Laves af ris eller korn der fermenteres (i modsætning til traditionel eddike, der laves på bær eller frugt). Sort eddike kan måske være med til at sænke blodtrykket og smager fortrinligt til stegte retter og som dyp - eller som alternativ til almindelig balsamico-eddike.