Flæskestegen er ved at dø

Julemiddagen har ændret sig meget over tiden - fra traditionelle egnsretter til flæskesteg med rødkål. Men nu er flæskestegen på vej ud, for nu skal julemaden være fedtfattig og økologisk.
Juleegnsretter som medister og grønlangkål skal man kigge langt efter ved julebordene rundt om i landet. Selv om der vil være borde, hvor der bliver spist gode, gamle sager, er den landsdækkende tendens klar: Danskerne laver and, flæskesteg og rødkål i stor stil. Det skriver 24timer.
Det er dog ikke sikkert, at den traditionelle julemiddag bliver ved med at se ud, som den oftest gør i dag. Fremtidens jul byder på mere fedtfattige retter og økologi, mener en måltidssociolog.
"I storbyerne er der opstået en madkultur, der er meget fedtforskrækket, så nogle unge er begyndt at tage afstand fra den meget fede mad, som ofte hører med til juleaften," siger Jon Fuglsang, der er måltidssociolog på professionshøjskolen Metropol.
Ingen muligheder i flæskestegen
De traditionelle juleretter bliver ikke glemt, men bare ændret, så de bedre kan glide ned, selv om man gerne vil have maden skal være mager.
"De laver ikke markant anderledes retter, men gør det bare på en ny og mindre fedtet måde. Det er en måde at bryde traditioner, uden at bryde rammen," siger Jon Fuglsang, der dog mener, der kan ske en stor ændring på fremtidens julebord.
"Flæskesteg har ikke så mange muligheder i sig. Man kan lave and på mange forskellige måder, så jeg kunne godt forestille mig, at anden kunne udkonkurrere flæskestegen," siger han.
Sjældne egnsretter
De traditionelle egnsretter som den sjællandske klipfisk og den nordjyske krystkål er i dag et sjældent syn på julebordet, fordi de for mange år siden er blevet slået af pinden af netop flæskesteg, and og rødkål. Disse retter blev betragtet som mere fine, forklarer en madhistoriker.
"Generelt er der ikke særlig mange juleegnsretter tilbage. Det har at gøre med, at da bønderne begyndte at tjene penge, holdt de også op med at være selvforsynende. Så var det ikke længere fint nok at holde sig til egnsretterne. Man ville hellere spise sovs og kartofler som borgerskabet i byerne," siger madhistoriker Bi Skaarup.
Julemaden med masser af fedtholdig svinekød afløste egnsretterne, fordi man til jul kunne spise store mængder kød.
"Julen var det tidspunkt på året, hvor man, i 1800- og 1900-tallet, fik lov til at svælge i kød. Man slagtede som regel grisen en måned før, og så tog man ellers de bedste stykker til julemaden," siger Bi Skaarup.
Vi holder på juletraditionerne
Selv om tendensen peger mod, at julemaden bliver lettere, er julens madtraditioner dog ikke lige sådan at ændre. Så langt de fleste vil sætte klassikere på bordet den 24. december, mener forfatter til bogen 'Danske egnsretter' Stig Lou Mortensen.
"Når det kommer til julemad, tror jeg, langt de fleste er enormt traditionstro. Vi vil have flæskesteg, and og risalamande, som vi kender det. Prøv at se, hvad der sker, hvis nogen forsøger at servere en rødkålssalat i stedet for gammeldags rødkål. Det tror jeg, de fleste vrænger på næsen ad," siger han.
Kilde: 24timer