Mad

Pas på med kanelen: Du får gift på risengrøden

Det er højsæson for risengrød, men storforbrugere bør drysse mindre af det brune pulver på grøden, advarer myndigheder. For meget kanel kan nemlig give leverskader.

Storforbrugere af kanelgifler, julens kager og risengrød med et godt drys kanel på toppen, bør holde lidt igen. For kanel indeholder stoffet kumarin, som kan give skader på leveren, slår norske "Videnskabskomiteen for madtryghed" fast. Det skriver den norske avis Vg.no.

Børn mest udsatte

Det er især vigtigt at holde lidt igen med kanelen til børnene. For de små børn, der regelmæssigt spiser grød med kanel på er særligt udsatte.

"Disse børn kan få så meget kumarin, at der kan være risiko for, at helbreddet tager skade, siger rådgiver Julie Tesdal Håland ved forbrugersektionen i det norske Madtilsyn til vg.no.

Kun et lille drys

Advarslen gælder også, hvis du drikker meget kanelkrydret te. For myndighederne slår fast, at også voksne som spiser meget grød med kanel, tager kaneltabletter eller drikker kanelte kan komme til at overskride grænsen for, hvor meget eksperterne anser som sikkert.

En teske kanel vejer ifølge Vitenskabskomiteen for madtryghed 2,7 gram. Men komiteen anbefaler, at 1 og 2-årige børn maksimalt får henholdsvis 0,2 og 0,3 gram kanel om dagen. Voksne kan tåle omtrent en halv teskefuld kanel om dagen. Den anbefalede mængde kanel for voksne er maksimalt 1,4 gram. Hvis du er tedrikker skal du kun have 1,9 deciliter kanelte om dagen før end leveren kan tage skade.